Na wielen nu ook racefietsen met kuiltjesprofiel voor aerodynamische winst
foto: WielerFlits/Ties Wijntjes
donderdag 7 maart 2024 om 14:00

Na wielen nu ook racefietsen met kuiltjesprofiel voor aerodynamische winst

Materiaalzone We zagen het eerder al op wielen van Zipp: een oppervlak met een kuiltjesprofiel zoals dat van een golfbal, om de luchtstroom efficiënter langs de wielen te laten glijden. Het Taiwanese fietsmerk Trigon heeft een gelijkaardige techniek toegepast op de Trigon AR01 racefiets.

Door het oppervlakte op verschillende plekken van een kuiltjesprofiel te voorzien, zou de luchtstroom die langs de fiets raast het frame sneller ‘loslaten’ en dus de luchtweerstand verminderen. Sterker nog, het zou de luchtweerstand van een cilindervormig product met 50% kunnen reduceren, al claimt Trigon niet dat ze dat hebben bereikt.

Trigon doet dat dus met hun zogenaamde Vortex Tubing Technology, al is dat net iets anders dan hoe Zipp het bijvoorbeeld deed. Het profiel is niet ‘ingedeukt’ zoals dat bij een golfbal is, ze hebben juist minieme uitsteekseltjes toegevoegd aan de buitenkant om hetzelfde effect te bereiken. Dat zou lichter zijn dan het aanbrengen van de deukjes zoals we die van een golfbal kennen, omdat dat weer dikkere buiswanden zou vereisen. Het opvallende reliëf is niet op het gehele frame aangebracht, maar vooral aan de ‘uiterste’ zijkanten van het frame, zoals de balhoofdbuis, de hoek van de onderbuis en kleine delen van de voorvork.

De fiets is overigens niet UCI-legaal, maar dat komt door een ander deel van de fiets wat ten behoeve van aerodynamica is toegevoegd: speciale kapjes om de remklauwen mee af te schermen. Haal die eraf en de fiets mag ook in UCI-koersen gebruikt worden. Die twee innovaties zouden, samen met een BLKTEC cockpit, volgens Trigon zorgen voor aerodynamische winst van maar liefst 19%.

Of die winst werkelijk zo groot is, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat het kleurrijke ontwerp van de Trigon AR01 dat op de Taipei Cycle Show te bewonderen was, in ieder geval erg fraai is.

Deze kleurstelling kan ons wel bekoren – foto: WielerFlits/Ties Wijntjes

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.