Review: Knog Scout Bike Alarm, een sirene voor je tweewieler
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
maandag 15 mei 2023 om 11:00

Review: Knog Scout Bike Alarm, een sirene voor je tweewieler

Materiaalzone Voor vele wielrenners is de fiets een van de waardevolste bezitten. Menigeen zal het zodoende best spannend vinden om de fiets tijdens de koffiestop buiten de deur van het café te laten staan. Om die zenuwen weg te nemen, ontwikkelde Knog het Scout Bike Alarm. WielerFlits testte het ingenieuze apparaatje.

Grote kans dat je het wel eens hebt meegemaakt: je zit op het terras, maar omdat je fiets nét uit het zicht of iets te ver weg staat, zit je er niet écht ontspannen. Logisch, want de gedachte dat je fiets door iedere willekeurige gek meegenomen kan worden is allesbehalve geruststellend.

De kans dat je je fiets na het koffietje gewoon weer treft op de plek waar je hem hebt achtergelaten is natuurlijk veel groter dan dat deze gestolen wordt, maar nihil is de kans op diefstal niet. Knog ontwikkelde een apparaatje om de spanning die dat gevoel met zich meebrengt tegen te gaan.

De Scout is een klein apparaatje wat je onder een bidonhouder kan monteren, wat tegelijkertijd als GPS-tracker en als alarm fungeert. De Scout is voorzien van een bewegingssensor die bij beweging een alarm van 85 decibel inschakelt. Dat alarm kan je vanuit een applicatie op je telefoon aan- en uitzetten, zodat deze niet constant op scherp staat, maar enkel als jij dat wil.

Het apparaat is oplaadbaar middels een USB-C kabel waar aan de zijkant een ingang voor is, waardoor je het kan opladen zonder het te demonteren. Sowieso is regelmatig opladen in principe niet nodig, gezien een volle batterij zes maanden meegaat. Met 25 gram voegt de Scout ook maar beperkt gewicht toe aan je fiets.

Erg fraai is de verpakking van de Scout; in een stevig kartonnen verpakking zitten de verschillende onderdeeltjes allemaal heel fraai weggewerkt. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook handig als je de Scout weer van een fiets afhaalt en tijdelijk wil opbergen bijvoorbeeld.

Gebruiksgemak
Installatie van de Knog Scout is erg simpel. Door een knopje aan de zijkant in te drukken en hem aan de lader te leggen, kan je de Scout simpel aan de applicatie op je iPhone koppelen. Dat is overigens wel een kleine beperking; de Scout is enkel compatibel met apparaten van Apple.

Eenmaal verbonden met de telefoon kan je gelijk het een en ander aan instellingen wijzen, zoals de naam van het apparaat (handig als je er meerdere hebt), het alarmgeluid en de sensitiviteit van de bewegingssensor die het alarm aanstuurt. Vervolgens kan je de Scout ook nog koppelen aan Find My, waardoor je de GPS-locatie van je fiets kan volgen.

Ook het monteren van de Scout op je fiets is simpel. Eerst demonteer je de bidonhouder waaronder je hem wil plaatsen, met het meegeleverde sleuteltje kan je de Scout vervolgens – tegelijk met de bidonhouder – bevestigen. De boutjes van de Scout zijn niet met een reguliere inbussleutel te bevestigen; om het verwijderen van de Scout te bemoeilijken heeft Knog boutjes met een eigen bevestigingssysteem ontwikkeld.

Met een speciaal sleuteltje kan je de Scout monteren

Als je de Scout ‘los’ plaatst, zonder een bidonhouder erboven, kan je er ook nog een meegeleverd felgele siliconen hoesje op plaatsen, wat volgens Knog een extra afschrikkende werking kan hebben.

Vooropgesteld: als je wil dat je fiets niet wordt gestolen, moet je een fietsslot meenemen. Maar, de Knog Scout is ook geen preventiemiddel, het moet dus eerder een afschrikkende werking hebben.

En eerlijk is eerlijk, dat heeft het zeker. De eerste keer dat ik de Scout test, schrik ik behoorlijk van het volume van het alarm. Ik ben er nota bene op voorbereid, maar toch schiet ik even omhoog in mijn stoel van het luide alarm. Of dat ook werkelijk een dief tegenhoudt is natuurlijk nog maar de vraag, maar de kans daarop wordt in ieder geval iets groter.

Je kan de Scout ook zonder bidonhouder erboven gebruiken

Handig is ook de functie die het alarm gelijktijdig op je telefoon af laat gaan. Als er iets met je fiets gebeurd, weet je zelf dus ook gelijk dat er iets aan de hand is. Daarnaast kan je ook de locatie van je fiets via Find My volgen. Ga je een eventuele dief ermee opsporen en je fiets terughalen? Ook dat valt te betwijfelen, maar het kan wel enige gemoedsrust bieden.

Die laatste functie doet ook een beetje denken aan de Laut Bike Tag, maar de Knog Scout is dankzij de alarmfunctie toch een stuk meer geavanceerd. Dat zie je ook terug in de prijs, van €50,-.

De Knog Scout gaat niet met zekerheid diefstal van je fiets voorkomen, maar de kans dat een dief er met je fiets vandoor gaat wordt er in toch net iets kleiner door. Bovenal kan het alarm in combinatie met de GPS-functie net enige gemoedsrust bieden, waardoor je misschien net wat meer ontspannen op het terras zit.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.