Factor onthult vernieuwde Ostro VAM
foto's: Factor
woensdag 14 februari 2024 om 11:00

Factor onthult vernieuwde Ostro VAM

Materiaalzone Factor heeft een nieuwe versie van de OSTRO VAM gepresenteerd. Het allround model van de Britse fietsfabrikant is doorontwikkeld met het oog op verbeterde aerodynamica zonder andere rijkwaliteiten uit het oog te verliezen, zo valt te lezen in een persbericht van het merk.

Bij de ontwikkeling van het nieuwe frame is dus vooral gekeken naar de aerodynamische proporties, te beginnen met de voorvork en balhoofdbuis. Tal van iteraties werden vergeleken met zijn voorganger, getest in de wind-tunnel en later ook ‘in het echt’. Dat leidde tot een frame met wijzigingen aan de vorken, balhoofdbuis, de bovenbuis en de zadelpen, met een besparing van 7 watt als resultaat.

Opvallend is ook dat Factor nieuwe bidonhouders ontwikkelde, speciaal voor de OSTRO VAM, die het gat wat vaak tussen een bidonhouder en een frame ontstaat moeten beperken en zo ook weer voor aerodynamische winst moeten zorgen. Deze zouden volgens Factor zelfs geoptimaliseerd zijn om de wind zo efficiënt mogelijk langs het frame te geleiden als er geen bidon inzit, nadat de coureur in kwestie de bidon heeft weggegooid voor de finale van een koers. Over marginal gains gesproken.

Gelijktijdig is er een nieuw paar wielen ontwikkeld door Black Inc: de 48/58 wielset. Wanneer die gecombineerd wordt met het frame, zou dat een gewichtsbesparing van maar liefst 267,8 gram opleveren (bij maat 54). De nieuwe Factor OSTRO VAM is beschikbaar vanaf €5,799,- voor de frameset.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.