Review: De Cannondale Synapse blinkt op tal van vlakken uit en heeft betaalbare en duurdere modellen
foto's: Ties Wijntjes/WielerFlits
Ties Wijntjes
dinsdag 20 mei 2025 om 08:12

Review: De Cannondale Synapse blinkt op tal van vlakken uit en heeft betaalbare en duurdere modellen

Materiaalzone Met de Synapse heeft Cannondale al jaren en meerdere generaties lang een echte endurance fiets in huis en een kleine twee weken geleden vernieuwde het Amerikaanse merk de Synapse. WielerFlits was onder de gelukkigen het nieuwe model al enkele weken te kunnen testen en maakte kennis met een moderne alleskunner.

Ongeveer 19 jaar geleden, in 2006, zag Cannondale’s Synapse het levenslicht. Als een van de eersten – volgens het Amerikaanse merk zelf – introduceerden ze daarmee een fiets die geheel gericht was op comfort tijdens lange ritten. Nu zijn we toe aan de zesde generatie van een fiets die sinds zijn geboorte een centrale positie inneemt in Cannondale’s assortiment.

De verbeteringen zijn wat je van een moderne fiets verwacht: hij is lichter, meer aerodynamisch en het rijgedrag zou erop vooruit zijn gegaan. Een logische en op papier eveneens fijne vooruitgang, maar waar de Synapse zich écht in onderscheidt, is op het vlak van de vernieuwde SmartSense: een geïntegreerd verlichtingssysteem. Toen dat systeem bij de nieuwste Topstone gravelbike niet werd vernieuwd, leek het erop dat hij ter ziele was gegaan, maar niks blijkt nu minder waar.

foto: Ties Wijntjes/WielerFlits

Bij de ontwikkeling van de nieuwe Synapse stonden gelijke kwaliteiten als die van zijn voorganger centraal: reactief rijgedrag, comfortabele geometrie en ‘slimme’ integraties. Enorme wijzigingen zijn er dan ook niet gedaan, maar op verschillende vlakken is er wat gesleuteld, met het logische gevolg dat dus het gewicht, de aerodynamica en de stijfheid er wat op vooruit zijn gegaan.

Zo weegt de lichtste variant van het carbon frame minder dan 1.000 gram, zonder dat deze té stijf – en dus oncomfortabel – zou zijn. Dat komt doordat de verschillende lagen carbon op een specifieke manier zijn geplaatst, wat voor 18% meer verticale demping dan bij de voorganger zou moeten zorgen.

Wat zonder meer bijdraagt – of bij kan dragen – aan de factor comfort, is de ruimte voor bijzonder brede banden die de nieuwe Synapse biedt. Aan de voorzijde kun je banden tot 48 millimeter breed monteren en aan de achterzijde banden tot 42 millimeter breed. Het maakt de grens tussen de endurance fiets, gravelbike en all-road fietsen ook nog vager. Of met een andere invalshoek: het maakt het inzetbereik van de Synapse nog breder.

De geometrie van de Synapse is per framemaat net iets anders. Volgens Cannondale zou dat ervoor zorgen dat de fiets voor iedereen een aangename pasvorm met optimaal rijgedrag combineert – onafhankelijk van de maat. Een D-vormige zadelpen zou een combinatie van comfort en aerodynamica moeten bieden, terwijl net als bij de SuperSix en de SuperX het frame voorzien is van de Delta steerer tube. Dat is een door Cannondale zelf ontworpen balhoofd, dat smaller is dan reguliere balhoofden en daardoor meer aerodynamisch zou zijn.

Maar, wat de Synapse dus echt anders maakt dan de concurrerende endurance fietsen, is SmartSense. Dat is een systeem waarbij fietsverlichting (en aan de achterzijde een Garmin Varia rader) is geïntegreerd in de fiets voor extra veiligheid. Dat systeem gebruikt Cannondale al langer, maar kende bij de vorige uitgave ook de nodige criticasters – mede omdat elk model van de Synapse ervan voorzien was. Nu heeft Cannondale varianten van de Synapse onthuld zowel mét en zonder SmartSense.

Bij het nieuwe model van de Synapse, is de batterij van SmartSense geïntegreerd in de framebuis. De batterij zou volgens Cannondale tot wel 24 uur mee gaan, afhankelijk van de stand waarin je de lichten aanzet. Diezelfde batterij kan ook stroom aan de elektronische SRAM-groepset leveren, waardoor je dus een extra grote batterij voor je SRAM-groepset hebt als je de verlichting niet gebruikt.

Gebalanceerd
Als ik mijn eerste kilometers op de Synapse maak, valt op hoe makkelijk ik ermee wegrijd. Al vanaf de eerste meters is merkbaar dat een fraaie balans in het rijgedrag de Synapse kenmerkt. De fiets reageert op mijn aanzet en mijn stuurbewegingen, maar doet dat gedecideerd en ontspannen. Hij wil vooruit, maar is geen seconde zenuwachtig. Waar sommige fietsen door hun specifieke rijstijl wat wennen zijn, is de Synapse er een waar je zó op wegrijdt.

Die balans is ook merkbaar in het stuurgedrag. De Synapse is reactief en laat zich makkelijk van links naar rechts bewegen, maar blijft bijzonder stabiel. Ook in bochten is dat goed merkbaar: je kunt de Synapse er niet keihard doorheen gooien zoals bij sommige pure racers wel kan, maar hij biedt wel heel veel vertrouwen en houdt makkelijk zijn lijn. Dat stuurgedrag levert een bijzonder ontspannen rijstijl op. Niet lui, maar wel ontspannen.

Daar wordt ook duidelijk dat de Synapse echt een endurance fiets is en geen endurance racer, want de nadruk ligt duidelijk op comfort en een fraaie balans aan rijkwaliteiten. De stijfheid is bijvoorbeeld meer dan degelijk, maar niet zo extreem als bij veel pure racers. Datzelfde geldt voor het gewicht, wat meer dan prima is, maar ook niet exceptioneel zoals bij de meest lichtgewicht racers.

De nieuwe geïntegreerde opslag is ook een fraaie toevoeging. Dat is zeker voor lange ritten waar je wat extra opslag kunt gebruiken handig, maar ook voor ‘gewone’ ritjes fijn. Ik had er bijvoorbeeld standaard het benodigde reserve-materiaal en gereedschap in, waardoor dat niet in je achterzakjes of een zadeltasje hoeft. Het frame ‘open’ je simpel, met een hendeltje onder de voorste bidonhouder, terwijl je het tasje er met gemak in en uit schuift. Er zijn ook montagepunten op de bovenbuis, voor wie nog een extra frametasje wil monteren.

Wat de Synapse echt anders maakt dan andere racefietsen, is SmartSense, het geïntegreerde verlichtingssyteem. Tijdens je gemiddelde ritjes door de Nederlandse polder heb je dat misschien niet nodig, maar zeker voor de fanatieke ultra-atleet of eenieder die regelmatig woon-werkverkeer aflegt op de racefiets, is het een uiterst fijn en nuttig systeem. Is het een enorme gamechanger? Nee, dat ook niet, maar fijn is het wel.

Via een applicatie van Cannondale kan je SmartSense bedienen en zo ook instellen hoe de verlichting zich gedraagt. Zo kun je kiezen voor een felle stand als het bijvoorbeeld mistig is, maar kun je ook een energiebesparende modus aanzetten als het licht niet hard nodig is. Het verbinden met de applicatie is de eerste keer even wat zoeken omdat ik de SmartSense niet gelijk in de modus krijg dat hij verbinding wil maken, maar daarna is het bedienen bijzonder makkelijk.

Veelzijdig
Wat de Synapse ook nog voor zich heeft spreken, is het feit dat je met de ruimte voor brede banden enorm veel kanten op kan. Met smalle banden is het een fiets die zich tijdens lokale wedstrijdjes prima staande zal weten te houden, terwijl het met brede banden een ideale fiets wordt voor ritten waar je slecht wegdek of zelfs wat licht gravel treft. Met verschillende banden kan je de Synapse makkelijk afstellen op jouw voorkeuren en er een fiets van maken voor verschillende soorten ritten.

Het model wat ik mocht testen, was voorzien van SRAM’s Red XPLR AXS groepset. Die 1-by groepset is fijn, maar wel even wennen. Omdat hij maar één voorblad heeft, heeft de cassette een veel breder bereik en worden de stapjes tussen de versnellingen dus ook groter. Met een 44-tands voorblad en een 10-46 cassette is het bereik groot genoeg voor zowel de bergen als het vlakke, al zal je het op écht hoge snelheid wel wat moeilijker krijgen. Voor de endurance-fanaat zal dat echter geen probleem zijn.

foto: Jelmer IJff/WielerFlits

Toch heeft deze specifieke LAB71-variant van deze Cannondale één nadeel. De prijs is met €15.799,- heel erg hoog. Met verschillende wielsets kun je er praktisch gezien verschillende fietsen van maken, maar van dat geld kun je ook drie afzonderlijke fietsen kopen. Cannondale heeft wel een breder portfolio aan Synapse-modellen, meer dan alleen deze LAB71-variant. Daar zitten ook beter betaalbare modellen bij, startende vanaf €3.499,-.

De nieuwe Cannondale Synapse is een erg fraaie fiets, die vooral een bijzonder fijne balans in zijn rijgedrag biedt. Door een mooie mix van reactiviteit en controle, is de Synapse een allemansvriend die met zijn rijstijl erg veel vertrouwen biedt. Extra toepassingen zoals de geïntegreerde opslag en het Synapse verlichtingssyteem, maken van Cannondale’s nieuwste telg een moderne alleskunner, die hun ondertussen relatief oude endurance-platform weer op de kaart zet.


Verantwoording:
Dit artikel is geschreven door een redacteur van WielerFlits. Cannondale is mediapartner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform.
RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.