Cannondale introduceert composteerbare bidons voor profploegen
donderdag 5 mei 2022 om 15:00

Cannondale introduceert composteerbare bidons voor profploegen

Cannondale heeft een 100% composteerbare bidon gepresenteerd. De nieuwe bidons moeten fungeren als alternatief voor plastic bidons en daarmee bijdragen aan het verkleinen van de ecologische afdruk van de fietsproducent. EF Education – EasyPost zal de bidon in de Giro d’Italia gelijk in gebruik nemen.

De bidon is gemaakt van materialen die afkomstig zijn van planten. Door de afwezigheid van weekmakers, zware metalen en BPA’s (een chemische stof die veel wordt gebruikt om kunststof te produceren, red.) zijn de bidons volledig composteerbaar en mens- en milieuvriendelijk. De bidon is ontworpen om in drie maanden als groen afval te ontbinden, in een industrieel composteringssysteem. Zodra de bidon wordt blootgesteld aan micro-organismen, warmte en vochtigheid start dit proces van ontbinding.

Ook damesploeg EF Education-TIBCO SVB zal gebruik gaan maken van de bidon, te beginnen in de Ronde van het Baskenland voor vrouwen. Vanaf het seizoen 2023 zal Cannondale de innovatie en licentie ook openstellen voor alle andere WorldTour ploegen. De bidon zal echter niet op de markt gebracht worden voor verkoop aan de consument.

Jaarlijks worden er, naar schatting 630.000 bidons gebruikt in het profpeloton. Zowel mannenteam EF Education–EasyPost als damesploeg EF Education–TIBCO SVB gebruiken jaarlijks om en nabij 34.000 bidons. Door de bidon die slechts eenmalig wordt gebruikt te vervangen, wil Cannondale naar een duurzamere sport toewerken.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.