De nieuwe Specialized Diverge STR: een gravelfiets mét achtervering
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
donderdag 20 oktober 2022 om 18:00

De nieuwe Specialized Diverge STR: een gravelfiets mét achtervering

Specialized heeft vandaag de nieuwe Diverge STR onthuld. Dat is niet ‘gewoon’ een opvolger van de Diverge gravelbike, maar een nieuwe fiets in de line-up van Specialized, met een opvallend veringssysteem rondom de zadelpen.

Suspend the Rider; dat is waar de afkorting STR voor staat én het doel van Specialized toen ze aan de tekentafel zaten voor de nieuwe Diverge STR. Hoe kunnen we de rijder meer comfort bieden, zonder in te boeten aan snelheid. Sterker nog, hoe kunnen we de rijder meer comfort bieden mét snelheidswinst? Dat was de grote vraag die centraal stond in het begin van de ontwikkelingsfase.

Nieuw soort vering
Achtervering is geen evident antwoord op die vraag, want dat leidt tot de nodige krachtverlies. Zodoende kwamen ze tot de conclusie dat ze niet zozeer de fiets moeten veren, maar de rijder. Spoel een paar jaar door en de nieuwe Diverge STR rolt van de band, met een nieuw Future Shock systeem. Dat veringssysteem zit al lange tijd in de voorvork, maar nu is er dus ook sprake van achtervering.

De Future Shock aan de achterzijde werkt als volgt: de zadelpen is niet direct in de zadelbuis van het frame bevestigd, maar daartussen zit wat Specialized een frame post noemt. Dat is de buis waar de zadelpen in zit en deze buis wordt – pak ‘m beet – halverwege de zadelbuis aan het frame bevestigd. Doordat deze buis enkel onderaan het frame vastzit, kan hij behoorlijk bewegen, wat zorgt voor 30 millimeter speling.

Daarmee is het systeem verre van af, want enkel hiermee zou je gaan stuiteren als op een springkussen. Met een hydraulisch dempingssysteem wat aan de bovenbuis is bevestigd, wordt gecontroleerd hoeveel en hoe snel de zadelpen veert. Met een klein schakelaartje (op de bovenzijde van de bovenbuis) kan je nog verschillende standen vering instellen.

Om te zorgen dat iedere rijder vering naar zijn of haar gelang vindt, zijn er verschillende frame posts die verschillen in stijfheid. Iemand van 80 kilo heeft bijvoorbeeld een stijvere frame post nodig om voor dezelfde hoeveelheid vering te zorgen als iemand van 60 kilo. Daarnaast kan je met de verschillende frame posts de fiets ook nog aanpassen aan je eigen rijstijl, als je juist wat meer of wat minder flex wil. Iedere Diverge STR wordt namelijk met een verschillend tweetaal van de buizen geleverd.

Het nieuwe Future Shock systeem

Naast dat de vering de nodige comfort toevoegt, is het grote voordeel dat het amper tot krachtsverlies leidt. Omdat de vering bovenin het frame zit – en dus niet aan de onderzijde waar je kracht levert – blijft het merendeel van de energie uit je trapbeweging behouden. Als je staat is de vering zelfs niet voelbaar, waardoor de Diverge STR ook zijn actieve rijstijl behoudt.


Een eerste indruk
Specialized nodigde ons uit om in de bossen rondom Lage Vuursche de Diverge STR aan een eerste test te onderwerpen. De eerste visuele indruk van de fiets is bijzonder, want het future shock systeem aan de achterkant is een opvallende verschijning. Ik probeer de Diverge STR Pro

De eerste kilometers op de fiets voelt het – op z’n zachtst gezegd – apart. Zeker als ik de vering een paar keer forceer, voel je de flex en hoe je positie op de fiets kortstondig veranderd. Naarmate de rit vordert blijft het wennen, maar begin ik het voordeel wel al te voelen. Op de wat ruwere onverharde paden stuitert je fiets veel minder over de ondergrond, waardoor je veel efficiënter voortbeweegt en ook makkelijker kracht kan blijven leveren.

Zeker de component comfort is ook goed merkbaar. Grote klappen worden opgevangen, waardoor de impact op je lichaam een stuk minder wordt. Dat wil nog niet zeggen dat het voelt alsof je over een biljartlaken fietst, maar de rit wordt een stuk aangenamer dan zonder de vering. Enerzijds kan je hierdoor wat ruwere wegen opzoeken, anderzijds houd je het wat langer vol omdat de tol op je lichaam wat lager is.

Ondertussen staat de fiets in de schuur om wat langer te kunnen testen, dus binnenkort volgt nog een uitgebreide review.


De Diverge STR wordt in drie verschillende modellen geleverd. Alle drie de fietsen hebben een enkel voorblad. De Diverge STR Expert is het instapmodel, afgemonteerd met SRAM Rival eTap AXS en Roval Terra C wielen, voor €7.500. Vervolgens komt de Diverge STR Pro, afgemonteerd met SRAM Force eTap AXS en Roval Terra CL wielen, voor €9.500. Tot slot is er de S-Works Diverge STR, afgemonteerd met SRAM Red eTap AXS en Roval CLX wielen, die €15.000 kost.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.