Review: Assos RS S9 zomerkleding – prijzig, maar hoogwaardig
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
zaterdag 29 april 2023 om 09:15

Review: Assos RS S9 zomerkleding – prijzig, maar hoogwaardig

Materiaalzone Het weer is er nog niet altijd naar de laatste tijd, maar het voorjaar is goed en wel aangebroken. De klassiekers liggen alweer achter ons en dus is het tijd om naar een mooie wielerzomer toe te werken. Daarbij kan een goed setje zomerkleding niet ontbreken, dus WielerFlits test de zomerkleding van Assos.

Assos staat al jaren bekend als een producent van hoogwaardige wielerkleding. De Zwitserse kledingproducent is in 1976 opgericht en heeft sindsdien een grote staat van dienst in zowel het prof- als amateurpeloton opgedaan. Hun focus ligt vooral op kwalitatieve fietsbroeken, zo noemen ze zichzelf wel eens the cycling short company. De top-lijn van Assos, betreft de Equipe RS S9 kleding. Ik testte het Equipe RS S9 Targa fietsshirt en de Equipe RS S9 bibshort.

Het Equipe RS S9 Targa fietsshirt is volgens Assos het snelste model in hun assortiment, mede door goede compressie en aerodynamica. Het is ontwikkeld met miniCheck Tex – een door Assos ontwikkelde stof die hun kleding een kenmerkende eigen structuur geeft, zo stellen ze. Dit textiel zorgt voor ademend vermogen en bevordert de verkoelende luchtstroom, terwijl het ook tegen geurtjes bestand moet zijn.

De mouwen en zakken zijn van een zogenaamd Push Pull-kettingbreisel, wat ademend vermogen toevoegt maar er ook voor zorgt dat deze goed kunnen rekken zonder te verplaatsen. Om de zakken te verankeren is er een Stabilizer-inzekstuk toegevoegd. De jersey geeft overal UPF-bescherming, variërend van 25 tot 50+.

De naden van de jersey zijn gelijmd. Dit zorgt voor een meer ‘cleane’ uitstraling, maar door de afwezigheid van stiksels vermindert het ook de kans op irritaties aan de huid en komt het de aerodynamica van het shirt ten goede. Ook ten behoeve van de aerodynamica, is de afwerking van de mouwen. Deze zijn afgesneden, in plaats van afgewerkt met een naad.

De zakjes op de rug zijn aan de binnenzijde voorzien van een speciaal flapje, waaronder je de belangrijkste items extra stevig kan wegstoppen. Voor oortjes is er in het rechterzakje een opening, waardoor kabeltjes netjes onder het shirt door weggewerkt kunnen worden.

Ook bij de Equipe RS S9 bibshort is niks aan het toeval overgelaten. De fietsbroek is ontwikkeld met zogenaamde Type.441 textiel; een licht samendrukkende maar evengoed zacht materiaal welke volgens Assos ook wat steviger en krasbestendiger is dan andere stoffen waarvan fietsbroeken worden gemaakt. Daarnaast moest dit textiel ook zorgen voor enige verkoeling en bescherming tegen UV-straling.

Een groot deel van de bibshort bestaat uit wat Assos een vlinderpatroon noemt; dit is één stuk textiel wat over de onderbenen en de rug loopt. Hierdoor is er sprake van minder naden – wat irritatie op de huid kan voorkomen – en zorgt dit volgens Assos tevens voor meer uniforme compressie van de bibshort.

De bretels van de broek moet met een A-vorm aan de achterzijde zorgen voor een stevige pasvorm, waarbij de zeem en de achterzijde van de broek strak blijven zitten. In onderkant van de pijpen is een laagje siliconen geweven. Hierdoor blijven de pijpen goed op hun zitten, terwijl het volgens Assos niet een wat ongemakkelijk, hobbelachtig laagje siliconen is zoals bij veel andere bibshorts het geval is.

Een speciaal stiksel met de naam goldenGate zorgt ervoor dat de voorzijde en achter zijde van de zeem vast zit, terwijl het middelste deel vrij kan bewegen. Hierdoor zou de zeem met je lichaam mee moeten bewegen, in plaats van er tegen te schuren. De zeem zelf is volgens Assos dusdanig flexibel dat het zelfs bij iedere pedaalomwenteling extra demping biedt.

Hoogwaardig
Als ik de kledingset uit de verpakking haal, valt gelijk op dat het een kledingsetje van hoge kwaliteit betreft. De stoffen voelen hoogwaardig aan, de afwerking ziet er goed uit en de kleding heeft een chique uitstraling.

Ook als ik de kleding voor het eerst aantrek overheerst dat gevoel. Zowel het broekje als het shirt zitten strak maar absoluut niet oncomfortabel, de zeem sluit goed aan op de huid en er zijn geen naden die irriteren of drukken op de huid. Een goede eerste indruk dus.

Als ik ga fietsen wordt die goede indruk bevestigd. De kledingset biedt alle bewegingsvrijheid die je verwacht van fietskleding, maar zit tegelijkertijd goed strak; nergens valt een wapperend stukje stof te bespeuren. De bretels – die in eerste instantie wat vreemd voelen omdat ze erg wijd zijn geplaatst – houden het broekje goed op zijn plaats, terwijl ik ze amper voel op mijn bovenlichaam.

Wat bij zowel het shirtje als het broekje opvalt, is hoe goed deze in dezelfde positie blijft zitten. De gesneden mouwen kruipen niet enorm op – wat bij dit type mouwen nog wel eens het geval wil zijn – maar houden hun vorm vast en blijven goed zitten. Ook de pijpen van de broek houden goed hun positie vast. De in de broek verwerkte siliconen doen hun werk uitstekend en zijn ook nog eens bijzonder comfortabel; je voelt het amper. Dat is erg knap, want anti-sliplaagjes in kleding kunnen vaak wat plakkerig worden.

Ook de zakjes van de jersey zijn uitstekend. Naast de mooie toevoeging van een flapje om waardevolle spullen onder weg te stoppen, is de stof flexibel maar evengoed stevig. Je spullen zitten hierdoor goed op hun plaats, terwijl er ook meer dan genoeg ruimte is. Het enige nadeel daaraan, is dat het uitnodigt om veel spullen mee te nemen, wat er dan wel weer voor kan zorgen dat het gewicht het shirt naar beneden trekt en hierdoor wat vervormt. Een detail.

Maar, het allerbelangrijkste, is de kwaliteit van de zeem. De eerste kilometers voel ik hoe goed deze comfort biedt, maar daarna denk ik er eigenlijk geen seconde meer aan. Ik voel mijn zitvlak niet tijdens de verschillende testritjes en vergeet de kleding vaak. Een goed teken, want alles wat op je huid zit tijdens het fietsen, doet wat mij betreft zijn werk goed als je het niet doorhebt.

Alles bij elkaar genomen is de zomerkleding van Assos van ongelooflijk hoge kwaliteit. Fijne pasvorm, een goede zeem en de strakke uitstraling maken dit tot een meer dan begeerlijk kledingsetje om ‘s zomers je kilometers in af te werken. Minder begeerlijk is de prijs, want het broekje gaat voor €160,- over de toonbank, terwijl het shirtje maar liefst €190,- kost. Absoluut niet niks, maar je krijgt er wel een uitermate goede kledingset voor terug.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.