Review: MAAP Alt_Road kleding, prijzig maar prettig
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes zondag 13 november 2022 om 09:30

Review: MAAP Alt_Road kleding, prijzig maar prettig

De herfst liet even op zich wachten, maar heeft nu definitief zijn intrede gedaan. Het is dus tijd om de armstukken in te ruilen voor lange mouwen. Daarvoor heeft MAAP de Alt_Road collectie: een speciaal voor de gravelaar ontwikkelde najaarscollectie. Wij testten een najaarsoutfit van dit jonge kledingmerk.

MAAP is in 2014 opgericht in het Australische Melbourne. De naam van het merk is een afkorting voor “Merging Aesthetics And Performance”, oftewel “samensmelting van esthetiek en prestaties”. Daarmee is de missie van MAAP ook gelijk duidelijk; kleding moet niet alleen functioneel, maar ook mooi zijn.

De Alt_Road-collectie is ontworpen met een focus op off-road fietsen. Hiervoor is onder andere inspiratie geput uit andere outdoor-sporten om de kleding een veelzijdig karakter te geven en te zorgen dat ze ook naast de fiets comfortabel zijn, zodat het bijvoorbeeld ook tijdens een bikepackingtrip van pas komt, stelt MAAP.

De volledige naam is ook verwerkt in de kleding

Het setje dat ik probeer bestaat uit de Cargo Bibs, LS Jersey en Merino sokken. Oftewel: een korte broek, een jack met lange mouwen en een paar merinowollen sokken. Alhoewel natuurlijk prima te combineren met een set knie- of beenstukken, is het in deze samenstelling vooral een kledingset voor het najaar en niet zozeer voor midwinter. Dat blijkt niet alleen op papier zo te zijn, maar ook in de realiteit te kloppen.

Merinoschapen
Om te beginnen met de sokken, die dus van Merinowol zijn gemaakt. Dit soort wol – niet geheel verrassend afkomstig van het Merinoschaap – is een zogenaamde ‘actieve vezel’, wat betekent dat de stof reageert op veranderingen in lichaamstemperatuur. Ergo: het helpt je warm te blijven als het koud is en het helpt je koel te blijven als het warm is.

Dat maakt dit type wol ook ideaal voor het najaar. De sok houdt je voeten tijdens een frisse ochtend warm, maar als je rit vordert en de temperatuur stijgt ga je niet zweten als een otter omdat het te heet wordt, integendeel. Los daarvan is het ook gewoon een fijne stof voor een paar sokken omdat het erg zacht aanvoelt. In het begin zijn de sokken vanwege hun donkergroene kleur even wennen, maar in combinatie met het jack staat het erg fraai.

Ook het broekje is duidelijk gemaakt voor het najaar, gezien deze overduidelijk wat dikker is dan een reguliere bibshort. Dat zorgt ervoor dat het broekje ook bij het aantrekken wat stugger is dan ik gewend ben, maar voor de pasvorm betekent dat niks nadeligs. Het broekje zit mooi strak en sluit goed aan rondom de benen en het zitvlak.

Aan de binnenzijde is de onderkant van het broekje voorzien van een anti-sliplaag. Dit zorgt ervoor dat het broekje niet gaat schuiven maar is amper voelbaar. De stevige bretels zorgen er dan weer voor dat de broek niet afzakt of rond het zitvlak los gaat zitten.

Aan beide kanten is de bibshort voorzien van een vakje. Links is dat een vakje met een rits, terwijl het aan de rechterzijde een ‘open’ broekzak is. Vooral dat open zakje is erg handig, aangezien je hier makkelijk iets instopt en weer uithaalt. Zeker op onverharde wegen is dat praktisch, gezien je dan minder lang hoeft te zoeken naar de juiste spullen in de zakjes van je jasje.

De zak op het broekje is erg diep en strak, dus een grote telefoon past er met gemak in

Alhoewel het ritszakje evengoed handig is, brengt dat ook een miniem nadeel met zich mee. Als ik – uiteraard ongepland – een keer met de outfit aan op een klinkerpad val, land ik op de rits, wat de val er niet aangenamer op maakt. Verder overigens niets dan lof voor de outfit na die valpartij; schade is niet zichtbaar, terwijl dat gezien mijn snelheid van ongeveer 30 kilometer per uur niet ondenkbaar was geweest.

Fijne pasvorm
Voor het jack is gebruik gemaakt van een techniek die MAAP Naturalmatch noemt. Dit houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van een mix van Merinowol en synthetische vezels. Hierdoor biedt het jack het zachte comfort van wol op de delen die direct contact maken met je huid, terwijl de buitenzijde is gemaakt van synthetische vezels die volgens MAAP langer meegaan.

Het jasje zit qua pasvorm erg fijn. Het geheel zit strak – waardoor het overal goed aansluit – maar absoluut niet ongemakkelijk. Een drietal zakjes op de rug zorgen voor genoeg plaats om de nodige spullen mee te nemen. Helemaal fijn vind ik dat er nog een vierde ritszakje is; ideaal voor kostbare items tijdens een hobbelige rit over het onverharde. Alhoewel de zakjes erg strak zijn en de kans dat iets eruit stuitert erg klein is, vind ik de gedachte dat mijn sleutels in een gesloten zak zitten tijdens gravel- of mountainbikeritten erg fijn.

Het jasje is relatief dun en absoluut niet winddicht, waardoor hij aan het begin van een rit wat koud kan zijn. Tegelijkertijd zorgt dat er ook voor dat het jasje een erg goed ademend vermogen heeft, dus als je eenmaal bent opgewarmd, zorgt het jasje goed voor temperatuurregulatie van je bovenlichaam.

Wat wel een beetje tegenvalt, is dat het jasje al na een handjevol wasbeurten behoorlijk begint te pluizen. Problematisch is het niet en met een kledingroller zou je de pluis er grotendeels zelfs vanaf kunnen krijgen, maar het is wel lichtelijk storend. Zeker voor een jack van bijna 200 euro mag je verwachten dat het lang in topconditie blijft.

Al met al is de MAAP Alt_Road-collectie een fijne set kleding. De pasvorm van de verschillende kledingstukken is erg goed en de materialen zorgen ervoor dat het een erg geschikte set is om de wisselende omstandigheden van het najaar in te trotseren. Met een prijs van €478,- is het kledingsetje behoorlijk duur, maar dan loop je er wel uitermate gesoigneerd bij.

Geef een reactie