Review: AGU Venture bikepackingcollectie, tassen voor alle gelegenheden

Review: AGU Venture bikepackingcollectie, tassen voor alle gelegenheden

foto: Michiel Maas

Door Rodrick de Munnik
dinsdag 29 november 2022 om 09:25

Bikepacken is hot. Het is avontuurlijk en je kunt doen wat je wilt. In de Venture-tassenlijn van AGU kun je je spullen droog en overzichtelijk opbergen. Klaar voor elk avontuur.

Ga je op avontuur, dan denk je aan AGU. Het iconische merk uit Alkmaar heeft onlangs een nieuwe collectie geïntroduceerd met de naam Venture, waarin een mooi assortiment bikepackingkleding is gebundeld. Want waar je na een training op de racefiets snel omschakelt naar een burgertenue, zul je als fietstoerist vaak ook met fietskleding de avond doorbrengen. Je hebt immers maar beperkt ruimte om kleding mee te nemen.

Daarnaast bestaat AGU’s Venture-merk uit een complete tassenlijn voor de bikepacker van elk niveau. Je kunt, afhankelijk van je avontuur, kiezen of je een superstevige waterdichte versie of een prachtig uitgevoerde spatwaterdichte retro-variant. Tijdens een zomerse meerdaagse trip probeerden we de kleding en tassen van AGU Venture uit.

Welke tas?
Voor een bikepacker zijn drie tassen essentieel: een frametas, zadeltas en stuurtas. Een complete bikepacking-uitrusting wordt aangevuld met een snack pack en een kleiner tasje voor op de bovenbuis, de top-tube tas. De frametas is beschikbaar in drie verschillende maten, zodat voor bijna alle frames de juiste tas te vinden is. Uiteraard is iedere combinatie mogelijk. Klinkt het onmogelijk om al deze tassen mee te nemen? Geen zorgen, alle AGU tassen passen op verschillende fietsen. Of je nu op de gravelbike, mountainbike of racefiets gaat. Met de nieuwe Venture collectie ga jij goed voorbereid op pad. Zelfs als je veel bagage mee wilt nemen.

Welke tassen je precies nodig hebt, hangt af van je avontuur en de weersomstandigheden. Toen ik zag dat het weer droog, warm en stabiel zou blijven gedurende de drie dagen dat ik op pad zou gaan, kon ik de bagage beperken tot het hoogst nodige: een setje fietskleding en een setje avondkleding. Daarnaast een tandenborstel en wat spullen om pech te verhelpen: klaar!

Ga je selfsupporting onderweg, met tent en slaapuitrusting, dan moet je daar rekening mee houden bij de keuze van de tassen die je gaat gebruiken. De stuurtas die we bij ons hadden biedt genoeg ruimte voor de spullen die je binnen handbereik wil hebben. Ga je kamperen, dan is er meer nodig. In een grotere stuurtas kun je een compacte tent en/of slaapzak opbergen.

Ook moet je visualiseren welke (weers)omstandigheden je tegen gaat komen. Regen? Dan moet je serieus denken aan waterdichte tassen. Dat geldt ook als je met je mountainbike door rivieren moet waden.

Onderweg functioneerden de tassen prima. Bij een eerdere vierdaagse trip was ik al eens blij thuis te komen omdat de zadeltas uit elkaar viel, maar daar was hier geen sprake van. Alle tassen bleven netjes heel en zijn klaar voor een volgend avontuur. En voor als je belang hecht aan het uiterlijk: ze zien er prachtig uit, in beige met de gekleurde bies over de tas.

Kleding
De speciale bikepackingkleding van AGU is erop gericht snel droog te worden en dat bleek ook. Wassen met zeep, uitspoelen, uithangen en twee uur later was de boel weer droog, klaar om te gebruiken. Dat maakt het leven van een fietstoerist een stuk eenvoudiger. Werd het ’s avonds wat kouder, dan hielp het flanel shirt aan warmte. Wordt het kouder tijdens je trip, dan wordt het tijd over te schakelen naar warmere kleding. Een lange fietsbroek en een donsjack helpen je de kou te weerstaan. Het voordeel van een donsjack is dat het lekker veel warmte biedt en tegelijk heel makkelijk te bundelen is in een heel klein pakje.

Conclusie
Waar racefietsen meteen gelinkt wordt aan Strava en trainingsschema’s, biedt bikepacken je vrijheid. Laat alle conventies los en geniet van het moment. Er zijn geen regels, behalve die in je hoofd. En die kun je laten gaan. Echt, je hoeft niet meteen de wereld over te fietsen om jezelf bikepacker te voelen. Die vrijheid kun je ook ervaren als je een weekend weggaat.

Zoals gezegd: welke tassen en kleding je nodig hebt, hangt af van het avontuur dat je aangaat. Heb je nog niet de ervaring om zo uit de kast te pakken wat je nodig hebt? Het fijne is dat AGU je met een handige keuzehulp en uitleg over bikepacken een klein duwtje in de rug geeft. Venture betekent niet voor niets zoiets als: onderneem! Ontdek!

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.