Organisatie Parijs-Roubaix presenteert parcours

dinsdag 12 februari 2019 om 15:34
Organisatie Parijs-Roubaix presenteert parcours

foto: ASO

De organisatie van Parijs-Roubaix heeft het parcours voorgesteld voor de aankomende editie. De Franse keiklassieker kent weinig verrassingen in vergelijking met vorig jaar. Zo dokkeren de renners opnieuw over 29 kasseienstroken, die bij elkaar opgeteld 54,5 kilometer lang zijn.


Wie echter goed kijkt, ziet enkele kleine aanpassingen. Zo is de eerste sector – die van Troisvilles – ingekort van 2,2 kilometer naar 900 meter. Niet veel later beginnen de renners aan de tweede strook van de dag, in de buurt van het Noord-Franse Biastre. De strook waarop Michael Goolaerts vorig jaar ten val kwam, nadat hij een hartstilstand kreeg.

De organisatie besloot uiteindelijk om de kasseienstrook om te dopen tot de ‘Secteur Pavé Michael Goolaerts’, als eerbetoon aan de overleden Belg. De renners zullen passeren langs het opgerichte herinneringsmonument. De koers gaat echter door, richting de stroken van Quiévy, Saint-Python en Vertain.

Een iconisch moment: de renners koersen over het Bos van Wallers – foto: Cor Vos

Bos van Wallers
Bovenstaande stroken worden ditmaal in omgekeerde richting verreden. Hierna gaat het in een rotvaart naar het Bos van Wallers, het eerste kritieke punt van Parijs-Roubaix. De afgelopen maanden werd er flink gediscussieerd of de Trouée d’Arenberg onder handen moest worden genomen.

Waarom? Volgens vrijwilligersorganisatie Les Amis de Paris-Roubaix moet het gras tussen de kasseien worden verwijderd, om zodoende de kans op valpartijen terug te dringen. De organisatie heeft echter besloten om (vooralsnog) niet in te grijpen. Overigens is bij een nieuwe meting aan het licht gekomen dat het Bos van Wallers 2,3 kilometer lang is, honderd meter korter dan aanvankelijk gedacht.

Traditionele finale 
Aan de finale van Parijs-Roubaix wordt niet getornd. Dit betekent dat de koers mogelijk zal worden beslist op de keien van Mons-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre. De finish is na 257 kilometer traditioneel op de wielerbaan van Roubaix. Op zondag 14 april staan de kasseienvreters aan de start van de Hel van het Noorden.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.