De mooiste fietsen op Velofollies: van Evenepoel, Van der Poel en wereldkampioenen gravel
foto: Ties Wijntjes/WielerFlits
Ties Wijntjes
maandag 22 januari 2024 om 07:36

De mooiste fietsen op Velofollies: van Evenepoel, Van der Poel en wereldkampioenen gravel

Materiaalzone Workshops, meet & greets, producintroducties; op Velofollies is genoeg te doen. Maar, ook rondlopen en enkel om je heen kijken is een genot, want er zijn tal van bijzondere fietsen te spotten. WielerFlits zet de meest opvallende racefietsen die we op de grootste wielerbeurs van de Benelux tegen zijn gekomen op een rij.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Tour de Tietema-Unibet’s Cannondale SuperSix EVO
Het was misschien niet één van de frameproducenten, maar onderdelenfabrikant Shimano waar de meeste en de bijzonderste fietsen van de profs te bezichtigen waren. Fietsen van Jasper Philipsen, Remco Evenenepoel en Mathieu van der Poel sierde de stad. Toch was het een andere fiets die het meeste aandacht trok: de nieuwe Cannondale SuperSix EVO van Tour de Tietema-Unibet met – net als vorig jaar – een bijzonder kleurrijk uiterlijk!

foto: Ties Wijntjes/WielerFlits


Remco Evenepoel’s S-Works Tarmac SL8
Nog zo’n bont kader stond een paar meter verderop, eveneens bij Shimano: de S-Works Tarmac SL8 waarop Remco Evenepoel de Vuelta a España afsloot. Om zijn winst in het bergklassement te vieren was dat frame voorzien van een wit ontwerp met blauwe bollen, naar de trui voor de leider in het bergklassement van de ronde van Spanje. Shimano is zuinig op het unieke kader, want het is de enige fiets op hun stand die achter glas stond.

foto: Ties Wijntjes/WielerFlits


Lotte Kopecky’s S-Works Tarmac SL8
Er was nog een S-Works Tarmac SL8 die in het oog sprong: die van Lotte Kopecky. De Belgische renster was afgelopen seizoen de sterkste tijdens het WK op de weg voor vrouwen dus kreeg naar goed gebruik niet enkel een regenboogtruitje, maar ook een uniek fietsontwerp om die overwinning te vieren. Specialized, die haar ploeg SD Worx-Protime van fietsen voorziet, kwam op de proppen met een zilveren fiets met regenboogkleurige details.

foto: Ties Wijntjes/WielerFlits


Mathieu van der Poel’s Canyon Aeroad CFR
Ook van die andere WK-winnaar was er een fiets te bewonderen: de Canyon Aeroad CFR van Mathieu van der Poel. Het betreft daarentegen niet een speciaal ontwerp vanwege zijn WK-overwinning, maar het ontwerp waar hij tijdens het WK op reed. Krassen van zijn valpartij waren er niet te zien, dus het zal niet exacte model zijn wat hij op het WK heeft gebruikt. Een fraai detail is het Selle Italia FLITE Boost Superflow zadel, wat een speciale MvdP-editie is met daarop zijn naam en handtekening.

foto: Ties Wijntjes/WielerFlits


BH x Raisa Álava
Al meer dan 100 jaar maakt het Baskische bedrijf BH fietsen. Ook na al die tijd kent het Baskische bedrijf nog een sterke verbintenis met hun streek van herkomst: hun hoofdkantoor is in Vitoria-Gasteiz gevestigd, het bedrijf is nog altijd in bezit van de familie Beistegui én ze werken regelmatig met Basken samen. Zoals de artiest Raisa Álava, die de aerodynamische Aerolight in een kunstwerk transformeerde door het van een geheel eigen ontwerp te voorzien.

foto: Ties Wijntjes/WielerFlits


Matej Mohoric’s Merida Silex
Met nog een dikke laag Italiaans stof van de gravelwegen erop, is ook de fiets waarop Matej Mohoric het WK Gravel won te bewonderen: de Merida Silex. Ten tijde van het WK was dat frame nog niet gelanceerd, maar hij bewees daar gelijk zijn kwaliteiten door Mohoric naar de regenboogtrui te loodsen.

foto: Ties Wijntjes/WielerFlits


Katarzyna Niewiadoma’s Canyon Grail
Bij Canyon zullen ze eenzelfde gedachtegang gehad hebben want zij hebben eveneens een fiets waarop het WK gravel is gewonnen meegenomen, de vrouwenwedstrijd om precies te zijn. Ook de Canyon Grail van Katarzyna Niewiadoma zit nog onder het vuil en is nog voorzien van het originele nummerplaatje van de strijd om de regenboogtrui.

foto: Ties Wijntjes/WielerFlits


Tadej Pogacar’s Colnago V4RS
Dat de fiets van Tadej Pogacar behoorlijke interesse geniet, behoeft geen uitleg. De stand van Bowdy & Brave (distributeur van onder andere Colnago in België en Nederland) trok dan ook veel bekijks, met de nieuwe fiets van de tweemalig Tour de France-winnaar ter plaatse. De fiets is nagenoeg hetzelfde opgebouwd als vorig jaar, maar wel van een nieuw laklaagje voorzien.

foto: Ties Wijntjes/WielerFlits


Giant Propel & Liv EnviLiv
De dames en heren van Giant AlUla en Liv AlUla rijden in 2024 op een kleurrijke fiets in de rondte. Beide ploegen hebben een eigen ontwerp, maar beide fietsen zijn behoorlijk kleurrijk. Zowel de tentoongestelde Giant Propel als de Liv EnviLiv hebben grijs als basiskleur, terwijl de voorzijde van beide fietsen een bonte verzameling aan kleuren, patronen en accenten is.

foto: Ties Wijntjes/WielerFlits


Average Rob’s Canyon Inflite CF SL
Er waren niet enkel fietsen van profs te bewonderen, maar ook de nodige andere frames met bijzondere ontwerpen. Zoals de Canyon Inflite CF SL crossfiets van Average Rob. De Youtuber organiseerde in Diegem de Turbo Cross en reed zelf op een fiets met een ontwerp geïnspireerd op de huisstijl van zijn eigen biermerk Tout Bien Pils: een crèmekleurige frame met tientallen rode hartjes erop.

foto: Ties Wijntjes/WielerFlits


Atom6
Een hoop bijzondere ontwerpen dus, maar de felste en kleurrijkste fietsen zagen we bij het relatief onbekende Atom6. Dit Belgische fietsenmerk had een verscheidenheid aan uiterst kleurrijke frames meegenomen naar Velofollies. Van felroze tot chromatische kleurstellingen en alles daartussenin: er was een hoop te zien bij Atom6.


Superior
Er waren misschien nog kleurrijkere fietsen te bewonderen, maar toch sprongen de kaders van Superior in het oog, vanwege een nieuwe huisstijl. Waar het logo voorheen nog bestond uit de eerste drie letters van de merknaam – SUP – zal voortaan de volledige naam op de fietsen prijken. Daartoe is mede vanwege de herkenbaarheid besloten.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.