Eerste indruk: Cannondale vernieuwt SuperX tot raszuivere gravelracer
Materiaalzone Cannondale heeft vandaag de SuperX vernieuwd. Alhoewel, in feite kunnen we spreken van een nieuwe fiets want het betreft een geheel nieuwe gravelracer van het Amerikaanse merk. De SuperX is ontwikkeld om een zo snel mogelijke gravelracer te zijn en combineert zodoende aerodynamica met een superlicht frame, zo stelt Cannondale.
Jarenlang was de SuperX de crosser van Cannondale. Met de razendsnelle groei van het gravelsegment werd die fiets al wel eens verkocht met afmontage dat het meer een gravelfiets werd. Nu is de SuperX terug, maar is dat niet als crossfiets waarop je ook kunt gravellen, maar als een gravelfiets waarop je ook kunt crossen.Bij de ontwikkeling van de nieuwe fiets stonden drie thema’s centraal: aerodynamica, gewicht en de juiste balans tussen comfort en stijfheid. Voor die aerodynamica heeft het Amerikaanse merk lering getrokken uit de SuperSix en SystemSix wegfietsen en dat verwerkt in het nieuwe frame. Daarvoor zijn tal van iteraties middels zogenaamde CFD-modellen (Computation Fluid Dynamics, de leer van lucht- en waterstromen) getest op hun aerodynamica, terwijl er ook verschillende frames in de windtunnel zijn gezet.

foto: Ward Mevis
De SuperX is voorzien van Cannondale’s Delta Steerer, een stukje techniek die we voor het eerst zagen bij de SuperSix. Dit zorgt ervoor dat bekabeling van het stuur door het balhoofd kan lopen maar deze tegelijkertijd niet rond hoeft te zijn, maar een soort V-vorm aan kan nemen. Dat zou zorgen voor betere aerodynamica.
Voor het gewicht is er gekeken naar de materialen en de productiemethodiek, waardoor ze een frame met een gewicht van slechts 900 gram hebben weten te realiseren. Tegelijkertijd mocht dat niet ten koste van de stijfheid gaan, want als gravelracer moet de SuperX ook hoge trapasstijfheid en stijfheid in het balhoofd bieden.
Daarom richtten de ingenieurs van Cannondale zich op ‘seated comfort’. Dat komt erop neer dat al zittend de fiets een gedegen portie comfort en stijfheid combineert, terwijl uit het zadel de fiets vooral de stijfheid van een snelle racer biedt. In andere woorden: de bovenzijde van de fiets moet comfort bieden, terwijl de trapas en balhoofd vooral stijf moeten zijn.
Een specifieke constructie van de verschillende lagen carbon van het frame moeten zorgen voor schokdemping. Daarvoor zijn verschillende ‘flexzones’ aangewezen in de zitbuis, de achterdriehoek en de bovenbuis, terwijl ook de D-vormige zadelpen bijdraagt aan het absorberen van trillingen. Gecombineerd met stijfheid op andere plekken, zou dat zorgen voor een combinatie van stabiliteit en precies rijgedrag.
De SuperX biedt ruimte aan banden tot 51 millimeter vooraan en 48 millimeter achteraan. Het wordt vanaf komend seizoen ook de nieuwe crosser voor teams die gesponsord worden door Cannondale. De geometrie is in grote lijnen hetzelfde als de SuperSix CX waarop nu wordt gecrost, enkel de trapas is wat lager.
Eerste indruk
WielerFlits was onder de gelukkigen om de SuperX al enkele weken te mogen testen en daarbij werd al heel snel duidelijk dat Cannondale niet liegt wanneer ze stellen dat hun nieuwste gravelfiets een racer is. De SuperX voelt op het asfalt bijna ‘gewoon’ als een racefiets, en is ook in het bos snel en reactief.
Dat komt ten eerste door de meer dan behoorlijke stijfheid van de fiets, die vooral aan de voorzijde van de fiets en de trapas merkbaar is. Op een versnelling of sprint reageert de fiets goed en heel direct. Het vermogen wat je levert op de pedalen wordt duidelijk in snelheid omgezet, zeker bij korte explosieve inspanningen voel je de fiets daarop reageren.
Maar de stijfheid heeft ook zijn effect op het stuurgedrag. De fiets reageert namelijk – net als op een aanzet – heel direct op je stuurgedrag. Dat levert een mooie balans tussen een reactief maar evengoed gecontroleerd rijgevoel op. Je kunt dus sturen met precisie, maar zenuwachtig wordt de fiets zelden.

foto: Ward Mevis
Toch komt die stijfheid ook met een klein nadeel, want de voorzijde is soms wat oncomfortabel. Op het harde gravel wat je veel in Nederland treft, is dat geen probleem. Maar op de wat ruwere paden met een meer oneffen ondergrond zorgt dat wel voor iets te harde klappen op je armen en schouders, wat enige vermoeiing ten gevolge kan hebben. Tegelijkertijd is de achterzijde juist weer een stuk comfortabeler; daar lijkt genoeg flexibiliteit te zitten om de rug wat te ontzien van alle klappen.
Ondanks het wat ruwe gevoel wat de voorzijde van de fiets oplevert, blinkt de SuperX juist ook uit in stabiliteit. De klappen van de ondergrond zijn dan wat ongemakkelijk, het leidt niet tot zenuwachtig gedrag van de fiets. Sterker nog, hij voelt rechtdoor juist uiterst stabiel, ook op hoge snelheid en op slechte ondergrond. De stijfheid van de voorzijde geeft de SuperX dus een wat dichotoom karakter, maar biedt wel uiterst veel vertrouwen en controle.
De Cannondale SuperX is beschikbaar vanaf €4.499,-. Binnenkort lees je op WielerFlits een uitgebreide review van de Cannondale SuperX.

foto: Ward Mevis
Om te reageren moet je ingelogd zijn.