Victor Campenaerts gestart in Omloop met innovatieve Classified schakelsysteem

Victor Campenaerts gestart in Omloop met innovatieve Classified schakelsysteem

foto: Loetie Photography

zaterdag 25 februari 2023 om 13:49
Materiaalzone

Grote kans dat we zaterdag een veelbelovende technische innovatie gaan zien in het profpeloton. Victor Campenaerts werkte zijn verkenning van Omloop het Nieuwsblad af met het Powershift schakelsysteem van Classified en een enkel kettingblad.

Een noviteit is het Classified Powershift-systeem al niet meer, maar zoals vaker met grote technische veranderingen het geval is, heeft de Belgische innovatie nog geen voet aan de grond gekregen in het profpeloton. Daar lijkt dus verandering in te komen, want het heeft er alle schijn van dat Victor Campenaerts zaterdag gaat rijden met de naafversnelling van Classified.

Alhoewel Lotto Dstny in gesprek met WielerFlits niet kan bevestigen dat Campenaerts in de koers ook gebruik gaat maken van Classified Powershift, is het aannemelijk dat de ex-werelduurrecordhouder zaterdag met dezelfde fiets start als waar hij in de parcoursverkenning van de Omloop gebruik van maakte.

Zou dat daadwerkelijk zo zijn, dan rijdt Campenaerts dus ook met een enkel voorblad. Niet zomaar één, want het voorblad waarmee hij op training is gespot, is bijzonder groot: het betreft een kettingblad met maar liefst 62 of 63 tandjes. Geen alledaags onderdeel, en de absentie van enige logo’s of bestickering doet vermoeden dat het een custom-made product is.

Classified Powershift is een systeem wat de voorderailleur overbodig maakt. Powershift is een speciale naaf die in het achterwiel gemonteerd kan worden met een tweetal versnellingen. Hierdoor kan gebruik gemaakt worden van slechts één voorblad voor de aandrijflijn, wat een aerodynamisch voordeel oplevert en de kans op kettingproblemen vermindert. Bijkomend voordeel is dat het schakelsysteem van Classified goed presteert onder hoge druk en er dus makkelijk geschakeld kan worden onder hoge vermogens, wat bij een ‘reguliere’ voorderailleur tot schakelproblemen kan leiden.

Archiefbeeld van het Classified Powershift schakelsysteem – foto: Joris Knapen

Update 25/02: Campenaerts gestart met schakelsysteem

Inmiddels is er bevestiging vanuit Vlaanderen. Campenaerts is effectief gestart met het Classified Powershift schakelsysteem in de Omloop Het Nieuwsblad.

Campenaerts en co op het startpodium – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.