Rudy Project Defender: 365 dagen bewapend tegen wisselende omstandigheden
Foto's: Henri Santing
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:31

Rudy Project Defender: 365 dagen bewapend tegen wisselende omstandigheden

Hoewel je ook zonder op pad kan, vertrekt een beetje serieuze fietser niet zonder een goede zonnebril van huis. Zeker in de zomer wanneer insecten alom aanwezig zijn en de zon vol spel heeft, is het prettig om je ogen wat te ontzien. De afgelopen weken reden wij met de Rudy Project Defender, een bril die prima bewapend bleek tegen wisselende omstandigheden.

Rudy Project

Rudy Project kent zijn oorsprong in Italië. Het familiebedrijf uit Treviso draait al sinds 1985 mee in de wielerwereld. Aanvankelijk richtte het zich op de productie van (ski)helmen, maar het heeft al geruime tijd ook fietsbrillen in zijn assortiment. Binnen het profpeloton worden de brillen vandaag de dag onder meer gedragen door de renners van Bahrain Merida en Lotto Soudal.

Naast de Defender die in deze test aan bod komt, heeft Rudy Project meerdere modellen in het assortiment. De Tralyx is het topmodel dat door menig wielerprof gedragen wordt. De iets goedkopere Rydon staat bekend als een all-rounder en de Sintryx is een uitvoering met een full-frame montuur.

Rustgevende lenzen

Direct na het uitpakken valt op dat de lens van de bril doorzichtig is. De Defender beschikt over een zogeheten fotochromische lens. Dat wil zeggen dat de lens reageert op UV-stralen en automatisch de kleur aanpast wanneer de omstandigheden veranderen.

Wat mij betreft een groot voordeel. Op voorhand hoef je immers niet na te denken welke lenzen op die dag het meest geschikt zijn. Onderweg switchen is helemaal verleden tijd. In de praktijk werkt dit principe erg rustgevend. De lens past zich namelijk aan elk weertype aan. Zowel met bewolkt weer, als met volle zon blijft de hoeveelheid licht die in je ogen komt nagenoeg gelijk en blijft het zicht haarscherp. Doordat deze aanpassing heel geleidelijk gaat, heb je eigenlijk niet het idee dat je een zonnebril op hebt. Zo hoort het wat mij betreft te zijn.

Naast functioneel, verwacht je van een goede fietsbril ook dat deze comfortabel is. Tijdens een fietstocht wil je niet afgeleid worden door een bril die steeds afzakt. De Defender voelt vanaf de eerste kennismaking vertrouwd aan. Dankzij verschillende oplossingen is hij bovendien helemaal naar wens aan te passen. De pootjes van de oren knikken aan de uiteinden standaard naar beneden, waardoor ze niet in de weg zitten bij de helm. De flexibele uiteindes zijn zelfs zonder te breken in een hoek van negentig graden de draaien. Antislip-materiaal zorgt ervoor dat de bril op zijn plek blijft. Zoals je wel vaker ziet, is ook het neusstuk te verstellen. Hoewel het bij mij regelmatig even duurt voordat een fietsbril staat zoals ik wil, had ik dat bij deze snel geregeld.

Rudy Sports Defender

De Defender sluit nauw aan op het hoofd, zodat de wind voldoende afgeschermd wordt. Om ervoor te zorgen dat de lenzen niet beslaan, zitten aan de rand veertien gaten die voor ventilatie moeten zorgen. Rudy Project noemt dit het Power Flow-systeem. Helemaal feilloos is dit niet. Wanneer je stilstaat na een flinke inspanning kan het nog steeds voorkomen. Tijdens het fietsen bewees dit systeem echter absoluut zijn nut en had ik er geen last van.

Ook aan de veiligheid is gedacht. Gelukkig ben ik de afgelopen weken niet gevallen. Mocht je toch onverhoopt een keer richting de grond gaan, dan heeft Rudy Project geprobeerd om de risico’s te beperken. In het ontwerp zijn scherpe hoeken en randen vermeden, wat eventuele verwondingen moet voorkomen.

De ImpactX-lens is uit één stuk gemaakt en bovendien erg buigzaam. Of hij zoals de fabrikant claimt ook daadwerkelijk onbreekbaar is, heb ik maar niet uitgeprobeerd. Een ander voordeel is dat het oppervlakte goed schoon blijft. Waar bij andere brillen het wel eens voorkomt dat er om de haverklap vingerafdrukken op staan, had ik daar bij deze bril minder last van.

Montuur

De bril is wat aan de grote kant en weegt 35 gram. Niet de lichtste in de markt, maar om eerlijk te zijn ook niet storend. De bovenkant zit vrij hoog boven de wenkbrauwen. Optisch misschien iets minder mooi, maar praktisch gezien betekent het dat je in ieder geval niet tegen de bovenkant van het frame aan zit te kijken. Ter verhoging van het comfort, kunnen aan de onderkant van de lens zogenaamde bumpertjes aangebracht worden die ook weer heel makkelijk te vervangen zijn voor een uitvoering in een andere kleur. Rudy Project biedt ze in acht verschillende kleuren aan.

Voor dragers van een bril is het mogelijk om lenzen met sterkte te gebruiken. De standaard ImpactX-lens kan vervangen worden door de Impact RX-lenzen die dezelfde eigenschappen hebben. Het vervangen van de glazen is een fluitje van een cent, al zorgt de fotochromische lens ervoor dat je in de praktijk zelden hoeft te wisselen.

Zoals je op de foto’s kunt zien, hebben wij de sobere matzwarte uitvoering getest. Een degelijke bril die bij veel verschillende outfits te combineren is. Rudy Sport biedt verschillende modellen aan, zodat er voor iedere kledingcombinatie een matchende uitvoering te vinden is.

Conclusie

Na enkele weken met deze Rudy Sports Defender rond te hebben gereden, kan ik niet anders dan concluderen dat het een erg fijne bril is. Zowel in fel zonlicht als in de schaduw blijft het zicht uitstekend, wat het een bril voor ieder seizoen maakt.

Met een consumentenprijs van €225,- plaatst de bril zich in het topsegment. Wanneer dit binnen je budget valt en je op zoek bent naar een betrouwbare bril, is de Defender een prima keuze. De bril is aan te schaffen bij een groot aantal dealers die Rudy Project verkopen en online shops als Futurumshop.

Verantwoording:
Wij hebben van Rudy Project een bril gekregen om te testen en mogen deze ook houden. Het artikel is geschreven door een van onze redacteuren. Er is geen bedrag betaald voor plaatsing van dit artikel.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.