Review: het GripGrab Thermashell Windproof Winter Jacket
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
zondag 17 december 2023 om 12:25

Review: het GripGrab Thermashell Windproof Winter Jacket

Materiaalzone Deze winter lanceerde GripGrab voor het eerst een set wielerkleding. Helemaal nieuw is die stap niet voor het Deense merk, want ze staan al jaren bekend om de kledingaccessoires die ze produceren. De kennis die ze daarin hebben opgedaan, willen ze nu ook toepassen op andere kledingstukken. WielerFlits testte de nieuwe Thermashell Windproof Winter Jacket van GripGrab.

Handschoenen, sokken, overschoenen en enkele andere kledingaccessoires zijn waar GripGrab om bekend staat. Al ruim 20 jaar produceert het Scandinavische bedrijf dergelijke producten, die allemaal als doel hebben om fietsers in alle soorten omstandigheden te kunnen laten fietsen. Stuk voor stuk zijn de producten ontworpen om de gebruiker te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden door kou, regen en wind buiten te houden.

Daarin gaat GripGrab nu een stap verder, door ook ‘reguliere’ wielerkleding te gaan produceren. Toch blijft het doel hetzelfde: ervoor zorgen dat je in alle weersomstandigheden kan blijven fietsen, ook als de temperatuur onder het nulpunt daalt of als keihard regent dus.

Jack voor de koudste dagen
De volledige kledinglijn bestaat uit alle verschillende kledingstukken die je nodig hebt om een winteroutfit samen te stellen; van een winterjack tot een buff en van een windstopper tot een lange broek. Ik probeerde de Thermashell Windproof Winter Jacket.

Dat jack is vooral ontwikkeld om kou en wind buiten de deur te houden. Of zoals GripGrab zelf zegt: “Dit softshell winterjack houdt je warm en comfortabel als jij tijdens de koudste dagen van de winter fietst.”

Het jack bestaat grofweg uit twee materialen. De voorzijde, de onderrug en de mouwen van het jack bestaan uit een softshell-stof van drie lagen welke waterafstotend, winddicht en ademend zijn. De combinatie van die drie lagen zorgt ervoor dat kou zijn en opspattend water niet hun weg naar binnen vinden. Daarnaast zou deze stof flexibel moeten zijn om een strakke, maar evengoed comfortabele pasvorm op te leveren.

Andere delen van het jack, zoals de onderzijde van de mouwen en de bovenrug, zijn voorzien van een zachtere fleecestof. Deze is niet volledig waterafstotend maar heeft betere ademende kwaliteiten zodat je overtollige hitte kan kwijtraken. Door een speciale waterafstotende coating moet het overigens alsnog korte buien en opspattend water tegenhouden.

Om verder te helpen bij de temperatuurregulatie van je lichaam, is het jack voorzien van een dubbele rits, zo kan je dus makkelijk het jack aan de boven- en of onderzijde openritsen als je wat extra verkoeling wil. Tot slot heeft het jack een siliconen anti-sliplaag aan de achterkant om het jack goed op zijn plek te houden, een drietal zakjes waar je al je spullen in kwijt kan evenals een ritsvakje en enkele reflectieve elementen om je zichtbaarheid te vergroten.

Veelzijdig
Als we Gripgrab moeten geloven is het dus een jack voor de koudste dagen, als er een gure Oosterwind waait en de temperatuur rond het nulpunt schommelt. Dat is niet gelogen, want het jack is inderdaad behoorlijk warm.

Dat komt vooral door het winddichte softshell-materiaal, wat er ook werkelijk voor zorgt dat de wind geen vat op je lichaam krijgt. Hierdoor houdt het jack je vanaf de eerste meters van je rit al warm en hoef je niet de eerste kilometers even op te warmen. Tegelijkertijd is het geen jack waardoor je gelijk explodeert, omdat er op bepaalde plekken dus andere stoffen zitten die wat meer ademend vermogen hebben. Fijn, want zo wordt overtollige hitte afgevoerd en is het jack niet alleen enorm heet maar kan het jack dus mooi je temperatuur reguleren in verschillende omstandigheden.

De zakjes bieden genoeg ruimte maar zitten ook goed strak, waardoor je spullen niet alle kanten op bewegen

Daardoor is het jack echt niet alleen voor de koudste dagen ontwikkeld. Sterker nog, ook als de temperatuur rond een graad of 8 ligt, is het jack erg fijn. Zeker omdat je met de dubbele rits vrij gemakkelijk wat extra ventilatie kan creëren. Een ideale uitkomst, zolang je het niet erg vindt om met een enigszins wapperend jack rond te rijden. Water afstoten doet de het jasje ook absoluut, al is het niet waterdicht zoals GripGrab claimt: bij aanhoudende regen blijf je zeker niet droog.

De verschillende lagen in het softshell-materiaal lijken er wel voor te zorgen dat het jack nét wat stugger is dan veel andere wielerjacks. De stof is net wat minder flexibel dan veel andere winterjacks, maar dat zorgt geenszins voor een ongemakkelijk gevoel.

Dat komt wel met bijzonder goede waterafstotendheid. Tijdens aanhoudende buien weten de regendruppels op termijn wel hun weg naar binnen te vinden, maar opspattend water, miezerregen of korte buien houdt het jack uitstekend tegen. Best een knap staaltje ontwikkeling van GripGrab, gezien het jack dat combineert met een meer dan degelijk ademend vermogen.

Zoals GripGrab stelt is het Thermashell Windproof Winter Jacket van GripGrab een ideaal jack voor de koudste winterdagen, al doet het ook in iets warmere omstandigheden zijn werk goed. Met een prijs van €149,- is hij niet goedkoop, maar gezien de verschillende functionaliteiten ook absoluut niet buitensporig duur. Bovenal krijg je er een breed inzetbaar jack voor, en zodoende waar voor je geld.


Verantwoording:
Dit artikel is geschreven door een redacteur van WielerFlits. GripGrab is geen partner van WielerFlits.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.