Aaron Dockx slaat dubbelslag in Oberösterreich Rundfahrt, Tibor Del Grosso vijfde
Aaron Dockx op archiefbeeld - foto: Cor Vos
zondag 16 juni 2024 om 08:19

Aaron Dockx slaat dubbelslag in Oberösterreich Rundfahrt, Tibor Del Grosso vijfde

Aaron Dockx is de nieuwe leider in de Oberösterreich Rundfahrt. De 19-jarige Belg van de opleidingsploeg van Alpecin-Deceuninck rekende in de tweede rit-in-lijn – na een sprint-à-deux – af met de Fransman Adrien Maire van Tour de Tietema-Unibet. Dockx neemt zo ook de leiderstrui over van zijn landgenoot Toon Aerts.

Na een proloog en eerste-rit-in-lijn kregen de renners een etappe van iets meer dan 150 kilometer voorgeschoteld, tussen Wels en Aigen-Schlägl, met onderweg enkele beklimmingen. In de finale was de klim naar Ödenkirchen (2,1 km aan 6,7%) de absolute scherprechter. Deze kuitenbijter stond in de laatste veertig kilometer liefst drie keer op het menu. Na de derde en laatste passage was het nog goed zes kilometer tot de finish.

Het parcours bleek lastig genoeg om het kaf van het koren te scheiden, al bleven de verschillen beperkt. Aaron Dockx en Adrien Maire slaagden er uiteindelijk in om zich af te scheiden en de Belg en Fransman bleven ook uit de greep van de eerste achtervolgers. Een sprint moest een winnaar aanwijzen en daarin trok de vinnige Dockx aan het langste eind.

De nog maar 19-jarige Dockx – die we vooral kennen uit het veldrijden – sloeg aan de finish twee vliegen in één klap. De Belg van de opleidingsformatie van Alpecin-Deceuninck won niet alleen de etappe, maar is tevens de nieuwe leider in de Oberösterreich Rundfahrt. De vraag is alleen of hij ook in staat is om de eindzege veilig te stellen: de slotrit eindigt namelijk op een heuse klim van bijna tien kilometer, aan een gemiddelde van ruim 8%.

Nog even terug naar de uitslag van de voorlaatste etappe: de Hongaar Márton Dina kwam in Aigen-Schlägl als derde over de finish. De voormalig renner van EOLO-Kometa versloeg met Riccardo Zoidl (ex-Trek-Segafredo en CCC) een andere oude bekende. Tibor Del Grosso won vlak daarachter de sprint voor de vijfde plek, voor onder meer Lander Loockx (6e), Niek Voogt (7e) en Toon Aerts (8e), die dus zijn leiderstrui moest inleveren.

+ 12:03

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.