Roval vernieuwt Rapide CLX II wielset, 130 gram lichter
foto's: Specialized
donderdag 6 juni 2024 om 18:00

Roval vernieuwt Rapide CLX II wielset, 130 gram lichter

Materiaalzone Roval, het wielenmerk van Specialized, heeft een nieuwe variant van hun Rapide wegwielen gelanceerd: de Rapide CLX II Team wielset van een update voorzien. Het nieuwe model zou 130 gram lichter zijn per wielset, terwijl hij ook een halve watt meer aerodynamisch zou zijn.

Het grootste verschil van de nieuwe wielen ten opzichte van de huidige Rapide CLX II wielen, zit in een nieuwe opbouw van de lagen carbon die de velg vormen. Dit zou leiden tot een gewichtsreductie van 40 gram per velg, terwijl het gebruik van een nieuwe naaf met een lage flens nog eens 50 gram gewicht zou besparen. Een echte marginal gain heeft Roval gevonden in het beperken van logo’s en verf op de velgen: dat zou ervoor zorgen dat de wielen nog eens 2 gram lichter worden.

Alhoewel er dus vooral is gericht op het reduceren van het gewicht, zou er ook enige aerodynamische winst zijn geboekt – zij het slechts beperkt. Volgens Roval is de wielset 0,5 watt meer aerodynamisch, wat neer zou komen op 1 seconde per 40 kilometer. Die winst zou behaald zijn door de combinatie van DT Swiss Awerolite II spaken en een nieuwe naaf van Roval.

Net als bij al hun bestaande wegwielen heeft de wielproducent bewust gekozen voor een hooked velg. “We weten dat hookless velgen niet altijd voldoen aan onze bijzonder hoge testnormen. Ieder carbon wiel kan onder intense impact kabot gaan, maar dat betekent niet dat een band van een velg los mag komen. Daarom zijn onze wielen voorzien van een hooked velg.”

De nieuwe Roval rapide CLX II Team wielen zijn verkrijgbaar voor €3.700,-.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.