Liv presenteert derde generatie Langma
foto's: Liv/Tom Joy
dinsdag 18 juni 2024 om 17:32

Liv presenteert derde generatie Langma

Materiaalzone Liv heeft vandaag een nieuw model van de Langma gepresenteerd. De prestatiegerichte racefiets van het fietsenmerk dat zich exclusief op vrouwen richt, kent een lager gewicht, verbeterde aerodynamica en verbeterde efficiëntie ten opzichte van haar voorganger.

De Langma is de allround racefiets van Liv, “die gericht is op race-minded vrouwen en zich leent voor beklimmingen, afdalingen en alles wat daartussenin zit”, aldus het Taiwanese merk. De Langma Advanced SL, aanvoerder van het gamma Langma-modellen, is 123 gram lichter dan haar voorganger, terwijl de stijfheid er juist enkele procenten op vooruit is gegaan. Dat zou tezamen zorgen voor een verbetering van maar liefst 11,98% van de stijfheid-gewichtsverhouding.

Die stijfheid zou onder meer verbeterd zijn door de manier waarop het carbon is gebruikt om het frame te vormen. Zo is er een specifiek soort carbon gebruikt, wat in de eigen productiefaciliteit wordt geweven en nauwkeurig op maat wordt gesneden. Door niet meer vellen carbon aan te brengen dan nodig is, is het frame licht zonder in te boeten aan stijfheid. De meeste winst qua stijfheid zou zijn geboekt ter hoogte van de balhoofdbuis, de onderbuis en de trapas.

Daarnaast is de aerodynamica van de fiets erop vooruit gegaan, doordat Liv de fiets als geheel heeft bekeken en ontworpen. Door de verschillende onderdelen van het systeem op elkaar af te stellen, zou er bij de Advanced SL 12,57 watt aan aerodynamische winst geboekt zijn. Dat komt onder meer door een nieuwe cockpit – die ook nog eens betere stuurcontrole biedt – waarbij de bekabeling volledig geïntegreerd is. Ook nieuwe wielen – de al bestaande WheelSystems van CADEX en Giant – zouden bijdragen aan de verbeterde aerodynamica, evenals nieuwe buisvormen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.