Review: de handschoenen van Ekoï, nooit meer koude handen

Review: de handschoenen van Ekoï, nooit meer koude handen

foto's: Joris Knapen

donderdag 16 februari 2023 om 18:06
Materiaalzone

Helaas zijn ze in Nederland vaker nodig dan me lief is: handschoenen. Of het nou voor een koude voorjaarsochtend, een regenachtige najaarsrit of een koude midwinterdag is; een goed paar handschoenen is een must in Nederland. Uiteraard zijn er voor verschillende omstandigheden verschillende handschoenen. Samen met Ekoï zetten we de opties voor je op een rij.

Winddicht, waterafstotend, neopreen, voor overgangsdagen; keuze genoeg als het op handschoenen aankomt. Een specifiek paar voor ieder type weersomstandigheden is niet nodig, maar afhankelijk van het soort fietser dat je bent en hoe snel je het koud krijgt, kan het ideale paar handschoenen voor eenieder nog behoorlijk verschillen.

Ik testte verschillende soorten handschoenen van Ekoï om te kijken wat de kwaliteiten van verschillende modellen zijn en in welke omstandigheden bepaalde handschoenen het best tot hun recht komen. Zo kan jij makkelijk beslissen welk paar het best bij jou past.

Ekoï Cold WR2 – De allrounder
Om te beginnen met de allrounders, de Ekoï Cold WR2. Dit is een relatief dun paar handschoenen, maar daarmee niet koud. Aan de binnenkant hebben de handschoenen een voering van fleece, terwijl ze aan de buitenkant voorzien zijn van een waterafstotende stof, waardoor opspattend water dus geen probleem moet vormen. Een fijn detail is de zachte badstof op de duim, zodat je een lopende neus af en toe af kan vegen.

De handschoenen zijn dus dun, maar niet koud. Sterker nog, tot temperaturen net boven het nulpunt houden ze mijn handen meer dan warm, ook als het een mistige ochtend in de polder is en er het nodige vocht op de handschoenen komt te staan. Als er een harde koude wind staat, koelen mijn handen wel wat sneller af. De handschoenen zijn namelijk niet winddicht. Maar, in 90% van de winterse ritjes zijn dit de handschoenen die ik met veel plezier aantrek.

De Ekoï Cold WR2 handschoenen zijn voorzien van een antislippatroon voor extra grip als je je stuur vasthoudt

Niet alleen omdat ze warm zijn, maar ook omdat ze erg comfortabel zitten. Ze zijn erg flexibel, waardoor ze het niet lastig maken om het stuur vast te houden, te schakelen of te remmen. Vooral op de gravel- of mountainbike handig. De combinatie van de comfortabele handschoenen die tegelijkertijd érg warm zijn, maakt het een bijzonder handig product.

Ekoï Glovy – Voor de dames
Ekoï heeft ook verschillende dameshandschoenen die een net wat andere maatvoering hebben en daarmee beter geschikt zijn voor vrouwenhanden. Zoals de Glovy. Dit is een paar handschoenen die erg lijkt op de Cold WR2. Aan de buitenzijde zijn de handschoenen voorzien van een waterafstotend membraan, terwijl aan de binnenzijde een fleecevoering zit.

Daarnaast zijn de Glovy handschoenen voorzien van speciale stof op de duim- en wijsvinger om je fietscomputer of telefoon te kunnen gebruiken. Net als de Cold WR2 is de duim voorzien van badstof en is er op de palm een antisliplaagje toegevoegd voor verbeterde grip.

Ekoï Pro Team winterhandschoenen – Voor de regenachtige dag
Komt het met bakken uit de lucht in de winter, dan is een neopreen paar handschoenen een goede oplossing. Het neopreen fungeert als een soort isolatielaag die de warmte van je lichaam goed binnen weet te houden, ook als er vocht – bijvoorbeeld tijdens een flinke regenbui – doorheen komt. Ook houdt het daardoor goed koude lucht tegen.

De Ekoï Pro Team winterhandschoenen

Tegelijkertijd is het neopreen wat is gebruikt voor dit paar handschoenen erg zacht – dus comfortabel – en flexibel, waardoor het je niet beperkt in het gebruik van je handen aan het stuur. Om het comfort te vergroten zijn ze voorzien van speciale siliconen inzetstukken op de handpalmen en zijn de waterdichte naden aan de binnenkant gelijmd en niet genaaid. Dit voorkomt irritatie.

Alhoewel ook geschikt voor een droge dag, zijn dit bij uitstek handschoenen om tijdens een regenachtige rit te gebruiken. Het water kan dan wel door het neopreen komen, net als bij een wetsuit beschermt het je handen goed tegen de kou.

Ekoï Artic Winter Hipora – Het grove geschut
Duikt de temperatuur onder nul, dan is het tijd voor grof geschut, zoals de Ekoï Artic Winter Hipora. Deze lijken een beetje op een skihandschoen, met een wat dikkere, hardere buitenlaag. Even stug en dik als een skihandschoen zijn ze ook niet, maar het komt dus wel wat meer in de buurt.

De Ekoï Artic Winter Hipora handschoenen

Door de dikke buitenlaag zijn de handschoenen erg warm, maar bovendien houdt dit de wind goed buiten, dus afkoelen door een koude rijwind zal niet snel gebeuren. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de handschoenen het nodige vocht van bijvoorbeeld een regen- of sneeuwbui buiten houden. De binnenzijde heeft een zachte voering, waardoor ze erg comfortabel zitten.

Alhoewel iets stugger dan veel andere fietshandschoenen zijn ze flexibel genoeg om de benodigde bewegingen met je vingers te kunnen maken. Zeker gezien het een beter alternatief is dan bevroren vingers.

Ekoï Heat Concept 5 – Voor de allerkoudste dagen
Voor de echte fanatiekeling die tijdens temperaturen ver onder het vriespunt op de fiets wil stappen, zijn er de Ekoï Heat Concept 5 handschoenen. Met een ingebouwd verwarmingselement zijn deze handschoenen ontworpen om bij temperaturen tot -20 graden je handen warm te houden.

De handschoenen hebben een kleine accu, die je gemakkelijk uit de ‘mouwen’ van de handschoenen haalt om ze aan de oplader te leggen. Met een knopje op de bovenzijde van de handschoen kan je kiezen voor drie standen, die 30, 35 of 40 graden verwarmen. Warmt het op, dan kan je de verwarmingselementen ook uitzetten maar de handschoenen gewoon blijven gebruiken.

Het klinkt misschien wat overdreven, maar de verwarmde handschoenen van Ekoï zijn écht fijn. Als ik mid-winter een paar dagen door de Alpen fiets, houden ze mijn handen behoorlijk warm waar de koude wind in een afdaling mijn handen anders flink had doen afkoelen. De handschoenen voelen wat zwaar aan, maar als je ze aan hebt is dat eigenlijk geen probleem en zitten ze gewoonweg erg comfortabel. Ook als je heel snel last hebt van koude handen of als je het syndroom van Raynaud hebt, is dit een aanrader.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.