Bizar: Wilier ontwikkelde bidon van 22.000 euro
foto: Wilier
dinsdag 11 juni 2024 om 16:30

Bizar: Wilier ontwikkelde bidon van 22.000 euro

Materiaalzone Afgelopen zondag lanceerde Wilier een nieuwe tijdritfiets: de Supersonica SLR, die ze samen met Stefan Küng ontwikkelde. Toen was de prijs van een afgemonteerd model van €27.400,- al opvallend. Nu weet Escape Collective daar nog bovenop te melden dat het Italiaanse fietsmerk maar liefst €22.000,- investeerde in enkel de ontwikkeling van een specifieke bidon.

Toen Wilier de nieuwe tijdritfiets aan het ontwerpen waren, zochten ze ook naar een bidon en plaatsing daarvan die aerodynamisch geoptimaliseerd zou zijn. Daarvoor besloten ze een geheel nieuwe bidon te ontwerpen. Dat ontwerp werd rond kerst 2023 voorlopig goedgekeurd door de UCI, maar toen Wilier een ruime maand later de fiets als geheel ter goedkeuring opstuurde naar de internationale wielerunie, bleek het ontwerp van de bidon toch niet acceptabel te zijn.

In een uitgebreide reportage over de ontwikkeling van de Supersonica SLR, meldt Escape Collective dat de UCI een minimale wijziging aan de bidon verzocht. Dat deed het aan de hand van een regel die nog nooit eerder gepubliceerd zou zijn en waar niemand binnen Wilier ooit van had gehoord.

Desalniettemin moest Wilier dus een nieuwe bidon en bidonhouder ontwikkelen om goedkeuring van de UCI te krijgen om het frame in wedstrijden te laten gebruiken. Dat kostte de Italiaanse fietsfabrikant uiteindelijk maar liefst €22.000,- “voor effectief hetzelfde ontwerp, maar op een manier die wél aan deze schijnbaar uit de lucht gegrepen regel voldeed.”

foto: Wilier

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.