De Factor Hanzo waarmee Alex Dowsett het werelduurrecord aanvalt

dinsdag 2 november 2021 om 15:34
De Factor Hanzo waarmee Alex Dowsett het werelduurrecord aanvalt

Foto's: Jesus Gonzalez

Woensdag 3 november 2021 is de dag waarop Alex Dowsett opnieuw het werelduurrecord aanvalt. De 33-jarige Brit van Israel Start-Up Nation had het record in 2015 al even kortstondig in handen, tot Sir Bradley Wiggins hem amper 36 dagen later alweer onttroonde. Dowsett doet nu een nieuwe poging en dat doet hij op een Factor Hanzo-tijdritfiets met verschillende componenten.

De ervaren Brit kwam op de wielerbaan van Manchester destijds tot een afstand van 52,757 kilometer en daarmee onttroonde hij Rohan Dennis met een kleine ronde. Een maand later zette Wiggins op de wielerbaan van Londen vervolgens een nieuwe standaard: 54,525 kilometer over precies een uur. Het huidige record staat op naam van Victor Campenaerts uit België.

In 2019 zette hij op de razendsnelle Mexicaanse hooglandbaan van Aguascalientes het huidige record van 55,089 kilometer neer. Dat gaat Dowsett nu proberen te verbeteren en dat doet hij op een Factor-fiets opgebouwd met de onderstaande componenten. Daarbij valt vooral het gouden kettingblad enorm op:

Frame: Factor Hanzo
Vorken: Factor Hanzo
Stuur: Factor Hanzo
Fietscomputer: Hammerhead Karoo2
Banden: Vittoria Pista Ora 23mm
Wielen: HED Volo
Kettingblad: Aerocoach Aten 61T
Ketting: Izumi Super Toughness Kai (waxed)
Cassette: White Industries 13T
Zadel: Simmons
Tijdritstuur: Aerocoach Ascalon
Trapas: Ceramic Speed coated BB-Right PF 24mm
Pedalen: Speedplay Aero
Cranks: Rotor Aldhu (170mm)


Met zijn poging wil Alex Dowsett ook aandacht vragen voor de stichtingen Little Bleeders en The Haemophilia Society, waarmee hij als kind zelf te maken kreeg. De Brit begint woensdag om 16.00 uur lokale tijd aan zijn poging. In België en Nederland is dat om 23.00 uur ’s avonds. De poging is vanaf 22.35 uur te volgen via het YouTube-kanaal van Dowsett.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.