Megmeister Drynamo Baselayer : De basis voor jouw indoorsessie
woensdag 13 mei 2020 om 09:00

Megmeister Drynamo Baselayer : De basis voor jouw indoorsessie

Het is lente en dat betekent normaal gesproken je benen scheren, buiten fietsen, de indoortrainer schoonmaken en voor een half jaar opbergen. In tijden van Corona, ligt dit een tikkeltje anders. Binnen fietsen is populairder dan ooit. Ik probeerde de baselayer van Megmeister uit tijdens mijn workouts en social rides en kreeg antwoord op de vraag hoe dit shirt presteert op mijn warme zolderkamer.

Onmisbaar

Baselayers zijn voor mij een onmisbaar onderdeel van mijn fietsuitrusting. Zowel in de zomer als in de winter fiets ik met baselayers om mijn ritten comfortabel door te brengen. De baselayer houdt mij droog en zorgt er op deze manier voor dat ik het niet koud krijg. In de winter essentieel, maar ook tijdens zomerse ritten is het een groot voordeel dat het zweet op een effectieve manier wordt afgevoerd. De markt van baselayers is in mijn ogen nog lang niet verzadigd, er is nog veel te winnen. Zo dacht Megmeister er ook over.

Megmeister is een Brits kledingmerk van een Nederlandse oprichter dat zich volledig richt op het ontwerpen en ontwikkelen van technische innovatieve sportkleding. Bijzonder aan dit ondershirt is de speciale DRYNAMO-technologie. Deze techniek zorgt ervoor dat de kleding naadloos is en garandeert zo optimaal comfort en bewegingsvrijheid. Megmeister zag zijn kans schoon en dook jaren geleden vol overgave de markt van baselayers in. Naast de fietsvariant met lange mouwen die wij eerder getest hebben, is er ook een versie met korte mouwen die het afzien in mijn paincave dragelijker moet maken.

Binnen fietsen populairder dan ooit

De afgelopen maanden is binnen fietsen bezig aan een ongekende opmars. De profs waagden zich aan een ‘Lockdown edition’ van de Ronde van Vlaanderen en de wielerteams nemen met grote regelmaat deel aan social rides en wedstrijdjes op Zwift. Het record van het aantal actieve fietsers op het virtuele platform is de afgelopen weken meermaals gebroken. Onlangs waren er ruim 34.000 fietsers tegelijk actief. Om een indicatie te geven, voordat iedereen verzocht werd om thuis moest blijven, lag de piek in januari op ongeveer de helft.

Velen hebben hun weg naar de smarttrainer gevonden, zij het door deze bijzondere omstandigheden. En wanneer je daar zit te zweten tijdens dat heftige blok waarin je een 500 watt sprint moet doen, vraag je je wellicht af wat nou verstandig is om aan te trekken. Megmeister heeft hier een antwoord op gevonden.

Veel binnen op de fiets in de lente – wat draag je?

Buiten is de temperatuur ondertussen aangenaam genoeg om kort-kort te fietsen. Dan is de vraag wat je aandoet tijdens zo’n sessie binnen. ‘Het liefst zo min mogelijk’ hoor ik je denken, maar dat is niet verstandig. Als ik kijk naar mijn eigen situatie, dan heb ik een grote ventilator voor mijn neus op standje ‘max’ staan. Ondanks deze frisse wind, zweet ik veel. De verkoeling is binnen door het ontbreken van ‘rijwind’ immers beduidend minder.

Tijdens mijn trainingssessies binnen, draag ik altijd een bibshort met goede zeem in combinatie met een baselayer. De baselayer draag ik om mijn transpiratievocht goed af te kunnen voeren. Niemand zit bij ons thuis immers te wachten op een drijfnatte zoldervloer.

Er is veel onderscheid te maken tussen baselayers. Zo kan je kiezen voor een simpele laag ter bescherming tegen de kou. Of een shirt met techniek aan boord als Drynamo wat je droog houdt, licht is en bovendien zeer comfortabel aanvoelt. Dat comfort ervaar ik omdat er geen naden in het shirt zitten en de gebruikte stoffen zeer zacht zijn. Door de open stof is het ademend vermogen van deze baselayer van ongekend niveau.

De baselayer van Megmeister

Goed, een baselayer is dus noodzakelijk, maar waarom dan en wat is er precies zo anders aan die van Megmeister? Ik ontving een wit ondershirt van dat luistert naar de lang naam ‘Men’s DRYNAMO Cycle Short Sleeve Base Layer’. De baselayer is verkrijgbaar in slechts twee maten: S/M en L/XL. Zelf schommel ik qua maat tussen M en L, maar ik kies toch – eigenwijs als ik ben –  voor een S/M.

Bij het openen van de verpakking oogt de baselayer wat klein, meer richting een maat S. Zorgen voor later, eerst maar eens kijken wat er zo bijzonder is aan dit product. De stof voelt heerlijk zacht aan en er zit behoorlijk wat rek in. De structuur, die bij vele fietser en ook bij mij bekend is als mesh, laat een soort open patroon zien. Je kijkt als het ware door het shirt heen en dit zorgt tijdens je rit voor veel ventilatie. Uitgaande van mijn eerste indruk, kloppen alle marketingtermen vooralsnog.

De voorkant van het shirt is een opvallend stuk korter dan de achterkant en hier zit een gedachte achter. Zodra je voorover hangt en lekker in de beugels fietst, maak je je lichaam aan de voorkant korter en de achterkant langer. Om te voorkomen dat het shirt bij je buik opkrult en op je rug omhoog kruipt, is gekozen voor dit ontwerp.

Hoewel je er binnen op de fiets weinig aan hebt, is het shirt bijzonder licht. Met 93 gram voor de maat S/M een fijn gegeven voor de gewichtsfreaks onder ons die geen gram te veel mee willen nemen. Mochten we straks weer zonder restricties buiten mogen fietsen, dan kan dit shirt ook zo mee de Ventoux op.

Binnen fietsen en droog blijven

Voor dit soort testen zie ik mijzelf als een uitermate geschikt proefkonijn. Ik fiets regelmatig binnen en zweet ook nog eens veel. Waar ik normaal gesproken in de winter veel op Zwift fiets, trek ik dit nu door in de lente. Ik doe dit om fit te blijven en om wat gestructureerde trainingen af te werken. Hoewel mijn grote doel dit jaar – The Ride –  verplaatst is naar september, wil ik wel graag blijven trainen om mijn basis op niveau te houden.

Ik heb de baselayer van Megmeister de afgelopen weken gedragen tijdens meerdere ritten op het virtuele asfalt. Twee uur binnen op een trainer en je wordt al snel voor gek verklaard, maar zo test je alle eigenschappen van het ondershirt wel grondig. De maat bleek prima omdat er veel rek in het shirt zit. De eerst zo klein ogende baselayer past perfect en volgt de lijnen van mijn lichaam. Ook fijn dat ik eens kan roepen dat ik een S/M pas. Goed voor de moraal!

Het shirt is na een lange sessie nog steeds lekker zacht en voelt fijn aan. Het schuurt nergens en hierdoor heb ik geen irritatie aan mijn huid. Ook na een aantal wasbeurten voelt de stof nog hetzelfde aan.

Door de open stof voel ik de wind uit de ventilator direct op mijn lichaam, iets wat ik als prettig ervaar. Hierdoor ben ik niet oververhit en krijg ik voldoende koeling. Dat is anders wanneer een shirt volledig dicht is. Dan ervaar ik die koeling veel minder omdat mijn huid door de stof afgeschermd is.

Of ik nu fiets in de beugels, rechtop of even uit het zadel kom voor een korte sprint, het shirt blijf prima op zijn plaats. Pas wanneer je in de fietshouding zit, merk je duidelijk dat het shirt aan de achterkant langer is. Het shirt zit in deze houding als gegoten en hiervoor krijgt Megmeister kudos. Wanneer kleding ook daadwerkelijk goed blijft zitten wanneer je in een actieve fietshouding zit, dan heb je er als bedrijf goed over nagedacht.

Zo’n indoorsessie op de zweterige zolder levert mij vaak een flinke gewichtsbesparing op. Dit komt helaas puur door het verlies van vocht. Een simpele test op de weegschaal leerde mij ooit dat ik een kilo lichter was na twee uur op de trainer. Dat is puur zweet. De baselayer van Megmeister weet de transpiratie keurig af te voeren en houdt mij fris. Het shirt is wat vochtig, maar niet doorweekt. Niet slecht na zo’n inspanning.

Conclusie

Dit ondershirt heeft bij mij een prima indruk achter gelaten. Op zolder heb ik al veel baselayers versleten, maar deze van Megmeister is een blijvertje. De zachte stof voelt heel fijn aan en voor iemand die zoals ik veel transpireert, is de afvoer van zweet dik in orde. Tel daarbij het ontwerp met de extra lange rug, het lichte gewicht en het naadloos design op, en je kunt wat mij betreft spreken over de nieuwe standaard voor baselayers. Megmeister legt de lat hoog, zet de concurrentie aan het denken en wellicht ook aan het werk. Zowel indoor als buiten raad ik deze baselayer aan.

Zoals bij alle wielerkleding, is de prijs een interessant vraagstuk. Deze baselayer is verkrijgbaar bij diverse online shops en de betere fietswinkels voor € 64,95. Toegegeven, dat is een flink bedrag, maar je krijgt er ook een bijzonder shirt voor terug. Dit is geen simpel katoenen shirt waarvan er dertien in een dozijn zitten. Net als bij de wintervariant, heeft kwaliteit zijn prijs.

De baselayer is verkrijgbaar in de kleuren wit, blauw en zwart en is beschikbaar in twee maten. Bovendien is er een sleeveless variant beschikbaar zonder mouwen.

Verantwoording:
Distributeur 2moso is mediapartner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform. Dit artikel is in samenwerking met 2moso tot stand gekomen, maar het onderwerp is gekozen en geschreven door een redacteur van WielerFlits.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.