Sportvoeding van Vifit Sport: De brandstof van Team Jumbo-Visma

Sportvoeding van Vifit Sport: De brandstof van Team Jumbo-Visma
dinsdag 9 april 2019 om 10:00

Met successen in onder meer Tirreno-Adriatico en Parijs-Nice, is het nieuwe wielerseizoen voor Team Jumbo-Visma succesvol begonnen. Op het tenue van de Nederlandse WorldTour formatie prijkt het logo van Vifit. Team Jumbo-Visma voedt zich tijdens de koers met energierepen en gels van dit merk. Na afloop gebruiken ze de nodige herstelvoeding om op tijd klaar te zijn voor de volgende koers. Onze nieuwsgierigheid werd gewekt en daarom gingen wij ermee op pad. Tijdens een toertocht in het fraaie Overijssel probeerden we de sportvoeding uit.

We testen in dit artikel:

Grote speler
Vifit valt onder de vlag van FrieslandCampina, een grote speler op de zuivelmarkt in Nederland, België en Duitsland. Sinds vorig jaar hebben zij een partnership met Team Jumbo-Visma. Aanvankelijk ging het enkel om (herstel)producten met proteïne, maar sinds dit seizoen leveren zij ook alle energie gerelateerde voeding. Hierbij kun je denken aan repen in diverse smaken en allerlei gels met en zonder cafeïne. Mannen als Robert Gesink, Dylan Groenewegen en Wout van Aert maken er zowel tijdens hun trainingsritjes als tijdens de koers gebruik van. Daarnaast heeft de ploeg meegeholpen aan de ontwikkeling van deze producten.

Onderweg in het oosten
Naast de profs, kunnen ook liefhebbers zoals jij en ik gebruik maken van dezelfde sportvoeding. Ik besloot om de proef op de som te nemen tijdens een toertocht over de Sallandse Heuvelrug, een prachtig fietsgebied in Overijssel. We hoeven ons geen moment te vervelen met een mix van gravelstukken en asfalt. Mijn achterzakjes zijn gevuld met gels en energierepen van Vifit Sport.
Om de tocht tot een goed einde te brengen, heb ik twee gels en twee repen meegenomen. De repen in de smaak Karamel & Cacao en Cranberry & Appel wegen ieder 45 gram. Als ik erop aan het kauwen ben, valt direct op dat de reep makkelijk uit elkaar valt in mijn mond. Het is niet een keihard plakkaat waar je lang op moet bijten. Onderweg komt dit goed uit, want ik heb een hekel aan lang kauwen tijdens het fietsen.

De Karamel & Cacao reep bestaat voor het grootste gedeelte uit havervlokken. Deze graansoort is een bron van koolhydraten en vezels. Er zitten ook meer eiwitten in dan in de meeste andere granen. Haver heeft als gunstige werking dat het geleidelijk suiker afgeeft aan het lichaam. Zo kan je dus langdurig plezier bleven aan deze repen en voorkom je een suikerpiek. Om de vlokken bij elkaar te houden, is er honing toegevoegd. De smaak is prima en niet overdreven zoet.

De andere variant, de Cranberry & Appel, heeft een frisse smaak. Na het eten van een reep heb ik het gevoel er weer even tegenaan te kunnen. Het formaat is dus dik in orde.
De repen bevatten per stuk zo’n 30 gram koolhydraten. Bij de variant Karamel & Cacao bestaat dit voor bijna 8 gram uit suikers. In Cranberry & Appel zit 10 gram meer, maar dat komt doordat er hier met cranberries (20%) en appel (11%) ook echt fruit in verwerkt zit, wat logischerwijs voor een verhoogd suikerpercentage zorgt. Naast koolhydraten bestaat de reep uit ruim 4,9 gram aan vet, waarvan 2,2 gram verzadigd. Dat is vergelijkbaar met repen van andere merken.

Naast de repen zitten er in mijn achterzakje twee gels. Ik ben benieuwd hoe de smaken Red Fruit en Guarana mij bevallen. De gekleurde verpakking geeft aan dat er 45 gram gel in de Red Fruit zit en maar liefst 60 gram in de Guarana. In de laatst genoemde zit 50 milligram cafeïne verwerkt, wat ongeveer gelijk staat aan een stevige espresso. Onderweg ben je duidelijk langer bezig met de grote gel. Je knijpt hem niet even leeg.

De gel is iets dikker dan ik gewend ben, maar dit levert onderweg geen problemen op. Met een bescheiden slokje water neem ik de gels in. De smaak van beide gels is prettig. Neutraal en niet overmatig zoet. De gels bestaan voor het grootste gedeelte uit maltodextrine, water en fructose. Maltodextrine is een koolhydraat wat uit mais gewonnen wordt en bevat glucose. Deze combinatie resulteert in een bom van energie. Beide gels bevatten namelijk 30 gram aan koolhydraten waarvan zo’n 12 gram uit suiker komt.

Op de verpakkingen is aangeduid dat de verhouding tussen glucose en fructose 2 staat tot 1 is. Dat betekent dat je voor elk deel fructose twee delen glucose terugvindt in de gels. Glucose zijn de bekende druivensuikers en zorgt ervoor dat je lichaam insuline aanmaakt. Fructose kan vlot opgenomen worden, maar wordt alleen door de lever verwerkt. Dit zijn zogenaamde snelle suikers.

De verhouding in de Vifit gels is dus zo dat je snel beschikking hebt over de snelle suikers voor directe energie. Hier is het ene deel aan fructose voor verantwoordelijk. De twee andere delen die bestaan uit glucose zorgen ervoor dat je ook op langere termijn in energiebehoefte voorzien wordt. Een prima combinatie voor aangename fietskilometers.
Sportvoeding zit vol met koolhydraten. Deze geven je dus energie, maar dragen ook bij tot het herstel van de normale werking van de spieren. Na een intensieve fietstocht of andere workout raken de spieren vermoeid. Een tekort van de glycogeen, wat gebruikt wordt voor opslag van energie in skeletspieren, moet aangevuld worden. Vifit raadt aan 30 gram koolhydraten tot je te nemen tijdens een rit van 1 á 2 uur.

Nadat ik alles geprobeerd heb, stop ik de verpakkingen keurig in mijn zakjes. Opgeruimd staat netjes. Zonder hongerklop en relatief fris kom ik aan de finish. De repen, gels én herstelproducten zijn online te koop in de shop van Vifit. De door ons geteste repen zijn verkrijgbaar voor € 17,95. Daar krijg je 12 stuks voor. Een redelijke prijs die vergelijkbaar is met andere energierepen op de markt. De Red Fruit gels kosten 15,95. Hiervoor krijg je 10 stuks. De Guarana variant kost 4 cent meer. Voor € 15,99 krijg je ook 10 stuks opgestuurd.

25% korting
In samenwerking met Vifit krijgen lezers van WielerFlits 25% korting. Plaats je bestelling voor 31 juli via onderstaande link, selecteer je product en voer ‘wielerflits’ in als kortingscode.

Bestel hier jouw producten met 25% korting

Dit artikel delen: