Review: de Wahoo ELEMNT ROAM, een snelle en accurate fietsnavigatie
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
zondag 25 december 2022 om 17:33

Review: de Wahoo ELEMNT ROAM, een snelle en accurate fietsnavigatie

Afgelopen oktober lanceerde Wahoo een update van de ELEMNT ROAM. Met verbeterde GPS-capaciteiten, meer opslagruimte en een beter scherm gaat het apparaat er op veel fronten op vooruit. Ik nam de proef op de som om te kijken of de ELEMNT ROAM echt op zoveel vlakken beter is geworden.

Het is slechts de tweede generatie van de ROAM, het top-model uit de line-up fietscomputers van Wahoo, en dat zegt een hoop over de jonge leeftijd van het bedrijf. Desalniettemin is het in 2009 opgerichte bedrijf snel een belangrijke speler geworden op het gebied van wielerelektronica, dus brengt een nieuw product snel hoge verwachtingen met zich mee.

De verbeteringen van de nieuwe ROAM liggen vooral onder de motorkap. Er is niet sprake van een grote fysieke metamorfose of een stortvloed aan nieuwe functies. Het draait veelal om bestaande technologie die is verbeterd. Hij is als we Wahoo moeten geloven bovenal sneller en accurater geworden.

De belangrijkste troef van deze nieuwe ROAM? De toevoeging van Dual Band GPS. Dit is een systeem waardoor het apparaat verschillende bandbreedtes van een GPS-signaal kan oppikken, waar de meeste fietsnavigaties slechts één bandbreedte van verschillende GPS-systemen herkennen. Door Dual Band GPS wordt dus in feite het aantal GPS-signalen verdubbeld, wat leidt tot verbeterde verbinding op plekken waar ontvangst beperkt is, zoals bebost of stedelijk gebied.

De kaart is op het kleurenscherm overzichtelijk, maar de details zijn niet altijd even duidelijk

Daar bleef het overigens niet bij, want ook de geheugencapaciteit ging erop vooruit. De nieuwe ROAM heeft een intern opslaggeheugen van 32GB, meer dan genoeg om vele verschillende kaartpakketten en routes op te slaan. Daarnaast is de schermkwaliteit verbeterd. Dit komt onder andere door een ingebouwde lichtsensor die detecteert hoeveel omgevingslicht er is en het achtergrondlicht van het scherm daarop aanpast zodat de accu niet onnodig wordt belast.

Simpele installatie
Op papier dus de nodige verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, maar hoe presteert de ROAM in de praktijk? Als ik de ROAM uitpak is mijn eerste indruk positief. Ik was wel bekend met het apparaat maar nu ik het eens in mijn hand heb en aandachtig bekijk, valt me het formaat in positieve zin op. Het scherm is niet bijzonder groot maar wel net een slagje groter dan de Wahoo ELEMNT Bolt. Niet noodzakelijk, maar ik houd wel van de mogelijkheid om veel verschillende datavelden op mijn fietscomputer te kunnen zien en dat kan met de ROAM zeker. 

Ook het eerste gebruik van de ROAM is erg goed. Ik download de ELEMNT applicatie op mijn telefoon, verbind de fietscomputer met mijn telefoon en zo word ik simpel door de installatie geloodst. Als je al eerder een fietscomputer van Wahoo hebt gebruikt kan je vanuit deze app ook een backup van de instellingen van je andere apparaat selecteren, waardoor alles dus vrijwel gelijk naar jouw wens is ingesteld. Een detail, maar wel een erg handige.

Vanuit de applicatie kan je – ook na de installatie – vervolgens vrijwel alle instellingen beheren. Best fijn, want op het vaak grotere scherm van je telefoon gaat dit allemaal net wat makkelijker. Zeker gezien de ROAM geen touchscreen heeft en je dus enkel met een paar knopjes kan navigeren. Ik doorloop de installatie zonder ook maar één keer de gebruiksaanwijzingen open te slaan, dus dat is al met al bijzonder simpel.

Een route uploaden vanuit de applicatie is erg makkelijk en gaat bijzonder rap

Met alle instellingen op orde is het enkel nog een kwestie van de juiste route op het apparaat zetten. Dat gaat bijzonder makkelijk én bijzonder snel. Ik upload het GPX bestand naar de app, van waaruit je de route naar de ROAM kan sturen. Wat opvalt is hoe ongelooflijk snel dit gaat, want in het merendeel van de gevallen staat de route binnen pak ‘m beet tien seconden op de ROAM.

Tijd om de weg op te gaan, waar ik eigenlijk gelijk merk dat ik dat touchscreen wel wat mis. Het is natuurlijk een kwestie van wennen, maar navigeren door de verschillende datavelden is hierdoor toch wat onwennig. Het automatisme om gelijk de juiste knopjes in te drukken moet nog even groeien, waardoor het soms even zoeken is. Geen ramp, maar iets wat ik op de fiets – zeker met verkeer om me heen – liever voorkom.

Maar, evengoed ervaar ik in no time waar de ROAM in excelleert: navigeren. Dit doet de ROAM namelijk ongelooflijk snel en accuraat. Iedere meter die je aflegt wordt snel geregistreerd en als je een navigatiefout maakt wordt je dus ook weer snel naar de route gestuurd. Een klein minpunt is de stijl van de kaart, die ik persoonlijk wat onduidelijk vind. De verschillende soorten wegen worden me niet altijd duidelijk, waardoor het soms een beetje zoeken is welke afslag je moet hebben als er veel wegen dicht op elkaar liggen.

Met zijn accurate navigatie nodigt de Wahoo ELEMNT ROAM uit om lekker op ontdekkingstocht te gaan

Snel
Fijn is de functie die automatisch pauzeert als je stil staat. Dit gebeurt vrij snel, maar wel bijzonder accuraat. Even snel start de rit weer, dus ik hoef vrijwel nooit handmatig de rit te pauzeren. Ook bij thuiskomst merk ik weer hoe snel de ROAM is. Als ik het ritje beëindig, is deze nog voor ik mijn fiets in de schuur heb gezet al geüpload naar de ELEMNT app, die hem weer automatisch uploadt naar apps zoals Strava of Trainingpeaks.

Een andere functie die een facelift heeft gekregen is Summit Segments Climb. Deze functie geeft je een overzicht van de beklimmingen die je nog te wachten staan en een hoogteprofiel van de klim als je je erop bevindt. Ook hier merk ik weer dat de ROAM erg snel is; als de weg steiler wordt heeft de ROAM dat snel door, waardoor hij erg zorgvuldig aangeeft wat je te wachten staat. Dat is wellicht geen super belangrijke functie – doorfietsen moet je tenslotte hoe dan ook – maar het is wel handig om een beetje vooruit te kunnen kijken en te weten dat je ook werkelijk op die data kan vertrouwen.

Ook doet de ROAM het goed op gebied van batterijduur. Volgens Wahoo moet hij bij ‘normaal gebruik’ 17 uur meegaan. Wat dat normale gebruik precies inhoudt wordt me niet helemaal duidelijk, maar de genoemde batterijduur is behoorlijk accuraat: ik laad hem pas na ruim 16 uur gebruik voor het eerst op.

Op het relatief grote scherm kan je maximaal 11 datavelden tegelijk tonen

Ik ondervind eigenlijk maar één serieus nadeel bij het gebruik van de ROAM en dat is de afwezigheid van een touchscreen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld niet super makkelijk door een kaart scrollen. Navigeren door het menu gaat met de knopjes prima, maar in mijn ervaring gaat het met een touchscreen allemaal nog nét wat makkelijker en intuïtiever. Maar, dat is natuurlijk ook deels een kwestie van persoonlijke smaak. Los daarvan went het ook best snel en valt het gemis ook redelijk mee doordat je heel veel instellingen vanuit de app kan beheren.

Conclusie
Na een maand gebruik is me meer dan duidelijk geworden dat de Wahoo ELEMNT ROAM een erg goede fietsnavigatie is. Het apparaat is bijzonder snel en heel simpel in het gebruik. Persoonlijk had ik een touchscreen fijn gevonden, maar een goede app en een makkelijke gebruikersinterface compenseren dat ruimschoots, waardoor ik dat gemis al gauw niet meer merk.

Zeker gezien de jonge leeftijd van Wahoo en het feit dat dit slechts de tweede generatie van de ELEMNT ROAM is, hebben ze een sterk staaltje techniek ontwikkeld. Daardoor kan je met deze betrouwbare navigatie met een gerust hart op de fiets stappen voor lange ritten en om nieuwe streken te ontdekken.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.