Lapierre brengt vernieuwde Prorace mountainbike op de markt
foto: Lapierre
woensdag 21 september 2022 om 17:00

Lapierre brengt vernieuwde Prorace mountainbike op de markt

Lapierre heeft een nieuwe versie van de Prorace hardtail mountainbike gepresenteerd. Het frame, waarvan ze stellen deze volledig herontworpen te hebben, heeft volgens Lapierre de stijfheid, reactiviteit en het lichte gewicht van een hardtail, met het comfort van een full-suspension mountainbike.

In de doorontwikkeling van de Prorace lag de focus op vier punten: laag gewicht, comfort, geometrie en performance. Het lage gewicht stond centraal in de ontwikkeling van het nieuwe frame, mede omdat dit ook de reactiviteit van de fiets ten goede komt. Het frame is gebouwd met een andere constructie van het carbon, wat volgens Lapierre leidt tot een beter ratio van gewicht en stijfheid.

Het SAT-systeem (shock absorbtion technology) waar de vorige Prorace nog van was voorzien is vervangen door het 3D tubular concept, bekend van de wegfietsen van Lapierre. Dit betreft de montage van de staande achtervork op de bovenbuis in plaats van de zadelbuis, waardoor krachten van vibraties en schokken beter verspreid worden over het frame in plaats van dat deze direct in de zadelbuis terechtkomen. Het 3D tubular concept verbetert de comfort van de mountainbike, maar scheelt ook gewicht ten opzichte van het SAT-systeem.

Het 3D tubular concept van Lapierre – foto: Lapierre

De nieuwe Prorace CF, zoals het frame voluit heet, wordt gemaakt van Torayca carbon. Dankzij deze nieuwe vezels is het mogelijk de dikte van de buizen beter te optimaliseren en gewicht te besparen. Deze technologie noemt Lapierre UD SLI en bestempelen ze als het beste carbon dat ze gebruiken. Het gebruik van UD SLI heeft voor de Prorace tot gewichtsbesparing en comfortverbetering geleidt.

Zonder extreme wijzigingen door te voeren is de geometrie van de Prorace veranderd om meer een racer te worden. Er zijn wijzigingen aangebracht in de liggende achtervork, de bovenbuis, het balhoofd en de zadelbuis. Daarnaast is de hoek van de zadelpen gewijzigd, evenals die van het balhoofd.

De Lapierre Prorace zal beschikbaar zijn in vijf verschillende configuraties, met de Prorace CF 5.9 als instapmodel en de Prorace CF 9.9 als topmodel.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.