Eurobike 2024: Dit was was de grootste wielerbeurs van 2024
foto: Eurobike
Ties Wijntjes
zondag 7 juli 2024 om 08:45

Eurobike 2024: Dit was was de grootste wielerbeurs van 2024

Materiaalzone Eurobike 2024 loopt op zijn eind. Vandaag is de beurs nog één dag open, maar WielerFlits blikt al terug op de voorbije dagen waarbij het overgrote merendeel van de wielerindustrie samenkwam in Frankfurt. We zetten de meest opvallende productintroducties en andere noemenswaardigheden op een rij.

Productintroducties
De tijd dat beurzen gelden als dé plek om nieuwe producten te introduceren is voorbij, maar toch zijn er jaarlijks nog de nodige nieuwe producten te zien tijdens Eurobike. Meest noemenswaardig was misschien wel de introductie van een nieuw ventielsysteem door Schwalbe, waarvan zij verwachten dat het op de middellange termijn de industriestandaard kan worden en zo dus Presta-, Schrader en Dunlop-ventielen kan vervangen. Op papier lijkt het in ieder geval een mooie innovatie, die het gebruiksgemak van ventielen serieus verbeterd. Naast de Clik Valve toonde het Duitse bandenmerk ook nog een drietal nieuwe banden.

Een ander opvallend nieuw product, was de Giant Revolt. Voor de Taiwanese fietsfabrikant is het na de Giant TCR het tweede model wat ze van een update voorzien. Groots waren de veranderingen niet, maar met de toevoeging van interne opslag en een vernieuwde variant van de Flip Switch is er wel degelijk wat gesleuteld aan de gravelbike.

Een op technisch vlak bijzondere innovatie, zagen we bij TRP en Classified. De groepsetproducent presenteerde op Eurobike namelijk een groepset die ze samen met Classified ontwikkelde. Het betreft een groep die middels Classified’s Powershift naaf-schakelsysteem als een 1×16 kan worden gebruikt. Dat wil zeggen: de groepset heeft 16 opeenvolgende versnellingen.

Bij zowel Hutchinson als Continental zagen we nieuwe buitenbanden. Continental trok de aandacht met een aerodynamische voorband. Door een patroon met ‘deukjes’ in het oppervlak van de voorband, zou deze efficiënter door de luchtstroom moeten snijden en zo de luchtweerstand moeten verminderen. Hutchinson presenteerde een nieuwe, eco-vriendelijke variant van hun Touareg gravelband.

Bij Dynamic werden meerdere nieuwe producten gepresenteerd, waarvan twee soorten Hot Wax het meest noemenswaardig waren. Tevens onthulde het Nederlandse onderhoudsmerk grootverpakkingen van onder meer Disc Brake Cleaner en Chain Cleaner, evenals een nieuwe tubeless sealant die niet alleen sneller gaten zou dichten dan hun al bestaande tubeless sealant, maar ook grotere gaten zou kunnen dichten.

Tot slot zagen we een tweetal nieuwe helmen, van uvex en Julbo. Opvallend genoeg presenteerde beide merken een 2-in-1 helm: een open, ventilerende helm, met een afneembare schaal waardoor de helm getransformeer kan worden in een aerodynamische helm.

Naast alle productintroducties was er ook eindeloos veel materiaal te bewonderen wat wellicht al even op de markt is, maar desalniettemin onze aandacht trok. Bovenal hebben we het dan over de nodige fietsen. Zo troffen we de nodige racefietsen van profs of nieuwe modellen met een opvallend ontwerp.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.