Shimano lanceert nieuwe groepsetfamilie: Shimano Cues
foto's: Shimano
dinsdag 28 februari 2023 om 18:24

Shimano lanceert nieuwe groepsetfamilie: Shimano Cues

Materiaalzone Shimano heeft een nieuwe onderdelenfamilie gelanceerd: Shimano Cues. Het betreft een verzameling 9-, 10-, en 11-speed groepsets en onderdelen die op termijn de verschillende groepen onder 105 moeten gaan vervangen.

De productlijn is niet ontwikkeld volgens de binnen Shimano gebruikelijke methodiek van trickle-down technologie, maar met de focus op de behoeften van de alledaagse fietser. De productlijn is zo ontworpen dat de onderdelen van Shimano Cues uitwisselbaar zijn tussen verschillende soorten groepsets. Door een uniforme tandafstand voor de 9-, 10- en 11-speed groepen kunnen componenten makkelijk met elkaar worden gemengd.

Daarmee zorgt Shimano enerzijds voor een stukje gebruiksgemak – het zoeken naar de juiste derailleurwieltjes, cassettes of kettingen wordt een stuk makkelijker – en anderzijds voor een versimpeling van de voorraad die winkeliers moeten aanhouden. Grotere kans dus dat de fietsenmaker de juiste onderdelen heeft om Shimano Cues groepen te onderhouden.

Ook zijn de producten met het oog op duurzaamheid geproduceerd. Hogere en bredere cassette-tanden bieden extra bescherming tegen overslaande kettingen en verdelen trapkrachten beter. Dat betekent soepeler schakelgedrag maar voorkomt ook voortijdige slijtage, stelt Shimano.

Op dit moment is de Cues productlijn vooral georiënteerd op fietsen met een plat stuur, wat betekent dat het de Alivio, Acera, Altus groepsets en bepaalde onderdelen van de Deore-lijn moet vervangen. Waarschijnlijk komen er op termijn ook versies voor kromme sturen, wat het einde van de Tiagra, Sora en Claris groepsets zou kunnen inluiden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.