Speciale TJV-Cervélo, baanfiets Ganna en meer: dit waren de mooiste fietsen op Taipei Cycle Show
foto: WielerFlits/Ties Wijntjes
Ties Wijntjes
zondag 10 maart 2024 om 13:46

Speciale TJV-Cervélo, baanfiets Ganna en meer: dit waren de mooiste fietsen op Taipei Cycle Show

Materiaalzone De afgelopen dagen verzamelde de internationele wielerindustrie zich in Taiwan tijdens de Taipei Cycle Show. Vier dagen lang presenteerde – veelal Taiwanese – wielermerken zich aan het grote publiek en daarbij waren ook de nodige fraaie fietsen te zien. WielerFlits zet de mooiste fietsen die we op de beurs tegenkwamen op een rij.

Werelduurrecord-fiets van Ganna
Bij Pinarello was de baanfiets te zien waarop Filippo Ganna in 2022 het werelduurrecord met succes aanviel. De Bolide F HR 3D, zoals deze voluit heet, is deels 3D-geprint en is op de zadelpen en zadelbuis voorzien van een geribbeld patroon, waarvoor Pinarello zich liet inspireren door bultrugwalvissen.

Dat zou ervoor zorgen dat er minder turbulentie rond die delen ontstaat, waardoor de luchtstroom efficiënter langs het frame vliegt. Los daarvan springt ook het ontwerp van het kader in het oog, met details in de kleuren van de Italiaanse vlag en Ganna’s bijnaam Top Ganna op het kader; een verwijzing naar Top Gun.

Grote ronde-winnende Cervélo
De fiets die zonder meer het meest in het oog sprong, was deze speciale uitgave van Cervélo’s S5 racefiets. We kennen de roze-geel-rode ontwerpen van Visma | Lease a Bike ondertussen, die verwijzen naar de eindoverwinningen in de drie grote rondes van afgelopen seizoen, maar hadden het nog niet op een fiets gezien.

foto: WielerFlits/Ties Wijntjes

Dat was al één reden dat deze fiets onze aandacht trok, maar door de atypische afmontage viel de fiets nog meer op. Alhoewel dus duidelijk een frame van Visma | Lease a Bike, zagen we op deze fiets Zipp 454 NSW wielen en klikpedalen van TIME, waar de yellow bees gebruik maken van wielen van Reserven en pedalen van Speedplay. De verklaring daarvoor ligt in het feit dat Zipp en TIME merken van SRAM zijn, die ze natuurlijk maar wat graag etaleren.

KOGA Kimera
De KOGA Kimera is al een tijdje uit de roulatie sinds deze is vervangen voor de KOGA Kinsei, maar gezien de handtekeningen van de Nederlandse selectie op het kader én het 100-tands kettingblad stopten we toch even toen we deze fiets zagen staan. Niet geheel verrassend: dat kettingblad is enkel voor de show.

foto: WielerFlits/Ties Wijntjes

Dat was bij Digirit, een Taiwanese producent van tandwielen die deze onder andere levert aan de Nederlandse baanselectie. Ook het 68-tands kettingblad waarop Tobias Foss in de UAE Tour reed werd door Digirit geproduceerd, evenals een kettingblad van hetzelfde formaat voor Jeffrey Hoogland’s kilometer-wereldrecord.

Giant TCR van Jayco AlUla
Het grootste nieuws van de beurs, was de presentatie van de Giant TCR. WielerFlits had het geluk de fiets enkele dagen eerder al te kunnen zien en er zelfs een tweetal testritten op te kunnen maken, maar het ontwerp waarop Jayco AlUla gaat rijden, was wel nieuw.

foto: WielerFlits/Ties Wijntjes

Oké, dat was niet helemaal nieuw, want hij wijkt niet af van het ontwerp van de Propel waarop de ploeg al de nodige wedstrijden heeft verreden. Desalniettemin blijft het kleurrijke ontwerp een behoorlijke eyecatcher, zeker op het elegante frame van de TCR.

Gios Classico
Als er een fiets die dusdanig veel weg heeft van de Gios Torino te zien is, kun je moeilijk doorlopen. Al speelt wellicht ook de persoonlijke voorkeur van ondergetekende mee.

Het was geen originele Gios Torino, maar een Gios Classico. Een nieuw frame van de Italiaanse fietsenproducent die als ode aan de iconische Torino geldt. De gloriedagen van het merk zijn dan wellicht voorbij: het fraaie uiterlijk is er met zijn diepblauwe kleur en verchroomde vork niet minder op geworden.

Trigon AR01R
Bij Trigon was er – net als bij Pinarello – een fiets te zien die bijzondere patronen gebruikt ten behoeve van de aerodynamica, de Trigon AR01R. Een kuiltjesprofiel op verschillende delen van het frame zou ervoor moeten zorgen dat de luchtstroom makkelijker langs het frame glijdt, wat de fiets een unieke uitstraling geeft.

Veel meer nog werd onze blik gevangen door het kleurrijke ontwerp van één van de AR01R’s, die Trigon tentoonstelde op de beurs. Blauw, paars, groen en zelfs bruine tinten maken van dit frame een kleurrijke vertoning. Wat ons betreft in positieve zin!

Nieuwe vormgeving bij Merida
Over kleurrijk gesproken: Merida toonde een aantal ontwerpen die binnenkort middels een custom vormgevingsprogramma beschikbaar gaat zijn voor hun fietsen. Het experiment wordt pas in het najaar in Taiwan uitgerold en het is nog ongewis of Europa gaat volgen, maar de nieuwe designs trokken in ieder geval de aandacht.

Ongelanceerde baanfiets van Look
Op de valreep wisten we nog deze ongelanceerde baanfiets van Look te spotten. Erg happig was het Franse wielermerk niet om over het nieuwe kader te vertellen, maar de bijzonder brede vorken zullen ongetwijfeld vanuit aerodynamisch perspectief zo zijn ontwikkeld. Die doen bovendien erg denken aan het bijzondere ontwerp van de Hope x Lotus baanfiets waar de Britse selectie gebruik van maakt.

foto: WielerFlits/Ties Wijntjes

Wanneer we de nieuwe baanfiets van Look, welke de Look P24 zou gaan heten, officieel gepresenteerd gaan zien worden, is onduidelijk. Het lijkt aannemelijk dat dit voor of rond de Olympische Spelen zal gebeuren, waar de Franse baanselectie er hoogstwaarschijnlijk gebruik van zal maken.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.