Maakt Wout van Aert in komende Parijs-Roubaix gebruik van ‘geheim wapen’?
Materiaalzone Kan Wout van Aert volgend jaar in Parijs-Roubaix rekenen op een ‘geheim wapen’? De renners van Visma | Lease a Bike verkenden maandag al eens de kasseien van de ‘Hel van het Noorden’. Op foto’s was te zien dat de fiets van de Belgische kopman is uitgerust met een GRAVAA. Dit is een systeem om al fietsend de bandendruk te kunnen veranderen.
Visma | Lease a Bike wil voorlopig geen commentaar geven. Opvallend: de ploeg deelde op Instagram een foto waarop de technologie duidelijk zichtbaar is op de fiets van Van Aert. Deze foto is inmiddels weer verwijderd van sociale media. “We willen de concurrentie gewoon niet slimmer maken”, geeft Thijs Roelen, de perswoordvoerder van de Nederlandse formatie, nog mee aan Het Nieuwsblad.
Visma | Lease a Bike is overigens al langer bekend met het systeem. Edoardo Affini, Christophe Laporte en Dylan van Baarle maakten twee jaar geleden tijdens Parijs-Roubaix al gebruik van de bandendrukregelaar van GRAVAA.
Marianne Vos heeft er ook al ervaring mee: de Nederlandse kroonde zich dit jaar met het speciale bandensysteem zelfs voor de eerste keer in haar carrière tot wereldkampioene gravel. Dat had zomaar anders kunnen zijn, want Vos reed lek in de finale. Omdat ze met de bandendrukregelaar van GRAVAA reed, had dit echter geen grote gevolgen.
De grote vraag is of Van Aert zich in 2025 – op de kasseien van Parijs-Roubaix – ook zal wagen aan dit nieuwe systeem. De 30-jarige klassiekerspecialist lijkt na een eerste testronde wel enthousiast. Op Instagram postte hij na de verkenning immers een foto van zijn fiets waarin hij GRAVAA tagde. Met daarbij een passende soundtrack: Pump it Up.
Hoe gaat het in zijn werk?
Het hart van de Gravaa KAPS-wielen (KAPS staat voor Kinetic Air Pressure System) zit in de naaf, waar een pomp is aangebracht. Deze pomp wordt – in feite net als een dynamo – aangedreven door het roteren van het wiel. Dit levert slechts 2,5 tot 4 watt krachtverlies op per band. Zodra de druk op het juiste niveau is, schakelt de pomp middels een koppelingsmechanisme uit en is er ook geen sprake meer van dat energieverlies. Aan de zijkant van de naaf zit een luchtfilter, waardoor lucht uit de atmosfeer de pomp in kan.
Een leiding langs een van de spaken brengt de lucht vervolgens van de pomp in de naaf naar de tubeless band. Via die leiding kan overigens niet alleen lucht de band ingebracht worden, maar ook lucht uit de band worden gelaten. Doordat er lucht uit de atmosfeer in de band wordt gelaten, kan het systeem niet leeg raken en is het dus onbeperkt inzetbaar.
Het hele systeem wordt bediend met een knopje op het stuur. Daar is middels led-lampjes te zien op welke vooraf ingestelde ‘stand’ de bandendruk op dat moment staat. Het systeem kan ook al gekoppeld worden aan een Garmin Edge 830 fietscomputer, waardoor coureurs dus ook op hun navigatie kunnen zien wat de bandenspanning op dat moment is.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.