Opvallend: Wahoo en Zwift lanceren ruim jaar na juridisch gevecht samen indoortrainer
foto's: Zwift
donderdag 8 februari 2024 om 18:00

Opvallend: Wahoo en Zwift lanceren ruim jaar na juridisch gevecht samen indoortrainer

Materiaalzone Zwift en Wahoo hebben de krachten gebundeld op het gebied van binnenfietsen en samen een indoortrainer gelanceerd: de Wahoo KICKR CORE Zwift One. De nieuwe trainer betekent ook dat de indoortrainer van Zwift zelf, de Zwift One, uit de handel wordt gehaald.

Vorig jaar lanceerde Zwift de Zwift One indoortrainer, wat leidde tot een juridisch dispuut tussen Wahoo en Zwift. Volgens Wahoo zou er door Zwift sprake zijn van patentbreuk. Dat gevecht werd uiteindelijk amicaal beëindigd met een schikking en kort daarop zijn beide merken zelfs gaan samenwerken.

Die samenwerking komt misschien als verrassing, maar achter de schermen zouden de merken al jaren met elkaar geflirt hebben. Alhoewel het niet officieel zo gecommuniceerd wordt, komt de samenwerking erop neer dat Zwift zijn hardware-activiteiten grotendeels staakt, terwijl Wahoo zijn software-activiteiten grotendeels beëindigt. Zwift gaat dus gebruik maken van de indoortrainers van Wahoo (in plaats van de Zwift One), terwijl Wahoo de trainingssoftware van Zwift gaat aanprijzen (in plaats van Wahoo SYSTM).

Daar rolt nu de Wahoo KICKR Core Zwift One uit. Inderdaad ja, een hele mond vol. Het betreft in feite de Wahoo KICKR CORE, met daarop de virtuele versnellingen van Zwift: de Zwift Cog. Dit is een apparaatje dat de cassette vervangt door één fysieke versnelling, terwijl je met een knopje virtueel kan schakelen.

Het voordeel van deze toevoeging is dat je verschillende fietsen met verschillende versnellingsapparaten (en verschillende hoeveelheden versnellingen) op één trainer kan monteren en virtueel je versnellingen kan kiezen. De trainer wordt online verkocht, in de webshop van Zwift, voor een prijs van €599,-. Bij die prijs is een jaarabonnement op Zwift inbegrepen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.