Review: de Rapha Brevet Insulated Long Sleeve GORE-TEX Jersey

Review: de Rapha Brevet Insulated Long Sleeve GORE-TEX Jersey

foto's: Joris Knapen

zaterdag 14 januari 2023 om 13:30

Het is een hele mond vol, de Rapha Brevet Insulated Long Sleeve GORE-TEX Jersey. Catchy is de naam absoluut niet, maar het is wel een bijzonder veelzijdig jack wat je in veel winterse omstandigheden comfortabel houdt op de fiets.

Kleden op een winterse trainingsrit kan vaak behoorlijk lastig zijn. Welke temperatuur is het precies? Komt er wel of geen regen? Waait die koude wind nog steeds? Tal van factoren om in beschouwing te nemen voordat je de deur uit gaat.

Lastiger nog, zijn de dagen waar de omstandigheden met de haverklap lijken te wisselen. Precies, het soort dag waar we er in de winter in Nederland eindeloos veel van lijken te hebben. Voor ritten in die omstandigheden ontwikkelde Rapha het Brevet Insulated Long Sleeve GORE-TEX Infinium Jersey.

Zoals de naam suggereert, is het jack voorzien van GORE-TEX Infinium. Dit is een type stof van het welbekende GORE-TEX die winddicht en waterafstotend is, en evengoed ademend vermogen moet hebben.

Naast die stof is er gebruik gemaakt van een techniek die Rapha ‘Octa-Active isolatie’ noemt. De toevoeging hiervan op specifieke plekken moet ervoor zorgen dat je temperatuur consistent comfortabel blijft; niet te hoog en niet te laag dus. Deze ‘isolatie’ zorgt er onder andere voor dat zweet wordt verdreven, zodat je dus niet te hard afkoelt.

Om de wind goed buiten te houden, is de kraag van het jack extra hoog gemaakt. De naden zijn daarnaast getapet om de waterafstotende kwaliteiten van het jack te verbeteren. Tot slot is het jack voorzien van enkele reflectieve details om te zorgen dat je ook tijdens de donkere dagen goed zichtbaar bent.

Het jack is volgens Rapha zo ontworpen dat het ideaal moet zijn voor lange ritten in wisselende omstandigheden. Op papier lijkt het aan die kwalificaties te voldoen. Maar, gaat die vlieger ook op in de realiteit?

Stevig
Als ik het jack uit de verpakking haal, voel ik gelijk dat dit niet een ‘regulier’ jack is met lange mouwen. De stof voelt wat steviger dan veel andere wielerkleding, waardoor ik gelijk de indruk krijg dat het zeker winddicht zal zijn. Het lijkt een beetje alsof het een hele dunne softshell jas is.

Ook bij het aantrekken is het duidelijk anders dan veel andere winter-fietskleding. Het jasje is wat stugger dan ‘reguliere’ winterkleding. Dat wil niet zeggen dat het oncomfortabel is, want het is nog altijd redelijk elastisch. Aantrekken is door strakke uiteinden van de mouwen net iets lastiger dan normaal, maar nog altijd zo gebeurd.

Het jack wat ik draag is een XS. Normaliter bij vrijwel álle fietskledingmerken mijn maat voor jerseys en jacks, maar in dit geval is het wat aan de kleine kant. De pasvorm van het jack is gemaakt om strak te zijn, maar hij valt dus erg klein. Ik verlies hierdoor een klein beetje bewegingsvrijheid rondom mijn schouders, maar dat lijkt enkel te komen door het foutieve maatje.

Het jack zit erg lekker. Het zit erg strak, wat in het begin wel even wennen is, maar als ik op de fiets stap merk ik daar niks meer van en zit het jack goed. Het enige nadeel is dat de mouwen dusdanig strak zijn dat een plooitje in de elleboog soms wat kan gaan knellen, al gebeurt dat sporadisch.

Als ik vertrek voor mijn eerste rit in het jack, is het met 6 graden best fris. Zo voelen de eerste meters ook; té fris zelfs. Althans, dat denk ik, want het jack gaat snel zijn werk doen. Al een paar minuten later begin ik wat op te warmen en zorgt het jack er ook voor dat ik de broodnodige hitte vasthoud.

Zo snel als dat gebeurt, begin ik me vervolgens ook weer zorgen te maken dat het jack totaal niet ademt en bloedheet wordt, maar ook dat is niet het geval. De volgens Rapha zo denderende temperatuurregulatie biedt het jack dus echt. Het heeft in het begin even nodig, maar gedurende de rit zorgt het jack voor de juiste temperatuur. Het houdt niet alleen de warmte vast maar heeft ook de ademende kwaliteit om juist weer wat hitte los te laten.

Allround
Ook de waterafstotende en winddichte proporties dicht Rapha het jack terecht toe. Het jack is grotendeels winddicht. Als de wind écht koud is voel je het alsnog wel een beetje, maar hij komt nagenoeg niet door het jack heen. Ook met de waterafstotendheid zit het goed. De eerste regendruppels ketsen vakkundig af van het jack. Als het écht hard of langere tijd gaat regenen vindt het water wel zijn weg naar binnen, maar tegen een korte najaarsbui is het jack goed bestand.

De eerste regendruppels glijden als parels weer van het jack af

De stof die daarvoor zorgt heeft echter ook één nadeel. Doordat het jack wat stug is en vrij strak zit, is het best lastig om iets in de zakjes aan de achterkant te stoppen of er juist iets uit te halen. Met dat als één van de weinige kritiekpunten is het Brevet Insulated Long Sleeve GORE-TEX Infinium Jersey van Rapha gewoon hartstikke goed. Daar tegenover staat wel dat het jack met een prijs van €285,- niet goedkoop is.

Zoals Rapha claimt is dit een ideaal kledingstuk voor najaarsritten in wisselende weersomstandigheden. Met zijn winddichtheid, waterafstotende kwaliteiten en goede temperatuurregulatie zorgt het jack dat je ook in slecht weer comfortabel op de fiets zit. Vooral de combinatie van isolatie en ademend vermogen zorgt ervoor dat dit jack erg veelzijdig in zijn gebruik is.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.