Aanvaller Banks wint achtste rit Giro Rosa, De Vuyst vijfde

Aanvaller Banks wint achtste rit Giro Rosa, De Vuyst vijfde

Lizzy Banks komt solo over de finish - foto: Cor Vos

vrijdag 12 juli 2019 om 16:00

Lizzy Banks heeft de achtste rit van de Giro Rosa op haar naam geschreven. In Maniago soleerde ze naar de winst, nadat ze in de slotfase was weggereden op een groep vluchters. Annemiek van Vleuten behield de koppositie in het algemeen klassement.

Met nog het afsluitende weekend voor de boeg naderde de Giro Rosa haar ontknoping. De rit van Vittorio Veneto naar Maniago over 133,3 kilometer vormde de volgende horde. Halfkoers was de Forcella di Pala Barzana de eerste belangrijke hindernis op de route. Na 96 kilometer was de klim naar Clauzetto een iets minder lastige. Na de afzink was het nog zo’n dertig kilometer fietsen tot aan de finish. Welk scenario zou hier worden geschreven?

Vluchters krijgen geen ruimte
In deze langste etappe van de ronde probeerden meerdere rensters een vlucht op te zetten. Op papier leek deze rit namelijk op het lijf geschreven van een aanvaller. Alle inspanningen ten spijt, telkens keerde het peloton terug. Daardoor was alles nog samen aan de voet van de Forcella di Pala Barzana. Op de bergpas werd het peloton flink uitgedund. De klassementsrenners kwamen hier als eerste over de top met roze trui Annemiek van Vleuten voorop.

De Nederlandse probeerde dan weg te rijden en pakte dertig seconden. Wegblijven lukte echter niet, waarop ze zich weer liet inrekenen door de eerste achtervolgers. Vanuit de achtergrond keerde meer volk terug. In aanloop naar de Clauzetto rukte zich dan een groep los met daarbij elf rensters. De Nederlandse Paulien Rooijakkers en de Belgische Sofie De Vuyst sloegen de handen ineen met onder anderen Soraya Paladin, de best geklasseerde op de dertiende plek.

Lizzy Banks rijdt vooraan weg
Nadat De Vuyst als eerste over de top kwam van de Clauzetto, dreigde de kopgroep even kopje onder te gaan. Toch wisten de vluchters hun voorsprong weer op te rekken tot anderhalve minuut. Op acht kilometer van de streep zag Lizzy Banks haar kans schoon en reed weg vooraan. In de achtervolging verstoorde Leah Thomas het werk van haar medevluchters in dienst van haar ontsnapte ploeggenote bij Bigla.

Dubbel feest bij Bigla, nadat Leah Thomas tweede werd – foto: Cor Vos

Banks hield stand en soleerde naar de winst. Daarachter hield Thomas Paladin af van de tweede plaats, waardoor Bigla een loepzuiver een-tweetje pakte. Een kleine drie minuten later finishte het peloton. Morgen rijdt het vrouwenpeloton naar Chiusaforte, waar de aankomst is getrokken op de Montasio. Deze klim brengt de rensters naar 1546 meter hoogte. Van Vleuten begint aan deze voorlaatste etappe met een voorsprong van ruim vier minuten in het klassement.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.