Nieuw patent hint op 13-speed Shimano groepset
foto: Joris Knapen
maandag 13 mei 2024 om 14:46

Nieuw patent hint op 13-speed Shimano groepset

Materiaalzone Amper een maand geleden bleek uit een patent dat Shimano lijkt te werken aan een draadloze Di2-groepset. Nu is alweer een volgend opvallende patent boven water gekomen, waarin het lijkt dat Shimano bezig is een 13-speed groepset te ontwikkelen. Op dit moment zijn hun cassettes nog van maximaal 12 versnellingen voorzien.

In een op 7 mei door het Amerikaanse register van patenten en handelsmerken goedgekeurd patent van Shimano, is een derailleur te zien voor een 13-speed cassette. Of het om een groepset voor gebruik op de weg of onverharde wegen gaat is onduidelijk, al lijkt het er sterk op dat deze technologie voor een nieuwe variant van Dura-Ace bestemd is.

Dat is niet alleen omdat Shimano nieuwe technieken vrijwel altijd eerst bij hun meest hoogwaardige groepset introduceert, maar ook omdat de derailleur in het patent enkele visuele overeenkomsten met de huidige Dura-Ace derailleur heeft. Het lijkt in ieder geval om een 2-by groepset te gaan, want in het patent is ook een voorderailleur zichtbaar.

Dat de groepset met dan in totaal 26 versnellingen er ook daadwerkelijk komt, staat verre van vast. Regelmatig worden patenten aangevraagd zonder dat de technologie op korte termijn wordt gebruikt. Ook is onduidelijk of Shimano net als concurrenten SRAM en Campagnolo over zou stappen op een 10-tands kransje als kleinste tandwiel, waar dat nu nog 11-tands is.

Net als het eerder gepubliceerde patent, lijkt dit om een geheel draadloze groepset te gaan. Er worden interne batterijen voor zowel de voor- als achterderailleur beschreven. Op de achterderailleur zou de oplaadport op een gelijkaardige positie als de huidige Di2-achterderailleurs zitten. Het patent verduidelijk niet geheel waar de voorderailleur wordt opgeladen, maar toont wel een tekening van een nieuwe externe oplader die mogelijk voor de voorderailleur is bestemd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.