Nieuwe 13-speed groepset van SRAM gespot bij Unbound Gravel
foto: Instagram Specialized
zondag 2 juni 2024 om 13:35

Nieuwe 13-speed groepset van SRAM gespot bij Unbound Gravel

Materiaalzone Amper twee weken geleden lanceerde SRAM een nieuw model van hun meest hoogwaardige groepset: SRAM RED AXS. Dat lijkt alweer oud nieuws te zijn, want bij Unbound Gravel reden enkele coureurs met een 13-speed groepset die bijzonder veel weg heeft van de huidige RED AXS-groep.

De ingenieurs van SRAM hebben duidelijk niet stilgezeten, want kort na de lancering van SRAM RED AXS vangen we dus al een glimp op van wat de eerste 13-speed groepset van de Amerikaanse fabrikant lijkt te worden. Tijdens Unbound Gravel waren er meerdere coureurs die gebruik maakten van een nog ongelanceerde groepset van SRAM, met maar liefst 13 versnellingen op de cassette.

foto: Unbound Gravel

Op het eerste oog lijkt het wellicht een mountainbike-groepset te zijn (gezien de direct-mount derailleur), maar op de derailleur is tevens het ‘RED’-logo te zien. Daarnaast zijn de nieuwe derailleur en cassette gebruikt in combinatie met de net gelanceerde SRAM RED AXS-schakelhendels.

Daarmee is de meest voor de hand liggende conclusie dat dit een uitbreiding van de nieuwe RED AXS-groepset betreft, met de zogenaamde XPLR-lijn (spreek uit als explore). Dat zijn onderdelen die SRAM specifiek voor gravelfietsen ontwikkeld en vorig jaar onder meer bij de nieuwe SRAM Force AXS werden gepresenteerd.

Hoe dan ook zijn de nieuwe onderdelen bijzonder opvallend, gezien de timing zo kort na de lancering van RED AXS, maar ook omdat SRAM prototypes normaal niet van type-namen voorziet. Wanneer het nieuwe, nog ongelanceerde, producten in wedstrijden laat testen, voorzien ze deze enkel van SRAM-logo’s en niet van modelnamen. Voorlopig blijft er dus het een en ander onduidelijk, maar hier gaan we ongetwijfeld nog meer over horen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.