Review: SpecialSpex, betaalbare fietsbrillen op sterkte
foto's: Joris Knapen
woensdag 16 november 2022 om 08:00

Review: SpecialSpex, betaalbare fietsbrillen op sterkte

Een fietsbril op sterkte; voor een fietsende brildrager is het dé uitkomst. Niet meer twijfelen tussen je casual zonnebril of toch nog een setje daglenzen gebruiken om je gewone fietsbril op te zetten voor een kort avondritje. De oplossing voor dit ‘dilemma’ is een fietsbril op sterkte. SpecialSpex helpt je online aan de juiste en betaalbare fietsbril.

Als brildragende wielrenner komt er net iets meer kijken bij het uitzoeken van een nieuwe fietsbril. Goed zicht is noodzakelijk, zeker als je ogen wat extra aandacht nodig hebben. Het Leidse SpecialSpex is gespecialiseerd in sportbrillen op sterkte. Het aanbod aan sportbrillen gaat verder dan alleen fietsbrillen. Ook voor andere sporten als hardlopen, tennis, golf en watersport heeft SpecialSpex aangepaste brillen in het assortiment.

“We slijpen de bril naargelang de sport. Bij wielrennen zit je wat meer voorovergebogen waardoor het doorkijkpunt iets hoger wordt ingeslepen”, vertelt Gijs Jansen, optometrist en oprichter van SpecialSpex. “Bij hardlopen kijk je bijvoorbeeld meer naar de grond en wordt het kijkpunt door ons wat lager ingeslepen. Wij hebben een eigen algoritme ontwikkeld waardoor wij per bril weten wat de normale doorkijkhoogte is en afhankelijk van de sport bepalen we hoe we de glazen slijpen.”

Aan de dikte van de glazen is duidelijk te zien dat het een bril op sterkte is

Een sportbril op sterkte kan al snel in de papieren lopen. Jansen wil met zijn bedrijf een kwalitatief alternatief zijn voor de traditionele opticien. “De sportbril beschouwen wij als tweede bril. De prijs is ook belangrijk. Een goede sportbril op sterkte heb je bij ons al voor €160. De meest uitgebreide bril kost rond de €450. Dat is al gauw de helft van de prijs bij een gewone opticien.”

Een fietsbril op sterkste bestellen kan volledig online via hun website. Er is keuze uit tientallen monturen van bekende merken als Oakley, Rudy Project, Nike en Adidas. En nog een voordeel: een nieuwe oogmeting is niet noodzakelijk. “Wij vragen de mensen een kopie van hun huidige brilsterkte. Juist omdat wij sportbrillen als tweede bril aanbieden vinden wij het overbodig om een tweede oogmeting te doen. Je ogen moeten zich anders iedere keer aanpassen aan een nieuw voorschrift.” Wie toch liever zijn bril wil uitproberen, is welkom in hun Leidse showroom.

Eigen collectie
De afgelopen jaren werkten ze ook aan een collectie met in eigen beheer ontwikkelde monturen die ze onder hun bedrijfsnaam SpecialSpex aanbieden. “Een aantal monturen was meteen populair toen wij in september 2020 begonnen. We hebben toen goed gekeken wat die modellen zo goed maken. Op basis daarvan hebben we onze eigen monturen ontwikkeld. Voor de fietsers is er een collectie zonder montuur aan de onderzijde, om de ideale kijklijn niet te belemmeren en voorzien van flexibele neussteunen om de hoogte van de bril op de neus aan te passen. Ideaal voor met name de multifocale fietsbrillen.”

Multifocale fietsbrillen? Jazeker, die bestaan! Wie alleen een bril gebruikt met lezen, kan kiezen voor een multifocale fietsbril. Onderin het glas slijpen ze een leesdeel. Handig bij het kijken op je fietscomputer of om een menukaart te inspecteren tijdens een koffiepauze. De rest van het glas is zonder sterkte.

Populair
De bril die SpecialSpex erg veel verkoopt is de Rudy Project Rydon. De voordelen van dit montuur zijn de buigbare neusbrug en pootjes. Ideaal om het montuur naar eigen voorkeur af te stellen.

Je nieuwe bril bestel je eenvoudig online. Wanneer je dit of een ander montuur op de website hebt geselecteerd, kom je in het uitgebreide glasprogramma. Dit menu is zeer praktisch ingericht. Na iedere keuze volgt de volgende optie. Het begint met de keuze voor enkelvoudig of multifocaal glas.

Ook de tint van het glas is naar eigen voorkeur te kiezen. Voor de vaste tinten is er keus uit vijf opties. Iedere kleur heeft zijn eigen kenmerken. Field is een oranjetint met 50% lichtabsorptie. Ideaal voor schemerige omstandigheden. Track (geel/bruin) is een tint met een iets sterkere zonlichtabsorbtie, tot 70%. Deze tint is ietsje lichter dan een normale zonnebril. Dat is fijn in wat donkere omstandigheden, zoals in het bos of wanneer de zon minder fel schijnt. Deze optie is populair bij mountainbikers.

Smoke (grijs) is de normale, grijze zonnetint. Dit is niet de meest geschikte optie voor wie veel op asfalt rijdt, wij wielrenners dus, aangezien grijs op grijs minder contrast biedt. Voor wielrenners is de tint bruin (road), die filtert blauw en groen, heel fijn waardoor deze kleuren wat levendiger worden. De groene tint (green) heeft hetzelfde effect, maar iets minder krachtig dan de bruine.

Bij de meekleurende glazen is er keuze uit bruin en grijs. Net als bij de smoke tint is de grijze variant prima te gebruiken voor wielrenners, maar adviseren ze bruin omdat dit beter contrasteert dan grijs op grijs (asfaltkleur).

De volgende stap in het glasprogramma is de keuze voor een spiegelcoating. Het voordeel hiervan is enerzijds bescherming tegen water en vuil en bij zeer fel zonlicht weerkaatst het ook het scherpste UV-licht. Een must-have voor wie gevoelig is voor fel zonlicht. De laatste optie is de keuze voor een anti-condens coating. Met deze extra laag beslaan de glazen niet aan de binnenzijde​. De optie staat automatisch aangevinkt. Een bril zonder coating is €50 goedkoper.

Mijn ervaring
Voor dit artikel heb ik de Rudy Project Rydon getest met glazen op sterkte. Het met awards onderscheidde montuur was meer dan 15 jaar geleden meteen een hit toen het geïntroduceerd werd. Anno 2022 heeft dit tijdloze montuur nog niets ingeboet van die status.

Ik ben voor het grijze montuur met zilverkleurige pootjes gegaan. De glazen zijn voor beide ogen op -3,25 geslepen en kleuren mee met de omgeving.

Voor mij een ware eye-opener. De fotochromatische lenzen reageren op verschillende niveaus van UV-licht. Toen ik de bril voor het eerst uit de verpakking haalde, vreesde ik even dat er verkeerde glazen waren meegeleverd. Ze spiegelden een beetje, maar waren van nagenoeg doorschijnend glas. Een nieuwe gewaarwording voor mij, want door mijn zonlichtgevoelige ogen ben ik gewend brillen met zeer donkere, liefst zwarte glazen te dragen.

Een korte test in de achtertuin deed mijn mond bijna openvallen van verbazing. In luttele minuten veranderde het spiegelende witglas in zwart. De brilglazen kleurden feilloos mee. Binnen witglas, buiten een donkere tint naargelang de lichtsterkte van de zon. Handig voor als je tijdens het fietsen een tussenstop maakt bij een leuk café of restaurant. Met geknepen ogen binnen zitten is niet meer nodig. De fietsbril kan gewoon op je neus blijven. Wel zo makkelijk en dat voor een scherpe prijs.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.