Review: Dynamic Washcraft, wasmiddel speciaal voor wielerkleding
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes woensdag 8 november 2023 om 17:07

Review: Dynamic Washcraft, wasmiddel speciaal voor wielerkleding

Materiaalzone Je fietskleding krijgt een hoop te verduren. Regen, modder en je eigen zweet zorgen ervoor dat je kleding na een ritje van één uur alweer compleet vies kan zijn. Om te zorgen dat je fietskleding zelfs na de meest gure omstandigheden weer schoon wordt, ontwikkelde Dynamic Washcraft. WielerFlits test dit wasmiddel, dat speciaal voor wielerkleding is ontwikkeld.

Een soort marginal gains-wasmiddel, is hoe je Dynamic Washcraft wel kunt omschrijven. Het product is zo ontwikkeld dat de meest penetrante geurtjes en vlekken uit je wielerkleding verdwijnen, terwijl de kwaliteit van de stoffen behouden blijft, stelt Dynamic.

Dat komt door het gebruik van actieve enzymen in het wasmiddel. Dit zorgt er niet alleen voor dat alle geurtjes van je meest recente ritje uit je kleding verdwijnen, maar dat alle sporen van je laatste ritje verdwijnen. Zo bouwt er dus niet onbewust vuil op in je kleding waardoor ze op termijn alsnog gaan ruiken

Tevens zou Washcraft ervoor zorgen dat de kwaliteit van je kleding bewaard blijft, door vochtafvoer te optimaliseren en ademend vermogen te verhogen. Dit komt door een geavanceerd additief dat vochtverdamping in de kleding verbetert. Om het comfort van de kleding nog verder te verhogen is er een zogenaamde soft touch coating aangebracht in het wasmiddel, wat ervoor zorgt dat je kleding zacht aanvoelt na het wassen.

Ook aan de duurzaamheid is gedacht, door Washcraft van plantaardige ingrediënten te maken. De samenstelling zorgt er tevens voor dat het goed te combineren is met Dynamic’s Dr. Dry (een spray om kleding waterbestendig te maken), omdat de coating hiervan tijdens het wassen niet wordt weggespoeld.

Fris
In het gebruik is Washcraft precies zoals elk ander wasmiddel. Kleding in de wasmachine, wasmiddel toevoegen, programma selecteren en de wasmachine doet de rest van het werk. Op de fles staat duidelijk aangegeven hoeveel milliliter wasmiddel nodig is voor verschillende behandelingen. Normaliter is de dosering 40 milliliter, dus kan je ongeveer 25 wasjes draaien met één fles.

Wat opvalt, is dat bij het gebruik eigenlijk amper tot geen schuim vrijkomt, zowel in een handwas als in de wasmachine. Dat blijkt geen probleem te zijn, want na de wasbeurt is duidelijk dat de Washcraft gewoon zijn werk heeft gedaan.

Als de kleding uit de wasmachine komt, valt op dat je het wasmiddel eigenlijk betrekkelijk weinig ruikt. Sterker nog, het laat veel minder een fris of floraal geurtje achter dan andere wasmiddelen. Dat betekent niet dat het wasmiddel de kleding niet goed schoonmaakt. Allesbehalve zelfs, want de claim dat geurtjes verdwijnen klopt helemaal. De kleding die ik was komt allemaal stuk voor stuk fris uit de was. Een enkel winterjack waar een hardnekkig geurtje al wat langer in schuilhield, ruikt zelfs weer een stuk beter dan voorheen.

Die andere claims – over het ademend vermogen en de vochtafdrijving – zijn lastig te verifiëren. Of de kleding echt beter vocht afvoert is in elk geval niet merkbaar. Tegelijkertijd kan dat natuurlijk een goed teken zijn. De ademende kwaliteiten die de kleding al bezit, worden in ieder geval niet minder. De Soft Touch Coating is wel merkbaar: afhankelijk van het soort stof, voelen verschillende kledingstukken zeker zacht aan na de was.

Tegelijkertijd kleven er twee kleine nadelen aan Washcraft. Ten eerste moet je idealiter je vuile wielerkleding gaan opsparen, zodat je niet voor ieder outfitje een aparte was met Washcraft hoeft te draaien. Dan kan natuurlijk, maar dan moet je wel genoeg wielerkleding hebben om even te kunnen wachten met het volgende wasje.

Daarnaast is Washcraft met een prijs van €20,- per fles van een liter wat aan de prijzige kant, vergeleken met conventionele wasmiddelen. Dat is natuurlijk niet heel verrassend voor een specialistisch product, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Dynamic’s Washcraft is wellicht niet iets wat je absoluut nodig hebt, maar het is wel een fraai wasmiddel om je favoriete kledingstukken wat extra liefde te geven. Iedere keer je fietskleding ermee wassen, is wellicht wat exorbitant. Maar doordat het de meest hardnekkige geurtjes doet verdwijnen, kan het af en toe van pas komen om je wielerkleding weer even wat nieuwer te laten lijken.

Meer informatie over Dynamic Washcraft vind je op deze pagina.


Verantwoording:
Dit artikel is geschreven door een redacteur van WielerFlits. Dynamic is mediapartner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.