CycleOps Hammer H2 : De spijker op zijn kop
Foto's: Joris Knapen
maandag 25 maart 2019 om 14:00

CycleOps Hammer H2 : De spijker op zijn kop

De grillige weersomstandigheden waarmee we deze tijd van het jaar geconfronteerd worden, maakt buiten fietsen soms lastig. Binnen kilometers maken is dan een welkom alternatief. In onze serie met Direct Drive trainers werd de CycleOps Hammer 2 de afgelopen weken door mij op de pijnbank gelegd. Of was het nu toch andersom?

Pootjes uit en gaan

CycleOps is van oorsprong een Amerikaans merk. Het bedrijf uit Madison, Wisconsin is in de Verenigde Staten zelfs marktleider. In het profpeloton wordt het onder meer gebruikt door de renners van Trek-Segafredo.

Zoals gezegd testen wij de Direct Drive trainer. De CycleOps Hammer 2 beschikt over een elektromagnetisch weerstandssysteem, dat ervoor zorgt dat de weerstand snel kan wisselen.

Na het uitpakken van de trainer kan ik al vrij snel aan de slag. Er is – zowel bij meer indoor trainers – geen voorgemonteerde cassette meegeleverd. Het kost je de eerste keer weliswaar wat extra tijd om dit te installeren, maar aan de andere andere kant is het weer een voordeel dat je zelf kiest wat je monteert.

Nadat ik mijn kransjes erop heb zitten, zet ik mijn fiets erin, steek ik de stekker in het stopcontact en kan ik direct van start. Het voordeel is dus dat je op de cassette na niets hoeft te doen. Pootjes uitklappen en de trainer is klaar voor gebruik. Mede door het zware vliegwiel bedraagt het gewicht 21 kilo. Hierdoor staat er een solide apparaat dat niet snel van zijn plek komt.

Wat past er dan op?

Zelf beschik ik over een 11 speed cassette van Shimano. De hub van de trainer is geschikt voor cassettes van 8 tot en met 11 speed. Dit betekent dat de gloednieuwe nieuwe SRAM 12 speed afmontage hier nog niet op past. Er zal op korte termijn een adapter beschikbaar komen zodat ook deze 12 kransjes passen. Verder zitten er in de doos onderdelen om wielen met quick release te bevestigen en worden er adapters voor wielen met schijfrem meegeleverd.

Alle sensoren aan boord

Vanwege de beperkingen van de Apple tv stappen steeds meer fabrikanten over op geïntegreerde sensoren. Dit doen ze omdat je met de mediaplayer van Apple beperkt bent tot twee kanalen. Draag je een hartslagmeter en verbind je ook nog eens een trainer, dan zijn alle connecties al vergeven en mis je dus cadans. De CycleOps Hammer H2 geeft vermogen en cadans weer in één connectie. Op deze manier hou je er nog een over voor je hartslag. Goed geregeld.

Het koppelen in mijn favoriete apps gaat als een zonnetje. Vermogen van de trainer, controleerbare trainer voor ERG en de cadanssensor worden vlekkeloos gevonden. Zodra je de Hammer aanzet, licht er een groene led op. Deze led bevindt zich rechtsachter op de trainer en verandert in wit zodra je een succesvolle koppeling met ANT+ of bluetooth gemaakt hebt.

Solide en stabiel in ERG

Deze winter volg ik iedere week trouw mijn op FTP gebaseerde trainingen. In eerdere testen heb ik het al eens besproken, maar tijdens zo’n training stelt de smarttrainer zich in op ERG. Dit komt er in het kort op neer dat de trainer bepaalt wat jij als fietser aan wattage levert.

Een training bestaat uit verschillende blokken. Je begint met een warming-up om vervolgens te variëren in wattage en cadans. In een training van een uurtje kun je helemaal kapot gaan. Dit gebeurt mij vrij regelmatig. De Hammer 2 doet daarbij perfect zijn ding. Het wisselen van wattage tussen de verschillende blokken verloopt zeer vlot. Als er meer vermogen geleverd moet worden, voel je dit terug in de benen. Ook als er een blok met lager vermogen voor de trappers komt, ervaar je dit direct.

Zijn voorganger had nog een afwijking van maximaal 3%. Dankzij de geïntegreerde PowerTap technologie die we kennen van pedalen, is CycleOps erin geslaagd om dit terug te dringen tot maximaal 2%. Na de cooling down ben ik tevreden over het ERG-onderdeel van de trainer. Douchen en bijkomen maar.

Rustig toeren

De CycleOps Hammer H2 heeft meer in huis dan alleen moordende trainingen. Zo af en toe mag ik op zolder graag wat kilometers maken zonder dat het ergens om gaat. Tijdens een sociale groepsrit bijvoorbeeld. Lekker peddelen, beetje kletsen in de chat. Het lijkt haast op een rondje buiten met koffie en appeltaart.

Tijdens deze ritjes overheerst het gevoel van een solide trainer. Kort aanzetten voor een kleine beklimming of nog even snel aanhaken in het wiel bij een sprint, de Hammer doet wat ik wil en stelt me op dit vlak niet teleur.

Ook het virtuele asfalt kent verschillende stijgingspercentages. De trainer vertaalt bijvoorbeeld een klim naar weerstand in de pedalen. Je ervaart echt dat het even moeilijker gaat. Pak je een wat langere beklimming, dan zul je merken dat je moet zwoegen om omhoog te komen. De Hammer 2 is in staat om percentages tot 20% te simuleren en kan een vermogen aan tot maar liefst 2000 watt. Getallen die we de gemiddelde fietser niet snel zal halen.

Zoem…

De CycleOps Hammer is de derde direct drive trainer die ik deze winter heb mogen uitproberen. Wat direct opvalt zodra je wat aan het fietsen bent, is het geluid. Er komt een zogenaamde zoem vanaf. Duidelijk hoorbaar en afwijkend van de vorige trainers die de revue gepasseerd zijn.

Qua decibel produceert de trainer bij normaal fietsen 63 dB. Ga ik flink op de pedalen staan om een snelle tijd in de sprint neer te zetten, dan kwam ik tot 70 dB. Wanneer ik puur afga op decibel, dan zit de trainer op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld de Tacx NEO 2 en de Elite Drivo 2. Qua geluidsniveau is er dus niet zo veel mis, maar het gezoem is duidelijk te horen.

Is het storend tijdens het fietsen? Dat niet eens. Maar het is wel opvallend voor een trainer van de nieuwe generatie. Hier had wat mij betreft extra aandacht aan besteed mogen worden .

Conclusie

Niets zo fijn als een trainer die gewoon doet wat er gevraagd wordt. Laat het denkwerk maar aan de fietser en coach over. De hedendaagse binnenfietser weet wat er in de markt te koop is en dan geeft het vertrouwen om een stevige solide trainer onder je fiets te plaatsen. De Hammer 2 is zo’n stabiele trainer.

Hij weet perfect van wattages te wisselen bij trainingen en doet dit ook nog eens heel vlot. Hiermee krijgt het ERG-onderdeel een dikke voldoende. Doe je veel gestructureerde workouts gebaseerd op je FTP, dan is de Hammer 2 een juiste keuze.

Een rondje met virtuele koffie met appelgebak levert voor de Hammer 2 geen problemen op. Alles werkt zoals je mag verwachten van een trainer uit dit segment. Gebruik je de trainer om op Watopia je rondjes te draaien, dan raad ik deze smarttrainer van harte aan.

Als ik dan een verbeterpunt moet noemen, dan is dat geluid. Puur kijkend naar het aantal decibel is er weinig mis. Toch zou ik, als ik CycleOps was, hier een aandachtspunt van maken.

Voor de trainer zijn een aantal handige accessoires te koop. Zo heb je voor € 74,95 een geluiddempende trainingsmat. Hiermee bescherm je je vloer tegen viezigheid die van de ketting afkomt. Als je flink bent gaan zweten vallen je zweetdruppels niet op je vloer maar op de rubber mat. Deze is gemakkelijk schoon te maken. Wij ontvingen ook een driehoekige voorwielsteun. Hiermee zet je je voorwiel niet alleen stevig op de grond, je kunt er ook een bepaalde beklimming mee simuleren. Je voorwiel is in de driehoek namelijk op diverse hoogtes in te stellen. Bruikbaar als je voor de Alpen aan het trainen bent bijvoorbeeld. Voor 31 euro haal je deze steun in huis.

De trainer heeft een advies verkoopprijs van 1199,- euro. Als je er echter een beetje tijd en moeite insteekt, kan je de trainer online voor een lagere prijs vinden. Vergeet niet om een bijpassende cassette aan te schaffen.  De prijs-kwaliteitverhouding is dik in orde in mijn ogen.

Verantwoording:
Wij hebben van distributeur AGU enkele weken een fietstrainer in bruikleen gekregen. Deze is na afloop geretourneerd. Er is geen bedrag betaald voor plaatsing van dit artikel.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.