Wilier Jena : Met een Italiaanse gravelbike het avontuur tegemoet
Foto: Joris Knapen
vrijdag 26 april 2019 om 10:00

Wilier Jena : Met een Italiaanse gravelbike het avontuur tegemoet

Gravelfietsen zijn momenteel een populair gespreksonderwerp in de wielerwereld. Onder aanvoering van Laurens ten Dam leeft de gravel lifestyle steeds meer. Ondertussen heeft bijna ieder merk zijn lijn uitgebreid met een gravel-variant. Wilier heeft de Jena in zijn assortiment. Wij gingen off-road om deze Italiaanse gravelbike te ervaren.

Wilier – Made in Italy

Of het nu een razendsnelle Ferrari is of de designkleding van Versace. In Italië weten ze fraaie producten op de markt te brengen. Deze gravelbike is van Wilier, ook een merk uit de laars van Europa. De oprichting van deze onderneming dateert al uit begin vorige eeuw. De oorsprong van de naam is noemenswaardig detail. Wilier is afgeleid uit deze Italiaanse zin: “W l’Italia liberata e redenta”. In het Nederlands vrij vertaald naar “Lang leve Italië, bevrijd en verlost”

Gravel – Op zoek naar routes

De Wilier in maat L staat nieuw in doos bij mij in de woonkamer. Ik moet nog integreren in de gravel lifestyle en daarom weet ik niet welke pedalen ik moet gebruiken. Ik besluit mijn mountainbikepedalen te monteren. Ik kies hiervoor omdat mijn MTB-schoenen nu eenmaal beter bestand zijn tegen koud en nat weer.

Klaar voor gebruik, maar ik heb geen idee welke route ik moet rijden. Gelukkig is dat met behulp van Strava niet zo heel moeilijk. Eerdergenoemde LtD rijdt met regelmaat door mijn achtertuin en dan het liefst onverhard. Het clubje, waar onder andere Niki Terpstra deel van uitmaakt, noemt deze route de “Cees Bol Classic”. Met wat variaties kopieer ik zijn route. Deze is voorzien van afwisselende paden en fraaie stukken natuur erin.

Zo rond de Strade Bianche worden er soortgelijke lokale initiatieven georganiseerd. Bij de events zelf kan ik niet aanwezig zijn, maar ook hier kopieer ik weer de route vanuit mijn favoriete sportapp. Beide routes zijn op diverse punten gemakkelijk af te snijden en zo heb ik eigenlijk meerdere opties beschikbaar. Op naar het stof, het avontuur en de gravel lifestyle.

Wat is er anders aan een gravelbike?

Is gravel een tussenvorm van race en MTB? Daar heeft het wat mij betreft wel het meeste van weg. Het is de ultieme combinatie van offroad gaan met je MTB maar toch met de voordelen van een endurance comfortracer. Dit gelukkige huwelijk zorgt ervoor dat je ontspannen op je fiets zit, maar wel lekker door de bossen kunt dwalen.

Op de Jena passen brede banden die bijdragen aan het comfort. Zo is ons testmodel uitgerust met Mavic Allroad velgen voorzien van 40 mm banden. Ook kun je MTB wielen steken als je je op iets ruigere ondergrond begeeft. Je hebt met de Jena de keuze om met 28 inch wielen tot en met 42 mm banden te rijden. Heb je nog een setje 27,5 MTB 650B wielen thuis, dan kun je zelfs tot 48 mm kwijt in het frame.

De brede banden zijn niet alleen verantwoordelijk voor de comfortabele zit op een gravelbike. De geometrie van de fiets zorgt ervoor dat je meer rechtop zit. Door een langere stuurpen hoef je niet al te krom te zitten. Deze houding is ontspannen en niet te vergelijken met bijvoorbeeld de zit van de profs op een aeroracer. De achterkant van de Jena, de driehoek waar het achterwiel in bevestigd is, absorbeert de meeste trillingen die van de ondergrond komen. Als bestuurder van de gravelbike profiteer je van deze extra stabiliteit. De Jena is ontworpen voor lange ritten om onverharde wegen te ontdekken.

Persoonlijk hoef ik niet altijd naar de bossen om een ingewikkeld MTB-parcours te doen. Een ritje mag van mij ook best af en toe ontspannen zijn. Gewoon simpelweg toeren en genieten van de natuur zonder scherpe bochten of mulle afdalingen. Daar is de Jena uitermate geschikt voor. Reed je vroeger een ordinair rondje door het bos, daar pak je nu je blinkende gravelbike voor uit de schuur.

Vergelijk je de gravelbike met een mountainbike, dan heeft de gravelbike meer de elegantie van een racefiets. Daar komt de mountainbike nog wel eens lomp en grof uit de hoek. De mountainbike heeft als voordeel dat het een wendbare fiets is waarmee je makkelijk obstakels kunt ontwijken of bedwingen. De gravelbike heeft het moeilijker op heel ruig terrein.

Op reis met Wilier

Waar komt die opmars van de gravelbike vandaan en wordt het off-road rijden opeens omarmd? Het is niet alleen een hype volgens mij. Merken volgen hiermee een bepaalde lifestyle. Het straalt vrijheid en avontuur uit. Onbezorgd op reis, toeren door de natuur als een onbevangen vrijbuiter.

Om aan deze lifestyle tegemoet te komen is de Jena is voorzien van diverse punten waar je tassen aan kunt bevestigen. Er is plek aan de zijkanten van de voorvork maar ook aan de achterkant van het frame. Maak nog een tas vast aan je zadel en voorop je stuur, dan heb je genoeg ruimte om je gehele uitrusting mee te nemen. Ben je van plan om op vakantie te gaan en zelf al je spullen te verplaatsen dan is de Jena de fiets bij uitstek. Zo ontpopt deze gravelbike zich tot een zeer geschikte trekkingfiets waarop je eventueel ook op kampeervakantie kunt gaan.

Hoe rijdt een gravelbike?

Het frame van een gravebike is ontworpen om comfort te bieden. Ik ben benieuwd. Routes in de GPS en rijden maar. Zoals wel vaker met een nieuwe fiets is het in het begin aftasten. Waar rijd je eigenlijk precies op en hoe is de ervaring? In het begin moet ik wennen. Want rijd ik nu op een MTB met racefietsstuur of een racefiets met een comfortabele zit en enorm brede banden? Al snel ben ik eruit. Dit is echt anders fietsen. Genieten van de omgeving en ontspannen toeren door de bossen zonder je op een parcours te wagen. Easy going.

De Jena rijdt fijn. Op gravelpaden voelde hij zich als een vis in het water. Wat mij vooral is bijgebleven, is de souplesse van het fietsen. Terwijl de Mavic wielen zich door de gravel graven, droom je weg langs de stille verlaten weggetjes waar je met de racefiets normaal niet komt. Hoewel de routes dichtbij huis zijn, heb ik veel onontdekte plekken mogen verkennen met de gravelfiets van Wilier.

De paden zijn uiteraard veelal onverhard. Soms mis ik wel de vergevingsgezindheid van een verende voorvork. Zeker als de weg wat onregelmatigheden kent, komt er flink wat gedreun door op het stuur. Het irriteert niet, maar valt me wel op. Is het frame te stijf voor een gravelbike of waren mijn banden te hard? Zo maar wat opties die me te binnen schieten waarvan de laatste het meest voor de hand ligt.

Tijdens mijn vele tochten door de natuur overheerst het gevoel van vrijheid. Ik ben nog niet eerder op een zelfvoorzienende kampeervakantie geweest, maar zie mezelf wel rijden met de Jena als vervoersmiddel. Het ultieme avontuur als je het mij vraagt. Fietsen van camping naar camping tijdens de zomer. Ik zou er wel aan kunnen wennen.

Om op de gravelroutes te komen, pak ik ook diverse stukken asfalt. Ondanks de brede banden doet deze fiets niet onder voor een gewone racefiets. Ik kom op lange rechte stukken geen vertanding te kort op de 11-42 cassette en behaal zonder al te veel moeite een goede snelheid. Lekker trappen met ruim 30 kilometer per uur is geen probleem. Een echte allrounder dus.

Aftmontage van de Jena

Ons testmodel is uitgerust met SRAM Rival, maar er zijn meerdere opties mogelijk. Zo is de fiets ook geschikt voor de Shimano Ultegra Di2 groep. Zowel een enkel voorblad als een compact afmontage past op de Jena.

De Rival op de testfiets is uitgerust met een 1 x 38 voor. Aan de achterkant vinden we een 11-speed cassette die oploopt van 11 naar 42 tandjes. Het schakelen met de SRAM Rival is even puzzelen de eerste keer. Er zit, vanwege het enkele voorblad, maar een shifter op de fiets. Deze is aan de rechterkant gemonteerd. Een korte klik zorgt voor een zwaardere versnelling terwijl een iets diepere klik ervoor zorgt dat je lichter trapt. Het schakelen verloopt soepel.

Conclusie

Of het nu gravel, bos of asfalt is, de Jena kan overal mee overweg. Een allround fiets met een comfortabele zit. Het frame en de voorvork zijn beide gemaakt van carbon en dat voel je als je erop rijdt. Pak je wat hobbelpaadjes in het bos dan ervaar je deze trillingen in je stuur.

Ondanks de trillingen heb ik onderweg optimaal kunnen genieten. Zowel de discipline gravel als de lifestyle er omheen waren voor mij onbekend, maar het was een prettige kennismaking. De fiets brengt een bepaalde sfeer met zich mee die mij aanspreekt. Ik snap mannen als Laurens ten Dam wel.

De fiets is verkrijgbaar vanaf 2800 euro. Voor deze prijs krijg je een Shimano 105 afmontage. Ons testmodel met SRAM is 500 euro duurder. Voor een iets ruimer budget kun je voor 4600 euro Shimano Ultegra met de elektronische schakelgroep laten monteren. Wil je alles zelf bepalen en ben je enkel op zoek naar het frame, dan is deze te koop voor 2200 euro.

Met de Rival afmontage kent de Jena een prijskaartje van 3300 euro. Hier haal je een allrounder voor in huis waar je eigenlijk het hele jaar door mee uit de voeten kunt. Of je nu op kampeervakantie gaat, een beetje tempo rijdt op het asfalt of wil spelen in de bossen, de Jena is een goede keuze.

Wilier Jena
Frame: Carbon monocoque 60 ton
Vork: Carbon monocoque 60 ton
Deraileur: SRAM Rival lange kooi
Stuur: Ritchey Road CMP Ergomax
Stuurpen: Ritchey comp 4 axis 31,8
Shifters: SRAM Rival
Remmen: SRAM Rival Hydro Disc
Voorblad: SRAM Rival 38T
Cassette: SRAM Rival 11-42T
Ketting: SRAM Rival
Wielen: Mavic Allroad
Banden: Mavic Yksion Elite allroad XL 40 MM
Zadel: Selle San Marco Squadra Strartup
Zadelpen: Ritchey CMP V2 ALU
Maat: L

Gewicht totale fiets: 8,55 kilo
Gewicht frame: 995 gram
Gewicht voorvork: 450 gram

Verantwoording:
Wij hebben van Wilier een fiets gekregen om te testen. Na afloop is deze geretourneerd. Er is geen bedrag betaald voor plaatsing van dit artikel.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.