Review: de duurzame (en dure) winterkleding van Velocio
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
maandag 11 december 2023 om 10:00

Review: de duurzame (en dure) winterkleding van Velocio

Materiaalzone Waar in sommige landen de winter hard toeslaat, hebben we in Nederland en België eerst nog een wispelturige herfst te verwerken. Lastig om op te kleden, maar om te zorgen dat je er nooit te koud noch te warm bij zit, ontwikkelde Velocio een uitgebreide collectie fietskleding voor de winter. WielerFlits maakte kennis met dit Amerikaanse merk door die winterlijn te testen.

In 2013 ontstond in Amerika, in New Hampshire, het kledingmerk Velocio. De oprichters geloofde dat kledingproductie ander kon en besloten daar werk van te maken. Dat begon destijds met drie pijlers die heden ten dage nog steeds de kern van het bedrijf vormen: ontwerp, verantwoordelijkheid en de gemeenschap

De grote trots van Velocio is daarnaast dat zij als enige merk in de wielersport onderdeel zijn van 1% for the planet. Lid zijn van die organisatie, betekent dat een bedrijf minstens 1% van zijn opbrengsten doneert aan doelen die zich inzetten voor milieubehoud. Daarmee wordt gelijk duidelijk dat Velocio naast het produceren van hoogwaardige kleding nog een belangrijke doelstelling heeft: dat op duurzame wijze doen.

Dat laatste zie je ook terug in de prijs, want de kleding van Velocio is niet goedkoop. Daar krijg je wel producten voor terug die op meerdere manieren duurzaam zijn: duurzaam geproduceerd, maar ook van materialen met een lange levensduur, wat de duurzaamheid ook ten goede komt. Alhoewel het hoofdkantoor in Amerika zit, wordt de kleding geproduceerd in Italië. Dat is geen garantie voor kwaliteit, maar komt het vaak wel ten goede.

Wintercollectie
De najaars- en wintercollectie van Velocio is het best als uitgebreid te beschrijven. Verschillende jacks, verschillende soorten onderkleding en verschillende soorten lange broeken; voor nagenoeg alle weersomstandigheden en temperaturen heeft Velocio specifieke kleding. Om kennis te maken met die collectie stuurde Velocio ons een set op. We lichten onze favoriete kledingstukken uit.

De écht koude dagen zijn er nog niet in overvloed geweest, maar dat is wel waar de kleding van Velocio het best tot zijn recht komt. Met een softshell jack, een met fleece gevoerd jack en fleece-achtige tussenlaag heeft het kledingmerk vooral een rijk palet aan kleding voor de allerkoudste dagen.

Neem bijvoorbeeld het Alpha Merino Air Jacket. Dit jack is aan de binnenzijde gevoerd met eens donsachtige stof, wat het ongelooflijk zacht maar ook behoorlijk warm maakt. Daarom ben ik in eerste instantie terughoudend met het dragen van dit jack tot de temperatuur eens goed zakt.

De donsachtige voering van de Alpha Merino Air Jacket voelt bijzonder zacht aan

Dat blijkt niet nodig te zijn, want ondanks de ook nog winddichte buitenzijde, is dit juist een bijzonder veelzijdig jack. Combineer het met een dun ondershirt met korte mouwen en op een winderige najaarsdag is het ideaal, terwijl als je er een thermoshirt en een windstopper aan toevoegt, het ook in temperaturen rond het vriespunt warm genoeg is. De ideale combinatie van temperatuurbehoud en ademend vermogen dus.

Daarnaast heeft Velocio ook een softshell jack welke ideaal is voor koude en natte dagen. De dikke stof houdt je warm, terwijl deze evengoed enig ademend vermogen heeft voor wanneer je wat opwarmt.

Het Signature Softshell Jacket

Daar komt bij dat de stof in hoge mate waterafstotend is, ideaal tegen een paar regendruppels maar ook tegen opspattend modder dus. Aan dat laatste is sowieso gedacht, want het jack is extra lang aan de achterzijde om zo ook je onderrug en je billen te beschermen tegen opspattend vuil.

Breed arsenaal
Dat wil niet zeggen dat Velocio enkel winterkleding voor de koudste en natte dagen heeft ontwikkeld. Met de Concept Merino Long Sleeve hebben ze bijvoorbeeld een jack wat perfect is voor de eerste najaarsdagen, als de temperatuur net te veel zakt voor blote armen, maar je door een winterjack zal ontploffen van de hitte.

Omdat dat jack voor 75% uit merinowol bestaat houdt het je warm, maar heeft het evengoed enorm goed ademend vermogen en vochtafdrijvend vermogen; zo zal je het dus zelden te warm krijgen als de temperatuur toch nog een paar graden stijgt tijdens je ritje. Ideaal voor de eerste herfstdagen dus, en het zachte wol voelt ook nog eens heel fijn op de huid.

Om te zorgen dat je niet voor alle omstandigheden een ander setje kleding nodig hebt, heeft Velocio tevens verschillende soorten onderkleding. Uiteraard begint dat met een kort en lang ondershirt, beiden grotendeels van het hoogwaardige merinowol, maar er is ook een bijzonder handige tussenlaag.

Deze Alpha Long Sleeve is ontwikkeld met inspiratie uit de bergsport. Door een combinatie van polyester en merinowol kan je met deze tussenlaag het temperatuurbereik van de verschillende jacks ideaal uitbreiden; je lichaam blijft namelijk een stuk warmer dan met enkel een jack en een ondershirt.

De Alpha Long Sleeve is een ideale tussenlaag

De veelzijdigheid van de collectie geldt ook voor de bibtights: Velocio biedt maar liefst 7 verschillende lange fietsbroeken aan. Onze favoriet was de Thermal Utility Bib Tight. De fleecevoering aan de binnenkant van de broek zorgen voor warmte en een aangenaam gevoel, terwijl de waterafstotende buitenzijde ervoor zorgt dat je benen significant langer droog blijven dan bij veel reguliere winterbroeken. Ook handig zijn de zakjes aan de zijkant van de broek, zeker als je ’s winters met dikke handschoenen rondfietst en daardoor lastiger spullen uit de zakjes achterop je rug haalt.

Bijzondere handschoenen
Tal van verschillende producten en kleding voor alle omstandigheden, maar de echte showstopper is eigenlijk één van de accessoires: de Zero+ glove. Deze softshell handschoen biedt namelijk een perfecte combinatie van warmtebehoud, ademend vermogen en comfort.

De Zero+ handschoen is werkelijk onovertroffen goed

De handschoen zit om te beginnen gewoon heel lekker: de stof voelt aangenaam op de huid en zit niet te strak. Daarnaast ademt de stof erg goed, in tegenstelling tot andere softshell handschoenen die nog wel eens té warm willen zijn, waardoor je handen ongemakkelijk veel gaan zweten. Dat zorgt er tegelijk voor dat de handschoenen te gebruiken zijn als het nét te koud wordt voor blote handen, maar ze houden je handen ook nog warm als de temperaturen rond het vriespunt liggen. Breed inzetbaar dus.

Ook de Zero+ Bootie overschoenen en de Zero cycling cap kennen die magische combinatie van kwaliteiten van goed warmtebehoud en ademend vermogen. Eigenlijk heb ik maar één aanmerking op de accessoires; de overschoenen zijn (doordat ze aan de onderzijde ‘gesloten’ zijn) wat moeilijk aan te trekken.

De kleding van Velocio is simpelweg van enorm hoge kwaliteit. Degelijke stoffen, fraaie designs en de vele verschillende kledingstukken in de wintercollectie zorgen ervoor dat je voor nagenoeg alle denkbare omstandigheden het juiste kledingsetje kan vinden.

Dat komt met één groot nadeel: de prijs. Jacks gaan over de toonbank voor €178,95- à €329,95,- terwijl de lange broeken variëren in prijs van €159,95 tot €329,95,-. En zelfs die fenomenale handschoenen kosten maar liefst €74,95,-. Behoorlijk exorbitante prijzen.

Daarvoor krijg je wel enorm kwalitatieve kleding terug, welke als we Velocio mogen geloven ook nog eens tot de duurzaamste categorie wielerkleding behoort. Een behoorlijke investering dus, maar wie bereid is diep in de buidel te tasten krijgt er ook uiterst hoogwaardige, duurzame kleding voor.


Verantwoording:
Dit artikel is geschreven door een redacteur van WielerFlits. Velocio is geen partner van WielerFlits.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.