Stolen Goat winterset : Kleurrijke kwaliteit
foto's: Joris Knapen
maandag 11 mei 2020 om 10:00

Stolen Goat winterset : Kleurrijke kwaliteit

Opvallende kits zie je voornamelijk in de zomer. Frisse felle kleuren passen nou eenmaal beter bij een zonnig ritje dan bij druilerig weer. Het Engelse Stolen Goat trekt zich hier niet zoveel van aan en gaat voor een eigenwijze aanpak. De afgelopen winter ging ik voor WielerFlits op pad met diverse items uit de wintercollectie. Hoe bevalt de kleding en waar komt die op het eerste gezicht gekke naam Stolen Goat vandaan? Wij zochten het uit.

Weg van kantoor

Oprichter Tim Bland heeft een keurige baan en bevindt zich doorgaans van 9 tot 5 op kantoor. We gaan terug naar 2012, het jaar waarin het merk Stolen Goat het levenslicht zag. Naast zijn drukke baan en zijn gezin wil Tim graag fietsen, maar door zijn overvolle agenda komt het er nauwelijks meer van. Minder vaak dan hij zou willen, merkt hij op. Deze pijnlijke conclusie heeft hem doen beslissen om zijn leven anders in te richten en te kiezen voor vrijheid in plaats van succes in het bedrijfsleven. Tim kiest door alle drukte bewust voor het avontuur in plaats van zijn kantoor. Niet niks zo’n beslissing, als je het mij vraagt.

Return of the goat

Uit passie voor fietsen richt hij het merk Stolen Goat op. De oorsprong van de naam is een grappig verhaal en neemt ons mee terug naar een mooi avontuur op de fiets in Frankrijk. Tim fietst op een verlaten weg langs een rennende Franse boer die aan in onverstaanbaar Frans aan schelden is. Als de eigenaar van Tim vraagt wat er aan scheelt, krijgt hij te horen dat de beste geit van de boer gestolen is door een slager. Tim besluit de goede man een handje te helpen en scheurt als een bezetene de berg op om naar de slager te rijden. De man achter de desk bij de slager spreekt geen woord Engels, maar hij begrijpt dat Tim de geit wil kopen. Wonder boven wonder krijgt Tim de geit mee in ruil voor een flinke duit.

De vraag is, waarom deze boer zoveel waarde hecht aan deze specifieke geit. Het blijkt dat deze geit gezegend is met een neus voor goede koffiebonen. De boer zet het dier in om de koffiebonen te sorteren om zo de kwaliteit van de bonen te bepalen en de beste over te houden. Op deze manier verkoopt hij hoge kwaliteit bonen en werkt het effectief voor de landbouwer. Eind goed al goed, de boer is zo blij als een kind en Tim een opmerkelijk fietsverhaal rijker. Eenmaal raden welke naam Tim in zijn hoofd had toen hij zijn bedrijf startte?

Waar gaan we mee fietsen?

Stolen Goat heeft een uitgebreide collectie als het op het winterseizoen aankomt. Om het bovenlijf droog en warm te houden, stuurt het bedrijf uit Hampshire ons een kleurrijk winterjack met de naam Climb & Conquer. Dit van oranje naar groen overvloeiende jack isoleert, is waterproof en houdt een winterbriesje buiten de deur. Een typisch winterjack dus.

Bij kou en nattigheid hoort een bibs met lange pijpen. Van dezelfde Stolen Goat Climb & Conquer collectie vinden we een bijpassende broek waarin subtiel het logo en de letters SG te zien zijn op de zijkant. Een snelle blik op de labels van het jack en de broek leert mij dat de kleding afkomstig is uit de fabriek van Bioracer, de marktleider voor custom kleding binnen Europa.

Of een geit het wel eens koud heeft kan ik niet zeggen, maar ik heb snel koude handen. In dezelfde verpakking vinden we fraaie zwarte winterhandschoenen voorzien van een oranje geit bovenop. Op de vingers en de handpalm zijn stripjes siliconen geplaatst zodat je extra grip hebt.

De eerste weken van 2020 laten zich omschrijven als grijs, grauw, nat en winderig. Voor menigeen een prima reden om knus binnen bij de kachel te gaan zitten, maar niet voor mij. Dat doe ik wel als ik me heb uitgeleefd na wat kilometers in het zadel. Geheel gehuld in de kleding van Stolen Goat werk ik gesoigneerd een aantal ritten af waarbij ik ontspannen gravelritjes afwissel met wat serieuze trainingen.

Opvallen met het Fusion Glow jack

Om van boven naar beneden te werken, begin ik met het winterjack. Stolen Goat adviseert dit jack als de temperaturen onder de 8 graden duiken. Hier kan ik mij in vinden. Het jack voelt van binnen als een soort zacht fleece en houdt je prima op temperatuur. Tijdens een van mijn ritten slaat het weer om en beland ik in diverse korte buien. Alsof ik de kleine grijze plukjes van de buienradar opspoor, valt er telkens kort maar hevig water uit de lucht waar ik fiets. Het waterafstotende mechanisme van het dit kledingstuk werkt goed en ik zie alles netjes van de mouwen vallen. Aan de achterkant komt een streep van opspattend modder, maar ook mijn rug blijft verder droog.

De wind weet geen grip op mij te krijgen, omdat de windstopper perfect in staat is om deze voor mij te blokkeren. Dit heeft ook te maken omdat de kwaliteitsrits van YKK volledig is afgedekt door twee smalle flapjes die over de gehele lengte zijn aangebracht. In de nek vind je een opstaande korte kraag die voldoende bescherming biedt. Ik droeg als het echt koud was er nog wel een buff op.

Onderweg merk ik dat, wanneer ik flink bezweet ben, het ademend vermogen van de jas iets minder presteert. Dit is te verklaren omdat de jas je in eerste instantie tegen regen en kou moet beschermen. Hierdoor is er gekozen in voor een isolerende binnenkant en laat het afvoeren van transpiratie wat te wensen over.

De Climb & Conquer is voorzien van vier zakken op de rug waarvan je er een kan afsluiten met een rits. Deze vierde zak is bedoeld om spullen in op te bergen die niet vochtig mogen worden. Wat het jack in mijn ogen mist, zijn componenten waarin reflectie is aangebracht. Natuurlijk valt de kleur enorm op, maar in het donker blijf je lastig zichtbaar. Daarom draag ik graag jacks met extra reflectie.

Het was even puzzelen met de maten op de website, maar met mijn 1 meter 81 past maat M precies goed. Je moet ervan houden, maar ik vind de kleur van het jack met de naam Fusion Glow mooi. Zeker met het oog op de grauwe winter vind ik het wat toevoegen aan de doorgaans zwarte kleding.

Warme broek met subtiele details

Uit dezelfde Climb & Conquer collectie testen we een bibs met lange pijpen. Deze broek komt onder de zes graden het best uit de verf en moet ook water- en winddicht zijn. In de eerder genoemde regenrit zie ik de druppels van het jack richting de broek rollen, en daar vallen ze ook keurig vanaf. Ik kan het niet genoeg benadrukken, maar dit is wat je zoekt in een winterbroek voor op de fiets. Op deze manier blijven je benen droog en warm en bevordert je fietsplezier.

Daarnaast beschermt deze broek prima tegen de kou. Voorafgaand aan een training gaf de thermometer 3 graden aan toen ik de fiets uit de schuur pakte. Ik heb geen moment de kou op mijn benen ervaren en kon ondanks de zware inspanning comfortabel de training afwerken. De broek isoleert goed en beschermt goed tegen wind en kou.

Een vraag die ik mijzelf bij elke fietsbroek stel, is ‘hoe zit de zeem?’. Of je nu een kort relaxed ritje door het bos maakt of een intensieve workout volgt, je zitvlak moet beschermd zijn. De zeem die Stolen Goat gebruikt is breed en bedekt het grootste deel van mijn zitvlak. Ik ben fan van brede zemen. In verschillende posities op de fiets valt de broek fijn en blijft keurig op zijn plaats. Dit is ook te danken aan de banden onder aan de pijpen die onder je voeten doorlopen. De bibs krijgt geen kans om te verplaatsen.

Terwijl het bij het jack ontbreekt, is de broek wel voorzien van reflecterende panelen. Deze zijn aangebracht aan de zijkant. Ter hoogte van de kuit vind je op de ene pijp een geit en aan de andere kant de letters SG. De grijze panelen zijn gemaakt van pixel 100 fabric, wat ervoor moet zorgen dat ze goed opvallen als er licht op valt. Het pixel 100 fabric reflecteert en die extra zichtbaarheid komt goed van pas.

Oranje grip op de handschoenen

In een fraai afgewerkte doos zie ik een paar zwarte handschoenen met het logo van Stolen Goat bovenop. De handwarmers maken geen deel uit van de Climb en Conquer collectie, maar worden los verkocht als accessoire. In deze categorie vind je ook bidons, nekwarmers en bijvoorbeeld armstukken.

Tijdens wat koude tochten met veel wind trok ik de handschoenen aan en koude handen heb ik geen moment gehad. Er zit een isolerende laag tussen de binnen en de buitenkant waardoor de kou geen grip op je kan krijgen. Die grip heb jij zelf als fietser wel omdat de handschoenen in de handpalm zijn voorzien van rubber delen.

Op de vingers vinden we oranje siliconen streepjes terug. Ik vond dit tijdens wat ruigere gravelpaden en een single tracks een fijne toevoeging. Dat stukje extra grip waardoor je minder snel je handvat loslaat kwam mij af en toe best van pas. Het is niet zo dat de hele handschoen bedekt is met extra grip, maar het biedt mij net dat stukje extra zekerheid als ik mijn stuur een scherpe bocht ingooi.

Door gebruik te maken van een ander soort stof aan het uiteinde van de wijsvinger, zijn de handschoenen ook te gebruiken om je telefoon te bedienen. De kenmerkende grijze uiteinden vallen op zodat je precies weet welk stuk geschikt is voor een touchscreen. Dit waardeer ik omdat ik het onhandig vind om handschoenen uit te trekken als je je fietscomputer of telefoon wil gebruiken. Heb je net lekker warme handen en wil je een route wijzigen, dan kan dat met de handschoenen van Stolen Goat aan. Handig!

Conclusie

Het verhaal van Stolen Goat is niet alleen mooi, de kleding zelf mag er ook zijn. Tijdens de vele testritten met deze winterkit heb ik mij prima vermaakt. Stolen Goat creëert een positieve vibe omdat de kleding naar mijn mening bijdraagt aan een goed fietsgevoel.

De jas is een echt winterjack met zeer goede isolatie, want er komt geen wind doorheen. De dikke stugge stof houdt je warm omdat de kou geen grip op je krijgt. Door deze bescherming verliest de jas wel aan ademend vermogen. Niet zo heel erg als je weinig zweet, maar wel vervelend op het moment dat je veel transpireert zoals ik. De jas is op de website van Stolen Goat voor 149 pond (ongeveer 170 euro) te verkrijgen.

De broek heeft een fantastische zeem waar ik uren mee in het zadel gezeten heb. Het is een zeem die ik eigenlijk in elke broek zou willen, want hier ben ik bijzonder enthousiast over. Verder isoleert de broek goed en heb ik het hierdoor geen moment koud gehad. De reflecterende panelen aan de zijkant bieden extra bescherming voor fietsers bij wat grauwere omstandigheden. Voor 142 euro wisselt hij van eigenaar. De handschoenen met extra grip zijn fijn als het terrein wat ruiger is. Zit zitten perfect om mijn handen en houden alles comfortabel warm. De prijs van de Climb & Conquer 4 seasons handschoenen is 40 euro.

De eerste kennismaking met dit merk is mij goed bevallen. Stolen Goat timmert goed aan de weg en brengt langzaam maar zeker een grotere collectie uit. Ook de items voor de zomer zijn kleurrijk en zien er fraai uit. Daarover binnenkort meer.

Verantwoording:
Wij hebben van Stolen Goat het verzoek gekregen om een set te testen. Daarop kregen wij de producten toegestuurd. Deze mochten wij ook houden. Er is geen bedrag betaald voor plaatsing van dit artikel.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.