Megmeister Drynamo Base Layer: Het ondershirt opnieuw uitgevonden
foto's: Joris Knapen
woensdag 4 maart 2020 om 19:00

Megmeister Drynamo Base Layer: Het ondershirt opnieuw uitgevonden

Buiten fietsen in de winter, dat betekent: je goed beschermen tegen de kou, regen en wind die je onderweg kunt tegenkomen. Het wapenen tegen de elementen begint met de kleding direct op je huid, zoals het ondershirt (ook wel baselayer genoemd). Wij kregen van Megmeister de vraag of we de Drynamo Base Layer wilden testen. Een relatief onbekend merk met een duidelijke filosofie: daar wilden we meer over weten.

What’s in a name

De naam Megmeister zal bij de meeste lezers niet direct tot herkenning leiden. Het klinkt Duits, maar dat is het niet. Megmeister is het merk van Jos Ruiterman, een in Groot-Brittannië woonachtige Nederlander die veel ervaring heeft opgedaan in productontwikkeling bij grote sportmerken. Vanuit de overtuiging dat er aan wielerkleding nog het een en ander te verbeteren is, zette hij zijn kennis en ervaring in voor zijn eigen kledingmerk. Het heeft onder meer geresulteerd in deze Drynamo Base Layer, die wij de afgelopen weken getest hebben. Voor de naam van zijn merk liet Ruiterman zich inspireren door het Engelse woord voor een panna bij voetbal: een ‘nutmeg’. Dit is ook terug te zien in het logo.

Bij een eerste blik op dit marineblauwe shirt valt direct de afwerking op. De kraag en de uiteinden van de lange mouwen lijken op het eerste gezicht onafgewerkt. De stof is afgesneden, maar een boordje ontbreekt. Navraag leert ons dat hier bewust voor gekozen is om het comfort te verhogen. Geen boordje met naden dat de huid kan irriteren. Functionaliteit boven looks dus. Voor een ondershirt wat mij betreft een prima keuze.

Megmeister

Naadloos

Ook aan de stof is de nodige aandacht besteed. Megmeister kwam na een lange zoektocht uit bij een materiaal dat beter ademt dan polyester, nylon of (merino)wol. Bovendien wordt er – in tegenstelling tot andere ondershirts – voor de binnen- en de buitenkant een andere samenstelling gebruikt. Dit zorgt ervoor dat het transpiratievocht naar de buitenkant van het shirt wordt gedrukt en je, na even stilgezeten te hebben voor een koffiepauze, het voortaan niet meer koud krijgt omdat jouw shirt aan de binnenkant nat is.

Wat verder opvalt is dat er op het hele shirt geen enkele naad terug te vinden is. Hoewel het in Italië gefabriceerde shirt verschillende structuren kent, is het uit één stuk gemaakt. Bij de productie is er geen naald en draad aan te pas gekomen. Ook dit is gedaan vanuit de gedachte om het comfort en de bewegingsvrijheid te verhogen.

Om te zorgen voor een optimale ventilatie, zit er bovendien onder de oksels en op de rug een ademend gaas. Het shirt heeft lange mouwen en de achterkant is iets langer, om ervoor te zorgen dat ook alles afgedekt is wanneer je voorover over je stuurt hangt.

Megmeister

Eerste indruk

Om eerlijk te zijn heb ik een beetje een haat-liefdeverhouding met baselayers. Bij het zoeken naar een shirt dat een dikke voldoende scoort op alle eigenschappen, heb ik al de nodige merken versleten. Een ondershirt dat niet helemaal je-van-het is, kan de pret behoorlijk drukken. Het ene is te warm of te koud, het andere zit niet lekker of heeft moeite met de opname of afdrijving van het zweet. Ik was daarom erg benieuwd hoe deze Megmeiser zou bevallen.

Een van mijn twijfels was of dit vederlichte ondershirt me onderweg wel voldoende warm zou houden. Op de verpakking wordt beloofd dat het shirt volstaat bij temperaturen van -15 tot +15 graden Celsius. Nu hebben we in Nederland geen superstrenge winter achter de rug, maar enige bescherming is in deze tijd van het jaar geen overbodige luxe.

Megmeister

De Megmeister heeft mij hierin positief verrast. In mijn ritjes de afgelopen weken (meestal tussen de 2 en 5℃) droeg ik over het shirt enkel nog een winterjack. Dat bleek ruim voldoende om warm te blijven. De keer dat ik nog een wielershirt over de baselayer deed, vond ik het persoonlijk net iets te warm. Eigenlijk presteerde de baselayer op een manier zoals je van een ondershirt mag verwachten. Mijn lichaamswarmte vond prima zijn weg, de pasvorm belemmerde of ergerde mij niet bij mijn bewegingen op de fiets.

Wat mij met name aan dit shirt bevalt, is dat je het ook na je rit zonder problemen nog een tijdje kunt dragen. Waar je vaak na het afkoelen binnen de kortste keren een nat ondershirt hebt, blijft dit shirt droog aanvoelen. Zowel aan de binnen- als de buitenkant.

Voor zover ik na enkele weken kan beoordelen, overleeft het shirt bovendien goed in de was. Ook na enkele keren wassen is er geen sprake van kwaliteitsverlies in vorm of kleur. Ik was bang dat de onafgewerkte randen zouden gaan rafelen, maar dat is gelukkig niet het geval. Dit is een shirt waarmee je een tijdje vooruit kan.

Conclusie

De Megmeister Drynamo Base Layer heeft mij positief verrast. Het shirt doet wat het belooft: een comfortabel shirt waarmee je onder winterse omstandigheden lekker buiten kunt blijven fietsen. Wat betreft de afwerking is het misschien niet het allermooiste shirt, maar dat is bij een baselayer wat mij betreft ondergeschikt.

Kleine kanttekening is wel dat het shirt enigszins pittig aan de prijs is. Het shirt is online te bestellen voor 69,95 euro, waarmee het ook qua prijs in het topsegment zit. Past het binnen jouw budget en ben je op zoek naar een topshirt, dan kunnen we deze baselayer echter zeker aanbevelen.

Naast de blauwe versie die wij getest hebben, is er ook een witte en zwarte variant. Het shirt is online onder meer verkrijgbaar op de site van Megmeister.

Verantwoording:
Wij ontvingen van Megmeister een testexemplaar, dat wij mochten houden. Er is geen bedrag betaald voor plaatsing van dit artikel.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.