Garmin lanceert nieuwe versie Neo-indoortrainer
foto: Garmin
donderdag 7 december 2023 om 13:00

Garmin lanceert nieuwe versie Neo-indoortrainer

Materiaalzone Garmin heeft een nieuwe indoor trainer gelanceerd: de Tacx Neo 3M, de opvolger van de Tacx Neo 2T. De vernieuwde trainer is voorzien van een bewegende basis, waardoor de trainer lateraal en zijwaarts kan bewegen, wat het comfort en het rijgevoel ten goede zou moeten komen.

Vier jaar geleden lanceerde Tacx de Neo 2T; op dat moment hun meest hoogwaardige indoor trainer. Alhoewel er dus enkele jaren zijn verstreken is zijn opvolger geen complete revisie, maar eerder een redelijke update.

De grootste vernieuwing zit in de zogenaamde geïntegreerde motion plates. Dit is een systeem in de basis van de trainer, wat ervoor zorgt dat de trainer verschillende kanten op kan bewegen. Deze motion plates bood Tacx’ moederbedrijf Garmin al los aan, maar zijn nu dus in de trainer verwerkt.

Het voordeel van de beweging die dit oplevert, zit hem in zowel comfort als de rij-ervaring. Doordat de trainer – en dus ook de fiets – wat beweegt, zit je minder statisch op de fiets en zouden vooral langere inspanningen daardoor wat minder oncomfortabel moeten aanvoelen. Tevens zorgt het voor een realistischer rijgevoel, doordat het meer voelt als buiten fietsen.

Een ander bijkomend voordeel, is dat het ervoor zorgt dat er minder druk op het frame van je fiets komt, wat de levensduur van je fiets ten goede zou moeten komen. Met twee knopjes kan je het systeem wanneer je dat wil op slot zetten, waardoor de trainer dus niet meer beweegt.

Intern zijn er aan de motor geen enorme wijzigingen doorgevoerd. De trainer is nog steeds voorzien van een magneetmotor met 32 Neodymium magneten, waar de trainer ook zijn naam aan ontleend. Het voordeel van dit type weerstandsmotor, is dat hij de weerstand aan kan passen aan het gewicht van de gebruiker, wat ook voor een realistischer rijgevoel moet zorgen. Daarnaast hoeft de trainer hierdoor niet gekalibreerd te worden, omdat het niet beïnvloedbaar is door externe factoren zoals de temperatuur.

Garmin claimt dat de trainer nog accurater is geworden, met een foutmarge van binnen 1%. Daarnaast kunnen de magneten bewegen, waardoor de trainer ook het rijden op verschillende soorten ondergrond kan simuleren. Een ander bijkomend voordeel aan de magneetmotor, die stijgingspercentages tot 25% kan nabootsen, is dat de trainer geen elektriciteit nodig heeft om erop te fietsen. Elektronische voeding is overigens wel een vereiste als je wil verbinden met externe trainingsapplicaties.

Een verschil van de Tacx neo 3M ten opzichte van zijn voorganger, is dat hij wordt geleverd met een 11-speed cassette erop gemonteerd en drie maanden gratis toegang tot het de premium trainingsdiensten in de Tacx Training app. Eén laatste wijziging is er in de vorm van een hendel die aan de bovenzijde van de trainer is toegevoegd om hem makkelijker te kunnen tillen.

Tot slot lanceert Garmin ook nog een nieuw product: de Tacx smart network adapter. Dit is een soort dongel die je aan de Tacx Neo 3M kan bevestigen om de trainer direct met ethernet of WiFi te verbinden, wat moet zorgen voor een stabielere verbinding met externe trainingsapplicaties.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.