Dit is de fiets waar Jumbo-Visma in 2023 op gaat rijden
foto: Team Jumbo-Visma
donderdag 22 december 2022 om 12:18

Dit is de fiets waar Jumbo-Visma in 2023 op gaat rijden

Jumbo-Visma kent in 2023 de nodige nieuwe materiaalpartners. Zoals we eerder al schreven worden de groepsets en wielen komend jaar niet meer geleverd door Shimano, maar door SRAM en Reserve. Daarnaast stapt de ploeg over op schoenen van Nimbl en brillen van Oakley.


Net als in 2022 koerst Jumbo-Visma komend seizoen op fietsen van Cervélo. Dat is een van de weinige constante factoren, want het merendeel van de onderdelen op de fiets wordt komend jaar vernieuwd. Meest opvallend is dat Shimano komend seizoen geen partner meer van de ploeg is en er dus wordt overgestapt op groepsets van SRAM. Zowel de weg- als tijdritfietsen van de geel-zwarte brigade worden komend jaar voorzien van Red eTap AXS, de meest kwalitatieve elektronische groepset van SRAM.

De Cervélo P5 tijdritfiets, met een enkel voorblad – foto: Team Jumbo-Visma

Afgaande op de foto’s in het persbericht van de ploeg lijkt het erop dat de tijdritfietsen komend seizoen voorzien zijn van een zogenaamd one-by systeem. Dit betreft een enkel voorblad, wat de kans op schakelfouten of kettingproblemen vermindert en tevens een aerodynamisch voordeel oplevert. Vermoedelijk zal dit echter verschillen per wedstrijd, afhankelijk van het parcours.

Naast de groepsets leverde Shimano ook de wielen, komend jaar wordt dat gedaan door Reserve. Die wielenproducent is in 2014 opgericht door ingenieurs van Santa Cruz en is tegenwoordig onderdeel van Pon, wat een belangrijke partner is van Jumbo-Visma. Afgelopen seizoen werd er ook al met enige regelmaat gebruik gemaakt van wielen van Reserve, komend seizoen zal dat dus de norm zijn.

Vittoria blijft in 2023 bandenleverancier. Opvallend genoeg is de band die op de beelden van de wegfiets zichtbaar is een nog onbekend model. Fizik blijft ook in het nieuwe seizoen de ploeg van zadels voorzien en FSA (Full Speed Ahead) levert weer de cockpit voor de klimfiets (Cervélo R5) en tijdritfiets (Cervélo P5). Het beëindigen van het partnerschap met Shimano bood ook mogelijkheden om nieuwe leveranciers voor de pedalen en schoenen te zoeken. Zoals we eerder al berichten is er gekozen voor schoenen van het jonge maar snelgroeiende Nimbl, in combinatie met pedalen van Speedplay.

Een laatste materiaaltransfer betreft de brillen. Alhoewel AGU ook komend jaar kledingpartner van de ploeg is, zal de ploeg niet meer de brillen van het in Alkmaar gezetelde bedrijf gebruiken. Oakley voorziet Jumbo-Visma komend jaar van brillen. Helmsponsor Lazer blijft ook komend seizoen als partner aan de ploeg verbonden.

Kijk op de website van Dynamic voor meer beelden en info over de opbouw van de nieuwe fiets van Team Jumbo-Visma


Benieuwd naar de verschillen tussen Shimano en SRAM? Daar lees je in dit verhaal alles over.

Geef een reactie