Speedsuits sneller ondanks aangepaste regelgeving

zaterdag 20 oktober 2018 om 12:00
Speedsuits sneller ondanks aangepaste regelgeving

foto: Sirotti

In een sport waarin honderdsten van een seconde bepalend zijn voor, wordt ook op het gebied van uitrusting de grens opgezocht. Zo reed Sky in 2017 de openingsrit van de Tour de France in een veelbesproken vortex-pak om aerodynamisch voordeel te pakken. De UCI scherpte daarop de regels aan, maar intussen rollen er alweer snellere pakken onder de naaimachines vandaan.

Internationale wielerunie UCI herschreef voor het nieuwe seizoen alvast de derde sectie van het hoofdstuk ‘Uitrusting’. Daarin staat voortaan dat ‘kledingstukken de gestalte van de renner niet mogen wijzigen en elk niet-essentieel element, waarvan het doel niet uitsluitend kleden of beschermen is, verboden is’.

‘Aanpassingen van de ruwheid van het oppervlak zijn toegestaan, maar mogen alleen het resultaat zijn van het naaien, weven of assembleren van de stof. Veranderingen in de ruwheid van het oppervlak moeten worden beperkt tot een profielverschil van maximaal één millimeter’, stelt de nieuwe regelgeving voorts, die hier te lezen is.

Kleding in de ban
Door de nieuwe regelgeving is het gebruik van Castelli’s snelpak Body Paint 4.0 dat werd gebruikt door Sky, maar ook Endura’s Drag2Zero (gebruikt door Movistar) niet langer toegestaan, meldt Cyclingnews. De speedsuits van Bioracer zijn vooralsnog wel toegestaan, maar zouden onder een vergrootglas liggen.

En dus moeten de kledingfabrikanten weer terug naar de tekentafel. Bij Castelli zijn ze alvast optimistisch. Zo zei Steve Smith van het Italiaanse bedrijf: “We hebben gewerkt aan een aantal nieuwe snelpakken die volledig voldoen aan de nieuwe voorschriften en ze zijn zelfs sneller dan het 4.0-pak. Dus we zijn eigenlijk best tevreden.”

Dit artikel delen:

1 Reactie

Polleke 20 oktober 2018 om 19:53

Wat een formidabele PR stunt zijn die veelbesproken bolletjes/streepjes-pakken geworden voor de desbetreffende fabrikanten…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.