Dit is de speciale Roubaix-fiets van Team Sunweb

Dit is de speciale Roubaix-fiets van Team Sunweb

Foto's: Joris Knapen

Door Maxim Horssels
zaterdag 13 april 2019 om 10:11

Een speciale wedstrijd verdient een speciale aanpak, moeten ze bij Team Sunweb hebben gedacht. De WorldTour-formatie gaat in Parijs-Roubaix van start op de Cervélo R3, een fiets die de renners alleen in de Hel van het Noorden zullen gebruiken.

Materiaalzone volgde het team tijdens de verkenning van de kasseienklassieker. De trainingsrit werd enerzijds gebruikt om de Noord-Franse kasseistroken te bestuderen en anderzijds om verschillende opstellingen en de bandendruk te testen.

Piet Rooijakkers, oud-profwielrenner en zelf ooit renner bij de ploeg, is sinds dit jaar de materiaalexpert verbonden aan Team Sunweb. Hij verklapt al vier maanden bezig te zijn met Parijs-Roubaix.

Na vijf jaar Giant is sinds dit jaar het Canadese Cervélo de fietssponsor. De renners van Team Sunweb gebruiken voornamelijk de Cevélo S5 (aerodynamisch frame) en de Cérvelo R5 (klimfiets). Voor Parijs-Roubaix maakt het team eenmalig een uitstapje naar de Cérvelo R3, een frame met iets meer comfort op de kasseien. “In dit frame zit meer vering en hebben we meer vrijheid in de keuze van banden, omdat er in het frame bredere banden passen”, legt Rooijakkers uit.

Tijdens de verkenning werd er uitgebreid getest met verschillende wielen, banden en de bandenspanning. “In principe zullen onze renners met 28 mm brede banden gaan rijden (Continental ProLtd RBX, red.), maar een 29 mm. is ook mogelijk. Dat moeten we nog bespreken.” Wat betreft wielen kiest de ploeg voor Dura-Ace 9100 carbonwielen met halfhoge velgen (40 mm.).

“Voor iedere wedstrijd adviseer ik welk materiaal van onze partners en sponsors in mijn beleving de beste optie is. Het is bij ons wel zo dat iedereen met hetzelfde materiaal van start gaat. We kiezen gezamenlijk voor de allerbeste opstelling van de fiets.”

Team Sunweb start zondag met een jonge en onervaren ploeg in Parijs-Roubaix. Drie van de zeven renners zijn debutant in de Helleklassieker. “Cees Bol en Nikias Arndt zijn voor ons de mannen waar we voor gaan werken en die we in de finale willen krijgen”, zegt ploegleider Marc Reef.

Wie zich afvraagt wat er na Parijs-Roubaix met de fietsen gebeurt: die levert Team Sunweb weer in bij Cervélo.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.