Fabrikanten omzeilen UCI-regels over afstelling remgrepen met nieuwe sturen
foto: Toot Cycling
dinsdag 16 januari 2024 om 15:02

Fabrikanten omzeilen UCI-regels over afstelling remgrepen met nieuwe sturen

Materiaalzone Deze winter kondigde de UCI nieuwe regels aan rondom de posities van remgrepen op sturen. Ten behoeve van de veiligheid, van het peloton en het materiaal, zijn de hoeken waarin remgrepen op een stuur worden bevestigd, beperkt tot maximaal 10 graden. Die regels konden zowel op positieve als negatieve reacties rekenen, maar ondertussen verschijnen al de eerste sturen op de markt om de maatregelen te omzeilen.

Steeds vaker zagen we de afgelopen jaren extreme posities van remgrepen op de sturen in het profpeloton. De voornaamste reden daarvoor was aerodynamica: door de shifters van een fiets naar binnen te buigen, kan een renner zijn frontale oppervlak verkleinen en dus een meer aerodynamische houding aannemen.

Volgens de UCI was dat om twee redenen gevaarlijk: het zou remvermogen beperken én extra belasting op het materiaal opleveren. “Het positioneren van de remgrepen in een extreme hoek beperkt het remvermogen van de renners. Het vormt bovendien een wijziging van het materiaal, waardoor dit materiaal niet meer overeenstemming is met het beoogde gebruik. Een dergelijke positionering zal in 2024 aan banden worden gelegd. In 2025 zullen nieuwe regels van kracht worden, die naleving van de installatierichtlijnen van de shifterfabrikanten vereisen.”

We gaan iets verder in op een van de gevaren. Als de shifter naar binnen gebogen wordt, is deze ook in een andere positie op het stuur bevestigd. Dat kan ertoe leiden dat de bevestigingsring van de shifter rondom het stuur druk gaat uitoefenen op het stuur, waar deze niet op ontwikkeld en/of getest is. In extreme gevallen kan dat weer leiden tot scheuren of zelfs breuken in het stuur, met alle gevolgen van dien. Daarom mogen remgrepen sinds dit jaar ‘slechts’ 10 graden naar binnen gebogen zijn.

Nieuwe sturen spelen met de regels
Om te zorgen dat renners toch de zo begeerde aerodynamische posities aan kunnen blijven nemen, zonder de regels te schenden, hebben verschillende merken al nieuwe sturen ontwikkeld. Onder andere het Italiaanse Toot Racing – vooral actief in de baansport – heeft een stuur ontwikkeld dat aan de bovenzijde bijzonder smal is, zodat de remgrepen gewoon ‘recht’ gemonteerd kunnen worden.

Door de beugels van zogenaamde flare te voorzien (het naar buiten buigen aan de onderzijde), voldoet het stuur aan de UCI-regel die bepaalt dat sturen minimaal 350 millimeter breed moeten zijn.

De remgrepen liggen daarentegen slechts 210 millimeter uit elkaar, op het smalste punt zelfs maar 147 millimeter. Dat stuur, dat de Ashaa RR bar heet, is al goedgekeurd door de technische dienst van de UCI én geregistreerd voor gebruik tijdens de Olympische Spelen van Parijs.

Vermoedelijk zien we het al snel in actie, want op de Instagram van Toot Racing valt te zien dat Jan-Willem van Schip het stuur al heeft getest (zie derde foto van de bovenstaande Instagram-slider). Voor het nieuwe product moet overigens diep in de buidel getast worden: het 3D-geprinte, stalen stuur kost maar liefst €1.390,-.

Ook van Duitse makelij is er al een nieuw stuur om de smalle positie te accomoderen, ook geldig binnen de nieuwe UCI-regels. Het Cross-Wing stuur van Lambda Racing (zie foto onder) lijkt erg op de Ashaa RR bar, maar is iets minder extreem. De beugels zijn namelijk 400 millimeter breed, terwijl de remgrepen op het smalst 240 millimeter breed zijn.

foto: Lambda Racing

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.