37 jaar oud, maar nog niet versleten: De Marchi soleert naar zege in Tour of the Alps
foto: Cor Vos
dinsdag 16 april 2024 om 15:22

37 jaar oud, maar nog niet versleten: De Marchi soleert naar zege in Tour of the Alps

Alessandro De Marchi is ook op zijn oude dag het winnen nog niet verleerd. De inmiddels 37-jarige Italiaan van Jayco AlUla was in de tweede etappe van de Tour of the Alps de sterkste renner uit een vroege vlucht. De Marchi soleerde na een aanval op de laatste klim naar de zege. Tobias Foss gaat nog altijd aan de leiding in het algemeen klassement.

De 189 kilometer lange tweede etappe van de Tour of the Alps vertrok vanuit Salurn richting aankomstplaats Stans. Onderweg kwamen de renners twee gecategoriseerde obstakels tegen met de beklimmingen van de Brenner (13,4 km aan 3,0%) en de steile klim naar Gnadenwald (4,6 km aan 7,4%) in de finale. De belangrijkste vraag voor de start was dan ook: welke snelle mannen konden deze laatste beklimming van de dag overleven en vervolgens meesprinten om de dagzege?

Internationale kopgroep 
Zes renners zagen een sprint niet zitten en besloten al vroeg in de aanval te gaan. Het bleek de aanzet tot de vlucht van de dag. Met de Oostenrijkers Lukas Pöstlberger (nationale selectie) en Patrick Gamper (BORA-hansgrohe), Japanners Atsushi Oka en Yuma Koishi (JCL Team UKYO), Zwitser Simon Pellaud (Tudor Pro Cycling Team, gisteren ook al mee in de aanval) en Italiaan Alessandro De Marchi (Jayco AlUla) waren er verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd.

Zes renners reden lange tijd voorop – foto: Cor Vos

In het peloton werd het vuile werk met name opgeknapt door de mannen van INEOS Grenadiers, in dienst van de leider en ritwinnaar van gisteren, Tobias Foss. De Britse formatie hield het verschil met de koplopers binnen de vijf minuten. Op de beklimming van de Brenner moest Oka zijn medevluchters laten rijden, waardoor we niet met zes, maar vijf vluchters begonnen aan de laatste zeventig kilometer. Een verdere uitdunning liet niet lang op zich wachten, want ook voor Koishi en Pöstlberger ging het op een bepaald moment te snel.

Gamper anticipeert, De Marchi slaat toe
En zo leken we met de drie overgebleven koplopers – De Marchi, Gamper en Pellaud – op weg naar dé scherprechter van de dag. Dit was de 4,5 kilometer lange beklimming naar Gnadenwald, met percentages tot 10%. Gamper besloot deze klim echter niet af te wachten en ging er alleen vandoor. De thuisrijder sloeg al snel een mooie bres en leek met een flinke voorsprong aan de laatste beklimming te beginnen, maar verloor al snel weer van zijn pluimen en werd op de beginstroken weer bij de lurven gegrepen, en zelfs achtergelaten.

Tobias Foss wist zijn leiderstrui te behouden – foto: Cor Vos

Op de steilste flanken van de klim wist De Marchi zijn beste klimmersbenen naar boven te halen en zijn enige overgebleven concurrent voor de dagzege, Pellaud, uit het wiel te rijden. De dappere Zwitser van Tudor gaf zich niet zomaar gewonnen, maar moest bergop toch terrein prijsgeven. Op de top was het verschil tussen beide mannen al gegroeid richting de minuut. De ritzege leek De Marchi op dat moment al niet meer te kunnen ontgaan, ook al omdat er geen gevaar meer kwam van achteruit. Het peloton, waar niet echt werd doorgereden, volgde nog altijd op goed drie minuten.

De Marchi moest – eenmaal boven op de klim – nog goed dertien kilometer in zijn eentje zien af te leggen. Dit bleek echter een koud kunstje voor de inmiddels 37-jarige Italiaan. Hij kwam niet meer in de problemen in de laatste vlakkere kilometers en hield zo Pellaud en Gamper, die inmiddels weer was aangesloten bij de Zwitser, af. Gamper wist voor eigen volk nog naar de tweede plaats te sprinten, de leeggereden Pellaud kwam als derde over de streep.

De Marchi ziet zijn moment gekomen – foto: Cor Vos

Daarna was het wachten op de sprint van het peloton. De Oostenrijker Gregor Mühlberger bleek over de snelste benen te beschikken, maar het was slechts voor de vierde plaats. Wout Poels besloot zich ook nog te mengen in de eindspurt en kwam als achtste binnen. Tobias Foss kwam veilig in de buik van het peloton over de finish en zal ook morgen in de groene leiderstrui rondfietsen, als de renners een zeer pittige etappe krijgen voorgeschoteld van 124,8 kilometer van en naar Schwaz.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.