Pilot Cycles presenteert 3D-geprinte titanium fiets
foto: Ties Wijntjes/WielerFlits
vrijdag 23 juni 2023 om 12:00

Pilot Cycles presenteert 3D-geprinte titanium fiets

Materiaalzone Het Nederlandse Pilot Cycles heeft op Eurobike een bijzondere fiets gepresenteerd: de Pilot Seiren, een titanium fiets waarvan het gehele frame middels een 3D printer is geproduceerd.

Twee jaar geleden zong het idee van een 3D-geprinte fiets voor het eerst door het hoofd van productontwikkelaar Tim Blankers. Alhoewel het officieel nog een prototype betreft, toonde Pilot Cycles op Eurobike voor het eerst het resultaat van dat idee.

Het frame bestaat uit drie afzonderlijk geprinte onderdelen, omdat de huidige 3D printers nog niet groot genoeg zijn om het volledige frame in één keer te printen. Met flensen ín het frame en een speciaal type lijm, zijn die verschillende delen aan elkaar bevestigd.

Het 3D printen van het frame is niet enkel een mooi staaltje technologie, het komt ook met enkele voordelen volgens Blankers. Zo zijn de wanden van het frame met een dikte van 0,6 millimeter dunner dan andere titanium fietsen, waardoor het gewicht lager komt te liggen. Tevens kan de fiets op een meer duurzame wijze geproduceerd worden, door efficiënter gebruik van grondstoffen.

Opvallend is het ‘hapje’ uit het frame, bij de samenkomst van de zadelbuis en staande achtervork. Daartoe was Pilot genoodzaakt, omdat de verschillende delen van het frame in één keer in elkaar geschoven moesten worden, waardoor deze bevestigingen in feite loodrecht naast elkaar moesten zitten. Door deze framevorm naden zitten de naden halverwege de onderbuis en bij de samenkomst van de zadelbuis en de staande achtervork op één lijn.

Het frame weegt 1.100 gram, waarmee het voor een titanium fiets behoorlijk licht is. De fiets zal in het nieuwe jaar voor de consument beschikbaar zijn en gaat enkel met hoogwaardige afmontage aangeboden worden. De prijs? Ga er even voor zitten: €17.000,-.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.