Wordt Shimano Di2 draadloos? Patent suggereert van wel
donderdag 18 april 2024 om 13:47

Wordt Shimano Di2 draadloos? Patent suggereert van wel

Materiaalzone Shimano lijkt bezig te zijn met een draadloze groepset, zo blijkt uit een document wat in het Amerikaanse register van patenten en handelsmerken is opgedoken. Van de drie grootste groepsetfabrikanten, is Shimano de enige die nog geen geheel draadloze elektronsiche groepset heeft.

SRAM was met eTap AXS de eerste fabrikant die een volledig draadloze groepset lanceerde, gevolgd door Campagnolo met Super Record EPS. De huidige elektronische groepsets van Shimano worden als semi-draadloos gecategoriseerd: de verbinding tussen de derailleurs en de shifters is draadloos, maar er lopen wel nog kabels van de batterij naar de derailleurs.

Het lijkt er nu dus op dat Shimano hun concurrenten achterna gaat, want een patent suggereert dat ze een nieuwe, draadloze, groepset aan het ontwikkelen zijn. Op schetsen in dat patent zijn namelijk derailleurs te zien zonder kabels, met ieder hun eigen batterij. Op dit moment werkt Shimano dus nog met één centrale batterij, die aan beide derailleurs verbonden is.

In het patent is een schets van een draadloze achterderailleur zichtbaar, met een interne batterij (het blokje middenin de derailleur)

Verderop in het patent staat dit ook beschreven. “Beide fietsonderdelen RD (rear derailleur ofwel achterderailleur, red) en FD (front derailleur ofwel voorderailleur, red) bevatten een energiebron zoals een batterij.”

Er worden in het patent ook mogelijkheden besproken waarin de derailleur wel met een kabel aan een batterij is bevestigd, maar vaak worden in patenten meerdere verschillende ontwerpen gepresenteerd. De draadloze optie wordt meermaals beschreven, dus het Japanse merk lijkt er serieus mee bezig te zijn.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.