Mathieu van der Poel test nieuwe fiets
Ties Wijntjes
maandag 19 december 2022 om 08:00

Mathieu van der Poel test nieuwe fiets

Het lijkt erop dat Canyon bezig is met een nieuwe Aeroad. WielerFlits heeft beelden in handen waarop te zien is dat Mathieu van der Poel een nieuw prototype frame van Canyon aan het testen is, die bijzonder veel weg heeft van de huidige Aeroad.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Ruim twee jaar geleden lanceerde Canyon de jongste uitgave van de Aeroad, maar een nieuwe versie lijkt aanstaande. Op twee verschillende beelden is Mathieu van der Poel te zien op een mat zwarte racefiets van Canyon. De eerste foto stond kort in de Instagram story van Gianni Vermeersch en bij een Strava-activiteit van MvdP, maar is ondertussen verwijderd. Het andere beeld is afkomstig uit een video.

De foto die een ruim etmaal op Instagram en Strava zichtbaar was

Canyon heeft aan WielerFlits bevestigd dat het frame een prototype is en “iets waar we aan werken”, maar laat verder niks los over het frame. Gezien de grote overeenkomsten lijkt het te gaan om een nieuwe versie van de aerobike van Canyon: de Aeroad.

Grote afwijkingen met de huidige Aeroad vertoont het frame niet, maar er lijken enkele verschillen zichtbaar. Meest in het oog springend is de samenkomst van de bovenbuis en de zitbuis. Waar de twee buizen in het huidige model haaks op elkaar aansluiten, is deze bevestiging bij het prototype driehoekvormig met een extra stuk carbon aan de binnenzijde van het frame.

Daarnaast lijkt de balhoofdbuis – vanaf het zijaanzicht gezien – wat dunner te zijn geworden. Alhoewel lastig te zien op de beelden lijken er daarnaast enkele minimale aanpassingen te zijn gedaan aan de staande achtervork. Ook oogt de bevestiging hiervan aan de zitbuis iets te zijn verlaagd.

Problemen met Aeroad
Dat er een nieuwe Aeroad komt, is geen verrassing. Het huidige model kent geen vlekkeloos bestaan. Zo werd de lancering in eerste instantie al door Canyon uitgesteld en was er enkele maanden na de lancering, in het voorjaar van 2021, het opmerkelijke incident tijdens Le Samyn, waarbij Mathieu van der Poel zijn stuur brak.

Destijds raadde de Duitse fietsfabrikant alle gebruikers van de nieuwste Aeroad aan de fiets te laten staan tot de fietsproducent met een oplossing kwam. Alhoewel het probleem in de cockpit zat en niet het frame van de fiets zelf, had het toch zijn weerslag op de Aeroad. Zeker gezien de cockpit tegelijk met de Aeroad werd gelanceerd.

Tijdens Le Samyn 2021 brak het stuur van Mathieu van der Poel – foto: Cor Vos

Terwijl veel gebruikers en profcoureurs lovend zijn over de fiets, is er mede door de eerdergenoemde problematiek binnen Canyon toch weinig tevredenheid over het Aeroad-project. Daarnaast is er intern het geloof dat er op het gebied van prestatie nog veel winst te behalen valt voor de Aeroad. Geheel verrassend is het dus niet dat er al werk wordt gemaakt van een nieuw model. Wanneer we de nieuwe Aeroad in actie gaan zien, is voorlopig nog onduidelijk.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.